неділя, 12 серпня 2018 20:11

Воротар догравав матч Кубка світу зі зламаною рукою

У битві за путівку в плей-оф Ліги чемпіонів київське "Динамо" бореться проти пражської "Славії". Gazeta.ua розповість про найвідомішого гравця команди.

Франтішек Планічка розпочав свої виступи за "Славію" в далекому 1923 році. Провів у команді 15 років за які встиг зіграти 969 матчів. Протягом кар'єри в "Славії" 8 разів здобував "золото" першості та 5 разів "срібло".

У 1929 році "Славія" стала фіналістом Кубка Мітропи — одного з попередників Кубка європейських чемпіонів. У 1938 році "пражани" виграли цей Кубок.

  Франтішек Планічка Визнаний найкращим чеським воротарем усіх часів.
Франтішек Планічка Визнаний найкращим чеським воротарем усіх часів.
З 1926 року почав викликатись в збірну Чехословаччини.тУ 1934 році в складі збірної програв фінал Кубка світу, поступившись господарям – збірній Італії 1:2. Але найзнаменитіший матч зіграв у 1938 році на мундіалі у Франції. В 1/4 фіналу Чехословаччині протистояла збірна Бразилії. Через грубість гравців обох команд, матч назвали "побоїще в Бордо".

На 85-й хвилині за рахунку 1:1 у Планічка зіткнувся нападник суперників Перасіу, внаслідок чого воротаря винесли з поля. Виявилося, що в нього зламане зап'ястя і стався рецидив старого перелому. Попри це, воротар зміг повернутись на поле та з однією здоровою рукою дограв поєдинок не пропустивши.

На відміну від тодішніх голкіперів намагався віддавати точні паси, а не бити м'яч подалі від воріт. Як для воротаря мав маленький зріст (172 - 175 см), але компенсував це своєю неймовірною стрибучістю, за що отримав призвисько "Празький кіт".
  Франтішек Планічка Визнаний найкращим чеським воротарем усіх часів.
Франтішек Планічка Визнаний найкращим чеським воротарем усіх часів.
В 1938 році завершив кар'єру гравця. Почав тренувати маловідомі команди, потім, керував секцією у рідному клубі "Славія". Багато грав за команди ветеранів "Славії" та Чехословаччини, остаточно перестав виходити на поле лише у 1984 році. Помер в Празі в 1996 році на 93 році життя. За версією Міжнародної федерації футбольної історії та статистики посів 9-е місце серед найсильніших воротарів XX сторіччя. На домашньому стадіоні "Славії" одна з трибун названа на його честь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянський арбітр "потопив" західних німців через 21 рік після закінчення війни - найяскравіші моменти в історії Кубку світу

Київське "Динамо" зіграє проти "Славії" у вівторок 14 серпня. Стартовий свисток на НСК "Олімпійському" пролунає о 19:30.

Зараз ви читаєте новину «Воротар догравав матч Кубка світу зі зламаною рукою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути