неділя, 07 лютого 2021 06:11

Усе дитинство Лука Модрич утікав від війни

Журнал "Франс Футбол" вирішив не присуджувати цього сезону "Золотий м'яч" – нагороду найкращому футболісту Європи. Ініціатори вважають, що через пандемію коронавірусу не всі гравці були в рівних умовах.

Згадуємо переможців попередніх років. У 2018 році нагороду виграв хорват Лука Модрич.

Лука Модрич перервав 10-річну гегемонію Мессі і Роналду в результаті блискучого проведеного мундіалю і став першим хорватом, який удостоївся почесної нагороди. У голосуванні-2018 Модрич випередив Кріштіану майже на 300 очок, а Мессі і зовсім опинився на п'ятій позиції. У тому ж році Лука був визнаний найкращим гравцем за версією ФІФА і УЄФА. Модрич не дуже результативний футболіст, однак саме він допомагає партнерам забивати величезну кількість голів. У "Реалі", який чотири рази за п'ять років вигравав Лігу чемпіонів, хорват був системоутворюючим гравцем. Недарма щоразу Модрич потрапляв в символічну збірну турніру, а в 2017 і 2018 м визнавався найкращим півзахисником розіграшу головного єврокубка. У Хорватії Лука так і зовсім культова фігура. Зараз він капітан збірної, за яку дебютував в 20 років і з якою грав у шести великих турнірах. Модричу залишається провести сім матчів за національну команду, щоби наздогнати її рекордсмена Даріо Срна, який 134 рази виходив на поле у ​​складі "шашкових".

Серби досить швидко спіймали діда й розстріляли прямо біля власного будинку. Маленькому Луці довелося стати свідком цієї жахливої ​​сцени

Лука Модрич народився 9 вересня 1985 року у хорватському селі Модричі, що на південь від міста Задар, по сусідству з курортним селищем Затон. Батьки Луки працювали на трикотажній фабриці, і до шести років майбутній лідер хорватської збірної більшу частину часу проводив у будинку дідуся, в честь якого хлопчика і назвали. Але в 1991-му в Югославії почалася війна, і безтурботне життя Модрича швидко завершилося. Батько сімейства, Стіпе, пішов в армію, а дідусь став частиною партизанського загону. Серби досить швидко спіймали його і разом з іншими партизанами розстріляли прямо біля власного будинку. Маленькому Луці довелося стати свідком цієї жахливої ​​сцени. Тоді Стіпе Модрич вирішив негайно забрати сім'ю і перебратися в Задар. Будинок у селі був спалений сербами, а в місті Модричам доводилося міняти один готель з розбитими вікнами за іншим. До слова, скло билися не тільки авіабомбами. Маленький Лука, куди б не переїжджала сім'я, тягав за собою футбольний м'яч. І як тільки на вулиці стихала повітряна тривога, він біг на поле. Любов до футболу хлопчикові прищепив батько, який сам примудрявся часом грати на військовій базі.

У 7 років Лука пішов в школу і вступив до футбольної академії клубу "Задар". Її керівнику, Томіславу Башичу, Модрич багато в чому і зобов'язаний своїм становленням. Башич розгледів талант худенького хлопця, який помітно поступався в габаритах одноліткам. "У 7-8 років він робив те, чого не могли 20-річні хлопці", - згадував пізніше Башич. Керівник академії, дізнавшись, що у сім'ї Модріча немає грошей навіть на щитки, сам змайстрував їх для Луки з дерева. З фінансами у Модричів дійсно було складно, але Стіпе вважав, що син повинен займатися улюбленою справою. У 10 років Лука отримав шанс здійснити свою мрію - потрапити в "Хайдук". Однак в Спліті худий і невисокий хлопець не сподобався. Благо, Башич знайшов інший варіант: зателефонував у загребське "Динамо". Там до Луки поставилися куди серйозніше, і незабаром він переїхав до столиці.

У 7-8 років він робив те, чого не могли 20-річні хлопці

У 16 років Модрич, закінчивши академію "Динамо", підписав свій перший професійний контракт з клубом і через рік вирушив в оренду в боснійський клуб "Зрінськи" з міста Мостар. У боснійської лізі Лука був визнаний найкращим гравцем сезону 2003/04. Сам півзахисник пізніше заявить: "кому під силу грати в Боснії, тому під силу грати скрізь". Так воно і вийшло. Сезон 2004/05 Модрич провів в оренді в "Інтері" з Запрешича, передмістя Загреба, і став з командою срібним призером чемпіонату Хорватії. Тоді Лука отримав звання "Футбольна надія Хорватії" як найкращий молодий гравець сезону.

  У складі "Реала"Модрич виграв 4 Ліги чемпіонів. Фото інстаграм Модрич
У складі "Реала"Модрич виграв 4 Ліги чемпіонів. Фото інстаграм Модрич

У 2005-му Модріч повертається в "Динамо", де швидко пробивається в основу. У березні 2006-го молодий плеймейкер, через скромні габарити (зріст Модрича - 174 см) отримав прізвисько "Поні".Тоді ж його вперше викликають у збірну Хорватії на товариський матч проти Аргентини (балканці перемогли 3:2). Влітку Модрич, вигравши з "Динамо" чемпіонат країни, відправився на КС-2006, де вийшов на поле в двох з трьох матчах, що провела хорватська команда ( "шашкові" вилетіли з мундіалю за підсумками групового етапу). Повернувшись додому, Лука ще двічі поспіль завойовує з "Динамо" золоті медалі, обидва рази стаючи найкращим футболістом року в Хорватії. На Євро-2008 Модрич вже поїхав в ролі висхідної зірки, і на турнірі до нього була прикута особлива увага. Виступ Луки на континентальній першості видався драматичним. Він блискуче провів груповий етап, відзначившись голом з пенальті в ворота австрійців і двома результативними передачами в тріумфальному для хорватів матчі проти німців (2:1). Але в чвертьфіналі "шашкові" в серії 11-метрових програли туркам, а Модрич не реалізував свій удар, яким відкривалася післяматчева футбольна лотерея. Після цього у Луки на кілька років з'явиться страх перед пенальті, і він буде відмовлятися від їх виконання. Але промах з "точки" у драматичній грі з турками не міг вплинути на загальне враження від виступу Модрича на Євро. Він потрапив до символічної збірної турніру, підтвердив, що є висококласним плеймейкером, і після чемпіонату перейшов в "Тоттенгем", з яким вже мав попередню угоду. Траснферная вартість хорвата склала 16,5 мільйона фунтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мессі вважають інопланетянином, що змагається із землянами

Хуанде Рамос, при якому "Тоттенгем" починав сезон 2008/09, відвів Модричу роль опорного півзахисника, через яку Лука не міг реалізувати свій атакувальний потенціал. Більш того, хорват довго не міг стати твердим гравцем стартового складу: в більшості матчів він виходив на заміну. Справи у "шпор" на старті сезону не клеїлися, команда поступалася раз по раз, що в підсумку призвело до зміни тренера: місце Рамоса зайняв Гаррі Реднапп. Новий наставник спочатку поставив Модрича в лінію атаки з Дарреном Бентом і Романом Павлюченком. Але незабаром у клуб повернулися Роббі Кін і Джермейн Дефо, і Лука опустився в центральну зону. Проте, хорват міг сконцентруватися на творчих функціях і менше думати про захист, хоч всі експерти і відзначали високий рівень його оборонних навичок. У наступні місяці Модрич став лідером "Тоттенгема". Всі атаки команди будувалися через нього. Пізніше в команді підріс і розцвів ще один багатообіцяючий гравець - Гарет Бейл. Саме тандем Модрич-Бейл став ключовою ланкою гри "шпор", які в сезоні 2009/10 вперше за довгі роки домоглися путівки в Лігу чемпіонів. 2010-й для "Тоттенгема" ознаменувався ще й першою за 11 років перемогою у Прем'єр-лізі над "Арсеналом". "Шпори" виграли північне лондонське дербі в квітні з рахунком 2:1, а вирішальний гол забив Бейл з передачі Модрича.

  У складі збірної Лука довго не мав успіху. Фото AFP
У складі збірної Лука довго не мав успіху. Фото AFP

У Лізі чемпіонів-2010/11 "Тоттенхем" виступив відносно успішно. Лондонці з першого місця в групі вийшли в плей-оф, а в 1/8 фіналу переграли "Мілан". Однак потім "шпори" в двоматчевій серії із загальним рахунком 0:5 поступилися "Реалу" і вибули з боротьби. У наступному сезоні "Тоттенгем", знову зайняв в АПЛ четверте місце, також міг взяти участь в найпрестижнішому європейському клубному турнірі. Але через те, що "Челсі", який посів у чемпіонаті шосте місце, здобув перемогу в ЛЧ і гарантував собі участь в турнірі на наступний рік, "шпорами" довелося відправитися в Лігу Європи.

Сезон 2011/12 став останнім в "Тоттенгемі" для Харрі Реднаппа, який підняв "шпор" до рівня четвірки найсильніших команд Англії, і Луки Модрича, який навесні 2012-го заявив про бажання "Реала" придбати хорвата. Модрич провів в Англії чотири роки без єдиного трофея, проте цей період його кар'єри ніяк не можна назвати невдалим. Саме в "Тоттенгемі" Лука виріс у справжнього великого гравця. Крім того, саме під час виступів в Англії Модрич одружився на своїй подрузі Вані Боснич, з якою у нього зараз троє дітей. Дружина є до того ж агентом футболіста.

У сезоні 2013/14 Модрич видав феноменальний показник точності передач - 90%. І це з урахуванням того, що хорват регулярно робить довгі паси на партнерів

Перед тим, як 27 серпня підписати контракт з "Реалом", Модрич з'їздив зі збірною Хорватії на Євро-2012, на якому "шашкові" не змогли вийти з групи. Аналогічною була їх доля і на КС-2014. Тільки на Євро-2016 хорватська команда вийшла в плей-оф, але в першому ж раунді була зупинена майбутніми чемпіонами з Португалії. Зі збірною Модрич довго не міг домогтися успіху. Зате в "Реалі" він виграв всі можливі клубні трофеї. Хоч і не сказати, що починалося у хорвата в Мадриді все гладко. У перший сезон він не мав твердого місця в основі, а коли Луку випускали на поле, то використовували на різних позиціях: і як опорного півзахисника, і як атакувального. Але крихітний балканець досить швидко розкрився і з часом став незамінним гравцем центру поля. У сезоні 2013/14 Модрич видав феноменальний показник точності передач - 90%. І це з урахуванням того, що хорват регулярно робить довгі паси на партнерів. У тому сезоні, а також через два роки, Луку визнали найкращим півзахисником Ла Ліги.

Першим трофеєм Модрича в "Реалі" став Суперкубок Іспанії, виграний хорватом в дебютному матчі за "вершкових". Потім був завойований Кубок країни, чемпіонство в сезоні 2016/17 і, звичайно, чотири перемоги в Лізі чемпіонів. Щоразу, коли "Реал" забирав головний єврокубок, Модрич входив до символічної збірної турніру. У 2017 і 2018-му він визнавався кращим півзахисником змагань. Взагалі складно уявити номінацію, в якій Модрич не перемiг в 2018-му. Адже за черговою перемогою в Лізі чемпіонів було його найкращий виступ зі збірною Хорватії.

  У 2018 Модрич випередив Роналду й Мессі. Фото Рейтер
У 2018 Модрич випередив Роналду й Мессі. Фото Рейтер

На Кубку світу-2018 "шашкові" впевнено подолали груповий етап, вигравши всі три матчі в групі у Аргентини, Ісландії та Нігерії. Модрич відзначився голами у ворота латиноамериканців і африканців. Причому Нігерії Лука, капітан хорватів, забив з пенальті - до цього часу він вже не боявся підходити до "точки". Точний був Лука і в двох післяматчевих серіях, які хорватам довелося пройти в 1/8 фіналу і чвертьфіналі. Спочатку балканці вибили з боротьби данців, потім - команду-господарку мундіалю, збірну Росії. У півфіналі до лотереї справа не дійшла, але і в основний час взяти верх над англійцями хорватам не вдалося. Перемогу їм приніс гол Манджукича в овертаймі. А потім виснажені Модрич і компанія воювали в нерівному бою з французами і програли 2:4. Хорватія завоювала срібні медалі мундіалю, а Модрич був визнаний найкращим гравцем турніру. А за підсумками року півзахисник цілком заслужено отримав "Золотий м'яч" найкращому футболістові планети. "Золото" чемпіонату світу дісталося Мбаппе і Грізманну, але в суперечці за "Золотий м'яч" Модрич випередив обох, а також вічних претендентів на нагороду Роналду і Мессі.

З аргентинцем Лука продовжує змагатися в Ла Лізі, а португалець вже не є його партнером по команді. Але Модрича, мабуть, все одно, кому адресувати гольові передачі. Хорватським Кройффом Модрича називають, в першу чергу, за схожість з легендарним голландцем. Сам Кройф у останні роки життя схвально відгукнувся про Луку, кажучи, що це "висококласний футболіст, якому необхідна свобода".

Зараз ви читаєте новину «Усе дитинство Лука Модрич утікав від війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути