понеділок, 17 квітня 2017 11:09

Завершив кар'єру Вейн Грецьки

Завершив кар'єру Вейн Грецьки
Грецьки дебютував в НХЛ у 18-річному віці

17 квітня 1999 року найкращий хокеїст усіх часів Уейн Грецьки оголосив про завершення кар'єри.

Вейн народився в 1961 році. Польща, Україна й Білорусія досі сперечаються за право називатися історичною батьківщиною Великого. Його дід був вихідцем із Гродненської губернії, а баба – українка родом із Підгайців Тернопольської області. Батько Вейна – Волтер Грецьки згадував, що в родині говорили українською. Утім, Білорусія має один незаперечний доказ. Білоруси змогли знайти родичів Вейна, а Україна – ні.

Майбутній перший номер у списку 100 найкращих гравців НХЛ у два роки взяв до рук ключку. Батько, побачивши такі таланти сина, негайно залив йому ковзанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майкл Боссі тричі поспіль закидав більше 60 шайб за сезон

– Коли 10-річним я змагався зі своїми однолітками, то вже мав за плечима 8 років досвіду, – згадував Уейн.

Грецьки дебютував в НХЛ у 18-річному віці в складі "Едмонтона". Першу шайбу закинув у ворота "Ванкувера". Загалом чотири рази вигравав Кубок Стенлі, дев'ять разів був найкращим бомбардиром НХЛ і 10 разів визнавався найкращим гравцем Національної Хокейної Ліги. Закинув 1098 шайб, виконав 2353 результативні передачі й набрав 3451 очко, що майже на тисячу більше, ніж у найближчого переслідувача. У сезоні 1981/82 Вейн закинув 92 шайби – абсолютний рекорд НХЛ.

Після завершення кар'єри тренував збірну Канади. Зараз від хокею відійшов. Одружений на акторці Джанет Джонс. Мають п'ятеро дітей.

– Моя бабуся була українкою. Я завжди був спритним, а вона стримувала мене словами: "Чекай, чекай", – сказав Грецьки на зустрічі з українською громадою у вересні 2014 року. – Я радий, що моя країна допомагає Україні в цей нелегкий час.

Зараз ви читаєте новину «Завершив кар'єру Вейн Грецьки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути