вівторок, 04 липня 2023 08:07

В історії Кубка світу сталася найгучніша поразка

В історії Кубка світу сталася найгучніша поразка
Легендарна збірна Угорщини. Фото: picture-alliance ACA

4 липня 1954 року сталася неймовірна сенсація на Кубку світу 1954 року. "Магічні мадяри", збірна Угорщини, поступилася у фіналі команді Західної Німеччини – 2:3.

У поразку Угорщини не могли повірити. Два роки команда не програвала й мала серію із 32 матчів без поразок. Угорці грали в короткий пас і після втрати м'яча одразу вступали в єдиноборства й відбирали його. Саме вони завдали в Лондоні першої поразки збірній Англії - 6:3.

"Я був на тій грі, – згадував юний тоді Боббі Робсон, майбутній тренер Англії. – Угорці завдали 35 ударів, а ми відповіли п'ятьма. Здавалося, це грали прибульці з космосу. Вони взагалі не втрачали м'яча".

На Кубку світу німці й угорці зустрілися на груповому етапі. Німці виставили 6 резервістів і прогнозовано програли - 3:8.

У чвертьфіналі Німеччина відносно легко здолала Югославію - 2:0, а угорці помучилися з Бразилією - 4:2. У півфіналі німці знищили Австрію - 6:1, а Угорщина лише в додатковий час перемогла Уругвай, завдавши чемпіонам світу-1930 першої поразки - 4:2.

Збірну Західної Німеччини готував до фіналу Зепп Гербергер. Це був тренер-новатор. Він як міг намагався вберегти своїх гравців від фронту в роки війни. Але врятував не всіх. Адольф Урбан загинув під Сталінградом. Капітана Фріца Вальтера, який служив у повітряних військах, захопили в полон американці, але згодом віддали росіянам. Ті повезли військовополонених до Сибіру. Дорогою конвоїри вирішили зіграти гру з арештантами. Це було в Україні. Спочатку Вальтер не потрапив до основи команди арештантів, але згодом вийшов на заміну. Його впізнав один з охоронців. За дивним збігом обставин це був угорець. Він бачив Вальтера у складі збірної Німеччини. Наступного дня його прізвище зникло із списків арештантів. Фріцу дозволили повернутися до рідного Кайзерслаутерна.

Капітана Фріца Вальтера, який служив у повітряних військах, захопили в полон американці, але згодом віддали росіянам

Тут він виступав із рідним братом Оттмаром. Йому у війну прострелили коліна, але він зумів повернутися у футбол.

Угорці почали чудово. Вже на 8-й хв. вони вели 2:0. Відзначилися Пушкаш і Цибор. Однак до 18-ї хв. Німеччина зрівняла рахунок - 2:2. Згодом пішов дощ. Перевага угорців розтанула, а німці, які мали бутси Adidas із шипами, що вкручувалися, не здавалися. Вони краще стояли на ногах. На 84-й хв. Ран забив переможний м'яч - 3:2. Німецький коментатор Герберт Ціммерман заволав: "Гол, гол, гол, гол! Я божевільний! Німеччина – Угорщина - 3:2".

Щоправда, Пушкаш успів зрівняти рахунок, але арбітр гол не зарахував, вгледівши офсайд.

Німеччина вперше виграла Кубок світу. Вперше після війни на спортивних змаганнях залунав німецький гімн. Нація піднеслася духом. Натомість розчарована Угорщина, в якій панували сталіністи, почала занепадати.

"Ця поразка підштовхнула угорську революцію 1956 року", – казали сучасники.

Останній із живих учасників команди "магічних мадярів" Ене Бузанскі перед смертю сказав:

"Всім плювати на команди, які посіли другі місця. Їх просто не пам'ятають. Але тільки не в нашому випадку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зіграли прощальний матч Олега Блохіна

Після 1956 року угорська диво-команда перестала існувати. Її гравці розбіглися по закордонних клубах.

Злі язики стверджували, що німці перемогли завдяки допінгу. Мовляв, всі вони перед грою вживали менфетамін – препарат популярний серед німецьких солдатів у часи Другої світової війни.

Після 1954-го німці ще тричі вигравали мундіаль – 1974, 1990 та 2014-го.

Зараз ви читаєте новину «В історії Кубка світу сталася найгучніша поразка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути