середа, 06 березня 2019 11:09

Заснували мадридський "Реал"

Заснували мадридський "Реал"
Реал 12 разів вигравав Кубок чемпіонів

6 березня 1902 року було засновано "Реал" Мадрид - іспанський футбольний клуб, названий ФІФА кращим футбольним клубом XX століття.

Брати Падрос і Хуліан Паласіоси відкрили клуб під назвою Madrid Football Club. 29 червня 1920 король Іспанії Альфонс XIII присвоїв клубу титул Королівський, що іспанською звучить як Real. Звідси сучасна назва клубу - Real Madrid.

З моменту заснування клуб став претендувати на лідерство в іспанському футболі: вже в 1903 році він вийшов у фінал Кубка країни, де поступився "Атлетіко" з Більбао. Через кілька років почесний трофей надовго "переїхав" до столиці: "Мадрид" завойовував Кубок Іспанії чотири рази поспіль. Чемпіонати Іспанії стали проводитися тільки з сезону 1928/29, а до того клуби визначали найсильніших по регіонах. "Мадрид" (з 1920 року - "Реал Мадрид") за цей час мав першість в столичному окрузі 16 разів.

Якщо мадридці і поступалися вдома першістю, то обов'язково вигравали Кубок чемпіонів

До середини 50-х років минулого століття, коли в Європі вирішили створити континентальну федерацію футболу, яке налагодило б регулярне проведення змагань як клубних, так і національних команд, мадридський "Реал" не був гегемоном в Іспанії. Однак саме "Реал" виграв чемпіонат в сезоні 1954/55, завдяки чому став першим іспанським делегатом в Кубку європейських чемпіонів. З того моменту "Реал" утвердився на європейській вершині на п'ять років. Успіхам на міжнародній арені супроводжували і перемоги у внутрішньому чемпіонаті, яких в період з 1954 по 1969 рік було 12. Протягом півтора десятка років виходило так, що якщо мадридці і поступалися вдома першістю, то обов'язково вигравали Кубок чемпіонів. Таким чином, вони постійно брали участь в найпрестижнішому європейському турнірі впродовж 15 років поспіль, вперше не потрапивши в нього лише в 1970 році. В ту золоту епоху в "Реалі" сяяли натуралізований аргентинець Альфредо Ді Стефано (кращий футболіст Європи 1957 і 1959 років), француз Раймон Копа (володар "Золотого м'яча" 1958 року), угорець Ференц Пушкаш (другий футболіст Європи 1960 роки), Франсиско Хенто - шестиразовий володар Кубка чемпіонів. В середині 60-х компанію "довгожителеві" Хенто становили Хосе Сантамарія, Амансіо, Піррі.

Поступово з відходом ветеранів, переможні традиції в Європі було втрачено. Наступного зльоту довелося чекати майже двадцять років, коли прийшло нове покоління на чолі з Еміліо Бутрагеньо, Мічелом, Уго Санчесом, Маноло Санчісом, Мартіном Васкесом. Вони виграли два Кубки УЄФА і п'ять чемпіонатів поспіль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лобановський тричі грав у півфіналі Кубка Ліги чемпіонів


Зірковий час "Реала" настав у 2016 році, коли тренером було призначено колишнього гравця Зінедіна Зідана. Тричі поспіль "Реал" виграв Лігу чемпіонів. Загалом кількість перемог сягнула рекордної для Європи позначки – 12 тріумфів.

Зараз ви читаєте новину «Заснували мадридський "Реал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути