вівторок, 22 лютого 2022 16:17

Від Саленка до Мампасі. Які українські футболісти змінювали громадянство на російське

Від Саленка до Мампасі. Які українські футболісти змінювали громадянство на російське
Марк Мампасі. Фото: ФК "Локомотив" Москва

Колишній захисник донецького "Шахтаря" та юнацьких збірних України Марк Мампасі не просто перейшов цього трансферного міжсезоння в московський "Локомотив". Як стало відомо напередодні, 18-річний футболіст ще й отримав російський паспорт за прискореною процедурою.

Мампасі тепер не буде легіонером у чемпіонаті країни-агресора та має можливість виступати за національну збірну Росії, якщо його туди покличуть.

Це далеко не перший випадок за період незалежності, коли футболіст з України отримував російський паспорт. Gazeta.ua згадує подібні випадки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як спортивний світ зобов'язаний відповісти Путіну

2015 року керівництво ФК "Уфа" дуже хотіло натуралізувати нинішнього лідера збірної України Олександра Зінченка, котрий також є вихованцем "Шахтаря". Був великий скандал, за підсумками якого 18-річного хлопця заграли за національну команду "синьо-жовтих". У майбутньому розмов на цю тему більше не виникало.

Першопрохідцями ж у зміні українського паспорта на російський були Сергій Саленко та Сергій Юран.

Саленко в момент розпаду СРСР виступав за київське "Динамо". Уродженець Санкт-Петербурга отримав український паспорт і навіть зіграв у прем'єрній в історії товариській зустрічі національної збірної. Однак згодом у нього виник варіант потрапити на чемпіонат світу 1994 року в складі команди Росії. Саленко довго не роздумував і відмовився від українського громадянства.

Отримавши дозвіл ФІФА, на ЧС-1994 Сергій став найкращим бомбардиром. Після "Динамо" пограв в Іспанії, Шотландії, Туреччині та Польщі. Наразі проживає в Києві та виступає за ветеранську збірну України.

У Юрана ситуація дещо відрізняється. Він народився у Луганську, наприкінці 80-х - на початку 90-х рр. грав за "Динамо", проте в момент розпаду СРСР виступав уже за португальську "Бенфіку". За збірну України 52-річний ексфутболіст не виступав, а зіграв три матчі на Євро-1992 за об'єднану команду СНД. Опісля отримав російський паспорт і до України відношення не мав.

Першопрохідцями у зміні паспорта були Сергій Саленко та Сергій Юран

Згодом до Саленка та Юрана додалися Ілля Цимбалар і Юрій Никифоров, котрі провели по три матчі за збірну України. Їх переманив московський "Спартак" із "Чорноморця". Дві зустрічі з українським гербом на серці відіграв Сергій Щербаков.

2001 року не прийняв виклик до збірної України уродженець Дніпра Андрій Каряка. Натомість, погодився на новий паспорт і був заграний за Росію. 2009-го відмовився від українського громадянства, аби не бути легіонером в Росії, уродженець Кропивницького Роман Монарьов. Після завершення кар'єри змінив громадянство на російське одесит Дмитро Парфьонов.

Ексдинамівець Олександр Алієв уже не раз зізнавався, що у нього є два паспорти. Колишній півзахисник збірної України є уродженцем Хабаровська. Коли виступав у чемпіонаті Росії за "Локомотив" та "Анжі", то не вважався легіонером. Алієв абсолютно не приховує факту наявності російського паспорта, хоча стверджує, що є громадянином України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алієв показав, як буде захищати Україну від російських військ

Дивною була ситуація з викликом 2010 року в національну збірну України воротаря московського "Спартака" Андрія Диканя. Попри інформацію, що в нього є і російський паспорт, який він отримав на початку 2000-х. Андрій стояв у воротах головної команди у восьми поєдинках. Наразі працює тренером голкіперів у харківському "Металісті".

Всіх переплюнув Денис Голайдо, котрий виступав на підтримку Володимира Путіна

Ціла низка кримських футболістів після анексії півострова швидко відмовилася від українського громадянства. Перераховувати всіх маловідомих гравців немає сенсу. Пригадаємо найвідоміших.

Одним з таких є старший брат захисника "Шахтаря" та збірної України Миколи Матвієнка. Дмитро Матвієнко пройшов школи донецьких "Олімпіка" та "Шахтаря". З 2015-го виступає в клубах окупованого Криму. Аналогічний шлях для себе обрав Андрій Гайдаш - син одного з найкращих бомбардирів в історії чемпіонату України Олександра Гайдаша.

Вихованці "Шахтаря" Віталій Федотов та Олександр Філін свого часу перебралися на територію країни-агресора, після чого прийняли російське громадянство. За збірну України U-17 у 2014-2015 рр. відіграв кілька матчів динамівець Данило Лісовий. 24-річний гравець виріс у Києві, хоча народився в Москві. Зрештою, повернувся в Росію та змінив паспорт.

Ігор Калінін, як і Мампасі, встиг пограти за юнацькі збірні України, після чого обрав російський паспорт. Громадянином РФ також є уродженець Івано-Франківська 36-річний воротар Ярослав Годзюр. Виступає в чемпіонаті країни-окупанта з 2008 року.

Та поза всією конкуренцією у списку українських футболістів, котрі змінили громадянство на російське, значиться експівзахисник збірної України Денис Голайдо. Під час президентських виборів 2018 року в Росії він входив у Putin Team і вікдрито виступав на підтримку Володимира Путіна.

У чемпіонаті Росії виступають колишні гравці збірної України. Іван Ордець грає за московське "Динамо", а Ярослав Ракицький - за "Зеніт".

Мампасі виховувався в системі "Шахтаря". 2021 рік провів в оренді у "Маріуполі". Виступав за юнацькі збірні України.

Зараз ви читаєте новину «Від Саленка до Мампасі. Які українські футболісти змінювали громадянство на російське». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути