четвер, 29 вересня 2016 00:00

"Він майже не ухвалює спонтанних рішень" - Шевченку виповнилося 40 років
9

Сьогодні, 29 вересня, наставник збірної України Андрій Шевченко святкує 40-й день народження.

"Із 40-річчям у нас не вітають, - каже колишній нападник "Динамо" Віктор Леоненко. - Думаю, найкращим привітанням для Андрія стане перемога збірної України у Туреччині. Або нічия. Це теж хороший результат.

Не бачу нічого страшного, якщо зараз національна команда не показуватиме результату. Шевченко тільки починає її будувати. У нас тепер дуже молода збірна. Коваленко, Зінченко, Соболь лише на початку своєї міжнародної кар'єри.

Коли грали разом, то Андрій навіть ніколи в мене вдома не був. Як купив свою першу машину, то ганяв нею з ранку і до вечора. Спочатку у нього була "дев'ятка". Потім він міняв автомобілі. Коли був час, то грали разом у більярд. У нарди і карти Шевченко не вмів грати.

 

Андрій став суперфутболістом, тому що все вбирав у себе. Деякі гравці себе недооцінюють чи зупиняються у рості. Як Коноплянка. До речі, у Жені все є. Він ще навіть швидший за Шеву. Андрій абсолютно все вміє у технічному плані: грає головою, бачть поле, добре б'є обома ногами. Правда, інколи коліна водив. Андрій зараз образиться, але так воно і було.

Шевченко продовжував вчитися у "Мілані". Він сам зізнавався: "Я зайшов у роздягальню, а там одні зірки".

Я завжди казав Шеві, що він щасливчик у футболі. Але зараз йому бракує фарту. Інакше Коноплянка забив би пенальті у матчі проти Ісландії. В Андрія є харизма, щоб працювати тренером, але бракує жорсткості. Хоча сам Шевченко стверджує, що він став жорстким, просто ми ще його таким не бачили.

Для мене Андрій Шева не тому, що він молодший за мене. Я просто бачив, як він і Сергій Ребров росли. Надіюся, що у нього все вийде. Навіть, якщо щось не вдасться у цій кваліфкації, я б хотів, щоб Шевченко залишився керувати збірною".

Микола Васильков, прес-аташе Андрія Шевченка, розповів Gazeta.ua, що сьогоднішній день тренер збірної проведе у колі родини.

 

"Андрій заявляв, що не святкуватиме цієї дати. Отже, проведе час у колі родини. Його день народження припадає майже на початок зборів національної команди. Відразу після ювілею він вирушить до України.

У житті Шевченко простий у спілкуванні: багато говорить на футбольні теми, аналізує ігри команд, коментує тренерські рішення. Ми пару разів обідали, це була італійська їжа, яку я сам теж уподобаю. Останні два місяці я спостерігав Андрія або у спортивному екіпіруванні збірної України (це обов'язкова уніформа для всіх на зборах), або у цивільному одязі смарт-ен-кежуал. Він відповідав у інтерв'ю, що цей стиль давно для себе обрав. Не любить тренер Шевченко порушень дисципліни. На базі інцидентів з недотриманням режиму великих поки не було, проте і в деталях він вимагає пунктуальності, зосередженості та акуратності.

Андрій сильно змінився зі шкільних часів, коли ми багато грали у футбол на шкільному стадіоні. Шевченка-гравця від Шевченка-тренера відрізняє спокій і зваженість. Я бачу, що він майже не ухвалює спонтанних рішень. Це пов'язано зі зміною виду діяльності. Тепер на ньому відповідальність за дві дюжини людей, а не лише за самого себе.

А ще він би хотів, щоб на кожній грі збірної в Україні був аншлаг", - каже Васильков.

Привітання від гравців збірної України

Тарас Степаненко

"У першу чергу хочу побажати наставнику здоров'я. В Андрія Миколайовича є мрія — вийти на Кубок світу-2018. Зробимо все, аби так і сталося.

Якщо є якісь питання, то можна йому зателефонувати. А так Шевченко сам виходить з нами на зв'язок і цікавиться справами. Особливо перед і після зборів збірної. У нас є група для гравців національної команди, де ми між собою спілкуємося. Зараз завдяки сучасним технологіям взагалі немає проблем зі спілкуванням. З приходом Паулу Фонсеки в "Шахтарі" теж почали активно їх використовувати.

Шевченко всюди встигає — грає з нами, пояснює і перекладає Мауро Тассотті та Андреа Малдера з італійської. Видно, що йому дуже подобається тренувати. Він все робить з палаючими очима. Шевченко багато досяг, як гравець. З такою ж самовіддачею він почав працювати, як тренер".

 

Богдан Бутко

"З Шевченком приємно працювати. Він хороша людина і тренер. Тренерська кар'єра в Андрія Миколайовича тільки розпочинається. У нього все попереду. Хочу побажати, щоб у нього все вдалося.

Ми тільки почали працювати, але вже дізналися чимало нового. У нас нова тактика у збірній, дисципліна інша. Можна сказати, що все змінилося".

Думки колег

Дідьє Дрогба

"Я багато чого навчився у Шевченка. Він був і залишається великим гравцем. Це один з найкращих бомбардирів Ліги чемпіонів. Виходячи на поле разом з Андрієм, я помічав, що він дуже спокійний. Я також навчився бути тихіше і стриманіше, вичікуючи ідеального моменту забити гол".

 

Едін Джеко

"Дуже сумно дізнатися, що мій ідол Андрій Шевченко завершив кар'єру футболіста. Мій улюблений гравець всіх часів. Андрій завжди був найкращим футболістом для мене. Він був моїм кумиром. Я зустрічався з ним кілька разів в Італії. Можу сказати, що він не тільки чудовий футболіст, але і хороша людина".

Сам Шевченко називає найкращими партнерами, з якими йому доводилося грати, Кака і Реброва. А найкращими асистентами - Пірло, Кака і Руй Кошту.

 

В Італії Шевченко отримав кілька прізвиськ - Шева, Цар, Диявол зі Сходу.

"Коли одного разу в Андрія запитали, що в кінцевому підсумку дав йому Лобановський, він не замислюючись відповів: "Квиток до Італії". І хоча в Італії вже сяяла зірка Луїса Назаріо де Ліми, якого всі просто називали Роналдо, тренер київського "Динамо" ризикнув назвати свого Андрія більш різностороннім футболістом. Сам Шевченко, з властивою йому тактовністю, так пояснив цю двозначність: "В команді Лобановського я грав не тільки в нападі, а й приділяв час обороні. Саме тому він сказав, що я більш різносторонній", - пише Енцо Катаніа у своїй книзі "Андрій Шевченко - "диявол" зі Сходу".

Правила життя Андрія Шевченка

Іноді здається, що за вирішальний гол у серйозній грі можна життя віддати.

Слова "шкодую" для мене не існує.

У мене менталітет такий - якщо виходжу на футбольне поле, не маю права сказати собі: ти не все зробив для того, щоб добре грати.

Мої голи - це чиста імпровізація.

Скільки б тобі не було років, чого б ти не досяг у футболі, у тебе має бути почуття, як у дитини, яка виходить поганяти м'яч у двір.

Футбол - командна гра, а не індивідуальна. Сьогодні не команда грає на Шевченка, а Шевченко на команду. І так буде завжди.

Я повернувся (в "Динамо" Київ), тому що хочу грати у футбол. Мені не цікаво сидіти на лавці і дивитися, як грають інші. Гра - невід'ємна частина мого життя, і якщо я перестану отримувати від неї задоволення, то тут же скажу: "Все. Досить".

У нас, народжених в СРСР, був закладений бар'єр: мовляв, на Заході живуть зовсім інші люди. Насправді ж ми всі однакові. Так, відмінності є, але подібностей незрівнянно більше. І це головний висновок, який я зробив, поживши у різних країнах.

Якщо у мене є можливість пробачити, я пробачу.

Перші мої вимоги до гравців - дисципліна не тільки на футбольному полі, а й у житті, повага один до одного. Якщо футболісти не будуть дотримуватися цих правил, вони не будуть гідні виступати за збірну України.

Валерій Васильович (Лобановський) завжди говорив: "Я хочу створити не зірок, а команду-зірку". Я хочу створити колектив, який буде боротися за результат.

Андрій Шевченко народився 29 вересня 1976 року в селі Двірківщина, Яготинського району Київської області. У 1979 році сім'я переїхала до Києва.

Маленький Андрій грав за команду ЖЕКу, якою керувала інструктор-жінка. На одному з дитячих турнірів Шевченка примітив тренер дитячо-юнацької спортивної школи київського "Динамо" Олександр Шпаков і запросивши до свого класу.

Батьки Андрія спочатку були проти захоплення сина. Микола Шевченко хотів, щоб після закінчення школи син став військовим. Але Шпаков переконав батьків, що в їхньої дитини є перспективи у футболі.

У 1990 році на товариському турнірі "Кубок Іана Раша" Андрій став найкращим бомбардиром. Зірка "Ліверпуля" і збірної Уельсу Іан Раш після матчу подарував Шевченку нові бутси.

 

"Динамо"

Дебют Шевченка в основній команді відбувся 8 листопада 1994 року в Донецьку проти "Шахтаря". Андрій забив свій перший гол за "Динамо" 1 грудня 1994 року "Дніпру". У наступному році Шевченко забив 16 голів в 31 іграх ліги і виграв чемпіонат.

У травні 1999 року Шевченко перейшов до "Мілана" за 25 мільйонів доларів.

29 серпня 2009 року Андрій повернувся в "Динамо". Через 3 дні зіграв з донецьким "Металургом" і забив гол з пенальті. Подивитися на зіркового гравця прийшов повний стадіон. Шевченко після гри зізнався: "Я знав, що мене люблять в Києві, але що настільки - навіть уявити не міг".

У складі "Динамо" Шевченко виграв п'ять чемпіонатів України (з 1995 по 1999 рік), три Кубка України і здобув звання найкращого бомбардира ліги сезону 1998/99.

Чемпіон України (5): 1994/95, 1995/96, 1996/97, 1997/98, 1998/99
Володар Кубка України (3): 1995/96, 1997/98, 1998/99
Володар Суперкубка України: 2011
Володар Кубка чемпіонів Співдружності (3): 1996, 1997, 1998.

"Мілан"

У перший же рік Шевченко став найкращим бомбардиром чемпіонату Італії, забивши 24 голa. У сезонах 2000/01 і 2001/02 відповідно Андрій забив 34 голи в 51 офіційних матчах (24 в лізі), але "Мілан" не зміг виграти жодного трофея. Наступний рік виявився більш успішним. Шевченко виграв чемпіонат Італії і Лігу чемпіонів, де він забив вирішальний гол у серії післяматчевих пенальті у фіналі проти "Ювентуса". Андрій став першим українським футболістом, який виграв цей трофей. Через три дні Шевченко також завоював Кубок Італії.

У грудні 2004 року Шевченко був нагороджений "Золотим м'ячем" як найкращий гравець в Європі.

"Мілан" вийшов у фінал Ліги чемпіонів-2005, де команда програла "Ліверпулю" по пенальті - 3:5. Матч закінчився з рахунком 3:3 після основного і додаткового часу. У серії пенальті Шевченко пробив останній удар, але його парирував воротар.

Останньою грою Андрія за "Мілан" став поєдинок проти "Парми" 7 травня 2006 року. Він був змушений покинути поле через травму вже на восьмій хвилині.

Після двох років в "Челсі" Шевченко на один сезон вернулася в "Мілан" на правах оренди. Але повернення складно назвати успішним. Андрій мало грав і не забив жодного м'яча в Серії А.

Чемпіон Італії: 2003/04
Володар Кубка Італії: 2002/03
Володар Суперкубка Італії: 2004
Переможець Ліги чемпіонів: 2002/03
Фіналіст Ліги чемпіонів: 2004/05
Володар Суперкубка УЄФА: 2003

"Челсі"

Після 7 років виступів за "Мілан" Шевченко перейшов у лондонський "Челсі". Сума його трансферу склала близько 30 млн фунтів. Незважаючи на непоганий початок і довіру тодішнього тренера "аристократів" Жозе Моуріньо, кар'єра українця в Англії не склалося. За два роки в "Челсі" він переніс дві операції і важку травму спини.

Володар Кубка Англії: 2006/07
Володар Кубка Футбольної ліги: 2006/07
Володар Суперкубка Англії: 2009
Фіналіст Ліги чемпіонів: 2007/08

Збірна України

Шевченко дебютував у національній команді в 1995 році. Всього зі збірною він зіграв на двох великих турнірах - Кубку світу-2006 і Євро-2012. На мундіалі в Німеччині команда під керівництвом Олега Блохіна дійшла до чвертьфіналу, де програла майбутнім чемпіонам збірній Італії.

На домашньому чемпіонаті Європи українці (теж під керівництвом Олега Блохіна) не змогли вийти з групи, де грали разом з Англією, Францією та Швецією.

16 лютого 2016 року Шевченко увійшов до тренерського штабу збірної України, з якою брав участь в Євро-2016. У Франції наша збірна провалилася, програвши три матчі групового етапу і не забивши жодного м'яча.

15 липня 2016 року Шевченко став головним тренером збірної України, змінивши на посту Михайла Фоменка. У першому офіційному матчі під керівництвом Андрія Миколайовича українська команда зіграла внічию 1:1 з Ісландією.

Свій наступний матч збірна України під керівництвом Шевченка проведе 6 жовтня проти Туреччини.

Політика

27 липня 2012 року Шевченко завершив кар'єру і пішов у політику, щоб взяти участь в парламентських виборах 2012 року у проекті "Україна - Вперед!". У підсумку, партія Шевченка не зуміла пройти у парламент.

 

Особисте життя

У 2004 році Шевченко одружився з американською моделлю Крістен Пазік. Пара виховує 4 синів - Джордана (29 жовтня 2004), Крістіана (13 листопада 2006), Олександра (01 жовтня 2012) і Райдер-Габріеля (06 квітня 2014 року).

Крім футболу Шевченко чудово грає у гольф і покер.

 

Особисті нагороди

Звання "Герой України"
Кавалер ордена "За заслуги" I ст., II ст. і ІІІ ст.
Кавалер ордена "За мужність" III ступеня
Кавалер ордена Святого рівноапостольного князя Володимира 3-го ступеня
Володар "Золотого м'яча" як найкращий футболіст Європи за версією France Football: 2004
Найкращий бомбардир чемпіонату України: 1999
Найкращий бомбардир чемпіонату Італії (2): 2000, 2004
Найкращий бомбардир Ліги чемпіонів (3): 1999, 2001, 2006
Найкращий бомбардир в історії міланських дербі (14 м'ячів)
Найкращий гол 2001 року в Серії А за версією Guida al Campianato
Найкращий гол 2004 року в Серії А за версією Oscar del calcio
Найкращий бомбардир Кубка України (2): 1995, 1998
Найкращий бомбардир у фіналах Кубка України
Найкращий бомбардир в історії Суперкубка Італії
Найкращий нападаючий Ліги чемпіонів (версія УЄФА): 1999
У команді року (версія УЄФА) (2): 2004, 2005
У збірній світу (версія FIFPro): 2005
Входить до складу символічної збірної Європи за версією ESM (3): 1999, 2004, 2005
Найкращий іноземний футболіст року в Італії 2000
Український футболіст року (6): 1997, 1999, 2000, 2001, 2004, 2005
Володар призу Golden Foot: 2005
Володар "Бронзового м'яча" за версією France football (2): 1999, 2000
Четвертий футболіст Європи за версією France football: 2003
П'ятий футболіст Європи за версією France football: 2005
Третій футболіст світу (за версією World Soccer) (3): 1999, 2000, 2004
Третій футболіст світу (за версією ФІФА): 2004
Приз "Найкращий футболіст країн СНД і Балтії" ("Зірка") від газети "Спорт-Экспресс" (2): 2004, 2005
У списку ФІФА 100
У списку найкращих футболістів XX століття (World Soccer)
Другий бомбардир в історії "Мілана"
Рекордсмен збірної України із забитих голів (48 м'ячів)
Найкращий бомбардир відбіркового турніру КС-2002 в європейській зоні
Найкращий бомбардир в історії відбіркових турнірів КС в європейській зоні
Український спортсмен року: 1999
Почесний громадянин Києва
Заслужений майстер спорту України (2003)
Найкращий український бомбардир, член Клубу Олега Блохіна (374 голи)

 
Зараз ви читаєте новину «"Він майже не ухвалює спонтанних рішень" - Шевченку виповнилося 40 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути