Ексклюзиви
понеділок, 16 березня 2015 15:20

"Збірній не можна повертатися з Іспанії без очок" - Шевченко

"Збірній не можна повертатися з Іспанії без очок" - Шевченко
"Пропозиції стати тренером поки не розглядаю" - Шевченко

Влітку минулого року Андрій Шевченко почав освоювати тренерське мистецтво в теорії, ставши учасником курсу для отримання PRO-диплому УЄФА. Сьогодні ж у Шевченка і Ко (разом з Андрієм "студіюють конспекти" також Ігор Йовічевіч, Василь Сачко, Дмитро Михайленко) починається останній етап навчання, наприкінці якого абітурієнти приступлять до захисту диплома та здачі іспиту.

Андрію, закінчуючи курс навчання на PRO-диплом, ви дивитеся футбол як футболіст чи вже як майбутній тренер?

"Майже три роки минуло з моменту закінчення моєї футбольної кар'єри, тому мені важко сприймати футбол як гравцю. Мало того, навіть в останні роки кар'єри я вже дивився на футбол інакше, ніж раніше".

Тобто можете погодитися з приказкою "щоб стати хорошим тренером, треба вбити в собі гравця"?

"Ні, це цілком сумісне. Якщо у людини за плечима величезний досвід футбольної кар'єри, він обов'язково повинен користуватися ним кожен день. Особливо це допомагає у спілкуванні з гравцями. Упевнений, людям, які не грали на серйозному рівні, десь важче стати хорошим тренером".

Яку тему обрали для диплома?

"Це дуже знайома мені тема: "Відкривання" футболіста при атаці". Мені було дуже просто працювати в цьому напрямку, маючи великий досвід і багато своїх відчуттів. Можна сказати, я писав диплом взагалі без труднощів, грунтуючись на тому, як я відчуваю футбол".

Для вас зразок тренера - це Анчелотті або Моуріньо?

"Обидва фахівці сприймаються мною як люди, які знають свою справу на найвищому рівні. І Анчелотті, і Моуріньо - великі особистості, які взагалі не схожі один на одного і сформували свої окремі стилі. Не можна сказати, хто з них кращий або досконаліший".

На ваш погляд, тренерська концепція майбутнього тренера залежить від його ігрового амплуа у минулому?

"Думаю, ні. Дуже важливе місце в роботі тренера займає філософія футболу. Виходячи з цього, у кожного фахівця формується своє бачення гри і розуміння, як треба працювати. І на це впливає дуже багато чинників".

Вам вже надходили конкретні пропозиції по роботі тренером?

"Поки я не розглядаю подібні пропозиції. В першу чергу мені треба закінчити курси, а потім взяти невелику паузу і визначитися з деякими речами. Тим більше є сім'я, четверо дітей, яким потрібно приділяти чимало уваги для правильного виховання".

Якщо вас запросять для роботи в ФФУ зі збірними України, як відреагуєте на таку ідею?

"Давайте поки не будемо забігати так далеко. Так, я завжди готовий допомогти Україні та її футболу, незважаючи на присутність або відсутність у складі ФФУ. Але поки ніяких розмов на цю тему немає, а як буде в майбутньому - подивимося".

Не так давно Федерація футболу України отримала нового президента в особі Андрія Павелка, з яким ви знайомі не з чуток...

"Все що не відбувається - відбувається на краще. Все закономірно, покоління змінюються, приходять нові люди. Побажаємо Андрію Васильовичу удачі, особливо в такий складний час для України, і будемо сподіватися, що його реформи нарешті приведуть український футбол до успіху".

Скоро Україну чекає матч з Іспанією, з якою ви свого часу суперничали не один раз. Чого очікуєте від майбутнього поєдинку?

"Зрозуміло, що Іспанія є Іспанія. Тим більше, ми будемо проводити матч на виїзді. Зараз взагалі дуже напружений період у відбірковому раунді, адже кожному треба набирати дуже важливі очки, щоб з упевненістю розраховувати на вихід з групи. Тому у першу чергу скажу, що нам не можна повертатися з Іспанії без балів. Само собою, будемо сподіватися на три очки. Але якщо гра закінчитися внічию, це теж можна буде назвати непоганим результатом".

На ваш погляд, у чому причина провалу збірної Іспанії на Кубку світу-2014?

"Думаю, тренер зробив ставку на вікових гравців, фізичний стан яких не зовсім відповідав необхідним вимогам. Хтось не встиг відновитися після травм, хтось занадто втомився після насиченого сезону... Для вікових футболістів фізичні кондиції і їх підтримання стають особливо важливими в кар'єрі. У підсумку, на мій погляд, далеко не всі іспанці підійшли до Кубка світу в оптимальних кондиціях, через що Іспанія не виглядала збалансовано. У піренейців не було звичної для нас взаємодії, певні люди почали випадати, і тренер не зміг ефективно використовувати потрібну ігрову модель. Що відбувається в такому випадку - ми бачили".

Говорячи про взаємини України та Іспанії, багато хто згадує саме 0:4 у дебютному матчі нашої збірної на Кубку світу-2006... Що порадите нинішній молоді, щоб уникнути подібних провалів в матчах з грандами?

"Успіху і психологічної стійкості. Щоб не траплялося по ходу матчу, треба чітко дотримуватися плану на гру і знаходити в собі сили боротися до кінця, щоб переламати хід поєдинку. Також у подібних ситуаціях важливо сфокусуватися на командній грі, адже одні індивідуальні дії приносять мало користі".

Після вашого відходу зі збірної форварди забили всього чотири м'ячі... Як ви сприймаєте це і чи знаходите в цьому проблему?

"Згоден, зараз Україні бракує нападника, який стабільно забиває. Але, незважаючи на це, той же Зозуля приносить користь величезним обсягом виконаної роботи. Його грамотні переміщення і націленість на боротьбу дає Ярмоленку і Коноплянці більше можливостей при грі з глибини. Напевно, саме тому ці футболісти зараз забивають у збірній більше за інших".

По-вашому, в чому причина дефіциту нападників хорошого рівня? Погана технічна здатність до навчання в дитинстві, брак тактичної виучки, відсутність потрібної спрямованості в академіях при роботі з форвардами або щось інше?

"Ви правильно підмітили деякі фактори, але не варто забувати і про талант. Як можна пояснити гру Мессі або Роналду? Вони росли звичайними дітьми, їх ніхто по-особливому не готував... Вони народилися з такими здібностями, і сьогоднішні їхні навички притаманні тільки їм. Тому будемо чекати, коли в Україні з'явиться нападник з вродженим почуттям голу і здатністю постійно забивати. Поки ж не варто робити з цього велику проблему, адже у нас багато прекрасних півзахисників, які теж вміють забивати (посміхається)".

Зараз ви читаєте новину «"Збірній не можна повертатися з Іспанії без очок" - Шевченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути