неділя, 17 вересня 2017 20:11

Успіх і гроші вирішують все, коли мова йде про трансфер: скандальне інтерв'ю зірки "Баварії"
17

Роберт Левандовскі хоче перейти з “Баварії” в “Реал”
Роберт Левандовскі хоче перейти з “Баварії” в “Реал”
Роберт Левандовскі хоче перейти з “Баварії” в “Реал”
Роберт Левандовскі хоче перейти з “Баварії” в “Реал”
Роберт Левандовскі хоче перейти з “Баварії” в “Реал”

Нападаючий "Баварії" Роберт Левандовскі хоче перейти в "Реал" в наступному році.

Про своє бажання змінити клуб гравець вже повідомив агентам. Форвард попросив їх наполягати на переході в мадридську команду.

Контракт Левандовського з "Баварією" розрахований до 2021 року. Голова правління "Баварії" Карл-Хайнц Румменігге повідомив, що в ньому немає пункту про відступні.

Раніше Левандовскі дав інтерв'ю виданню Der Spiegel, яке не було узгоджено з "Баварією".

Румменігге пригрозив: "Ті, хто публічно критикують тренера, клуб або партнерів по команді, будуть мати справу зі мною".

А потім додав: "Якщо він скаржиться на наше азіатське турне, то його передбачуваний клуб мрії, "Реал", влітку провів 24 дня на спеці - удвічі більше, ніж ми. Мені шкода, що він сказав це. Вже не вперше Роберт погано говорить про "Баварію". І я знаю, що за цими заявами стоїть його агент Маїк Бартель.

Повний переклад інтерв'ю Левандовського:

У вівторок почалася Ліга чемпіонів. Для вас це єдиний турнір, який ви все ще сприймаєте всерйоз?

Я ще не вигравав цей титул, так що очевидно, що Ліга чемпіонів особливо приваблива. До того ж, мене все ще дратує, що я з "Боруссією" Дортмунд програв у фіналі-2013 в Лондоні.

Чи відчуваєте ви себе неповноцінним футболістом, тому що ніколи не вигравали в фіналі цього турніру?

Звичайно, я хочу коли-небудь виграти Лігу чемпіонів. З іншого боку, я знаю, що цей турнір - лотерея. Візьмемо, наприклад, минулий сезон. Ми були в дуже хорошій формі, кожен з нас сильно хотів цей титул. Тоді я отримав травму плеча, пропустив перший матч проти "Реала". Ще ми не забили пенальті, і наша мрія була похована. На такому високому рівні часто все залежить від дрібниць, для такого титулу все повинно співпасти.

Ви вже п'ять разів ставали чемпіоном Німеччини. Чи буде Бундесліга коли-небудь нудною?

Спортсмен топ-рівня завжди хоче бути кращим. Ти виграєш титул, а потім ти відразу ж хочеш довести, що це було не випадково. Потім ти стаєш чемпіоном вдруге і кажеш собі, що тепер за тобою всі будуть полювати, і тому тобі треба стати ще кращим. І так це триває далі. У цьому сезоні наша мета зрозуміла: ще жоден німецький клуб не ставав чемпіоном 6 разів поспіль, і ми можемо увійти в історію. Це великий стимул.

На початку сезону багато критиків дорікали вам у тому, що у вас відсутня мотивація, і ви виглядаєте засмученим.

Це пов'язано перш за все з матчами під час нашого туру по Азії. Можливо, ця критика була навіть виправданою. Я повинен зізнатися, що цього літа мені насправді було складно мотивувати себе.

У чому ж причина цього?

Я вже кілька років граю в триденному ритмі без великих перерв. Це велике напруження, особливо для мізків. Тому для мене дуже важлива хороша підготовка до сезону. У ній лежить основа моєї роботи протягом сезону, коли мої мізки втомлюються.

А в Азії щось пішло не так?

Ми зіграли там дуже багато матчів. В таких умовах тобі, як професіоналу, потрібно вирішувати: я хочу викладатися на повну в цих іграх або працювати на тренуваннях так, щоб бути у формі наступної весни, коли будуть розігруватися титули сезону. Я не можу тренувати свою витривалість і розвивати силу протягом сезону, для цього немає часу між багаточисельними матчами.

І що ж ви вирішили?

Ми, спортсмени, страждаємо від постійного перенапруження. Це наслідок щільного графіку і зростаючого темпу гри. Єдина можливість захистити себе від отримання серйозних травм - це, крім гарного харчування і достатнього відновлення, ефективне тренування у вільних від матчів періодах взимку і влітку. Очевидно, що в Азії я був зосереджений на тренуваннях. Велика кількість товариських матчів не піде мені на користь, якщо в грудні через три дні після матчу проти "Реала" в Лізі чемпіонів я повинен їхати грати в снігопад у Фрайбурзі.

Для цього у вас немає мотивації?

"Фрайбург" - це просто приклад. Ви можете назвати і іншу команду, яка, як правило, не бореться за чемпіонство. Вони грають проти нас з 10 гравцями в своєму штрафному майданчику. П'ять захисників навколо, які переслідують мене, і немає місця, щоб розвернутися. Якщо я втомився від єврокубкових матчів, стадіон забитий, і найкраще для уболівальників суперника - освистати гравців "Баварії", то я дійсно повинен наполегливо тренуватися для того, щоб показати кращий результат в цей момент.

Як ви готуєтеся до таких матчів?

Багато років у мене діє наступна формула: якщо мої мізки втомилися, моє тіло повинно функціонувати на 100%, щоб я не отримав травму. Якщо я в формі, то я повністю можу покластися на роботу мого тіла.

Чи є у вас певні прийоми, що допомагають мотивувати себе?

Наприклад, перед матчем я іноді уявляю, що цього разу я хочу забити гол, і м'яч полетить просто в кут. Або я планую, що зроблю певний прийом в час будь-якого єдиноборства, ідеальне забігання або пас, який я вже давно відпрацьовував.

Бундеслізі потрібно більше таких команд, як РБ Лейпциг. Сильні команди змушують нас інвестувати ще більше

Звучить так, ніби деякі матчі в Бундеслізі для вас більше тренування, ніж змагання. Чи говорить це про якість Бундесліги?

Я знаю, що зараз це не всім сподобається, але Бундеслізі потрібно більше таких команд, як РБ Лейпциг. Сильні команди змушують нас інвестувати ще більше. Бундесліга не може домінувати завдяки одній команді, навіть боротьба на вершині занадто мала. Нам потрібно 4-5 команд, які постійно грають на високому рівні. Ця конкуренція допомогла б нам в "Баварії" зберігати концентрацію до кінця сезону. Сильна ліга стимулювала б комерціалізацію.

Комерціалізацію?

Якщо у тебе більше топ-матчів, то, відповідно, більше шоу, галасу і трансляцій по всьому світу. Вболівальники хочуть бачити більше знакових матчів, зірок ліги і битв за чемпіонство. Це зробило б Бундеслігу цікавішою для зарубіжних глядачів. Напевно, навіть більше, ніж безліч поїздок в Азію чи Америку.

Керівництво Бундесліги було за ці поїздки.

Я скептично ставлюся до таких поїздок за кордон. Не тільки через високу напругу під час важливих тренувальних періодів, а й тому, що я не впевнений, що вони приносять велику маркетингу користь. Хоча б з однієї простої причини: мова.

Німецька - це недолік?

Так, особливо в порівнянні з АПЛ і Ла Лігою. Англійською та іспанською говорять у багатьох країнах світу, німецькою - ні. Велика частина населення вже тільки тому дивиться іспанську або англійську лігу. Телебачення реагує на побажання своїх глядачів і працює перш за все з лігами, чию мову вони розуміють.

Як Бундесліга може втриматися в цьому ринку?

Для цього керівництву потрібно багато працювати. Але в підсумку мова йде тільки про успіхи на міжнародній арені і придбання топ-гравців. Вболівальники завжди хочуть бачити найкращих і віддають за це гроші.

Але на даний момент суперзірки переїжджають швидше в Англію та Іспанію.

До сьогоднішнього дня "Баварія" платила за гравців не більше 40 млн євро. У футболі ця сума вже давно середня, а не найбільша. За минулі роки не було такого зростання разом з ринком, як у "Реала" або "Манчестера". І тепер відставання від максимальних сум величезне.

"Баварія" платила за гравців не більше 40 млн євро. У футболі ця сума вже давно середня, а не найбільша

Улі Хенесс сказав, що він не хоче приєднуватися до трансферного божевілля.

Гроші - важливий, якщо не єдиний, фактор, який необхідний для отримання топ-гравців. Спортивні перспективи, команда, місто і оточення, звичайно, теж важливі. "Баварія" повинна щось придумати і бути креативною, якщо клуб і далі хоче залучати гравців світового класу в Мюнхен. І якщо ти хочеш завжди бути попереду, потрібно, щоб ці гравці були високої якості. Тому що такі зірки допомагають своїм колегам стати краще. Висока конкуренція в команді допомагає вичавити з себе останній один або два відсотки.

У "Баварії" має значення не тільки сума відступних, але і зарплата гравців. Що б сталося, якби "Баварія", як нібито було заплановано, купила Санчеса в "Арсеналу" і платила йому 25 млн в рік?

Напевно тоді кілька з нас, гравців, пішла б до керівництва і попросила підвищення зарплати. Тому що така велика різниця у зарплатній відомості команди може бути небезпечною і призведе до заздрості і поганого ставлення до колег.

Здається, "ПСЖ" це причиняє менше проблем. Клуб купив Неймара за 222 млн євро і зробив його найбільш оплачуваним гравцем в команді.

Одним з перших слів, яке я, поляк, вивчив в Німеччині, було слово "Ordnung" (порядок). Скрізь повинен бути свій порядок. Перш за все - в бухгалтерії, в фінансах. Тому я думаю, що трансфер, подібний переходу Неймара, в Німеччині був би неможливий.

Особливо критикують великі суми відступних. Що ви про це думаєте?

Напевно, тут я реаліст, тому мені складно обурюватися такими сумами. Є клуб, який готовий платити такі гроші, такий новий ринок, і тепер всі повинні з цим змиритися і шукати рішення. Через те, що все більше людей буде інвестувати все більше грошей у футбол, в найближчі роки ми побачимо ще багато таких угод.

УЄФА кілька років тому ввів фінансовий фейр-плей, щоб клуби не витрачали грошей більше, ніж вони заробляють. Але ця спроба зменшити число трансферних ексцесів не вдалася. Футбол на високому рівні неможливо регулювати?

Футбол - це чистий капіталізм. Кожен хоче заробляти гроші в цій галузі. В цьому немає нічого поганого, так працює все наше західне суспільство. Проте футбольні асоціації повинні сформулювати правила для того, щоб ринок остаточно не вийшов з-під контролю. Якщо 4-5 команд постійно виграватимуть всі титули, тому що там грають всі найкращі гравці, то, напевно, інтерес до футболу у нормальних уболівальників буде знижуватися. Це був би найбільший збиток футболу.

Як ви думаєте, чи можуть футбольні союзи ввести такі правила?

На практиці це буде дуже складно. У "ПСЖ", "Челсі", "Манчестер" та інших клубах з інвесторами працюють професіонали з дуже хорошими адвокатами. Кожна шпаринка, яка з'явиться, буде ними використана для того, щоб клуб забезпечив собі перевагу. УЄФА має перевірити гучні трансфери цього літа і працювати разом з ФІФА над тим, щоб закрити шпаринки у правилах.

У груповому етапі Ліги чемпіонів ви зустрінетеся з "ПСЖ". Чи зашкодять турніру такі мегатрансфери, як перехід Неймара або Кіліана Мбаппе?

Як гравець ти не думаєш про це. Ти на полі, ти хочеш завжди змагатися з кращими з кращих. "ПСЖ" забезпечив себе складом світового класу. Але чи буде це команда світового класу, ми ще подивимося. У Баварії зіграна команда, ми вже багато чого пережили разом. Я впевнений, що ми можемо вистояти проти "ПСЖ". На щастя, у футболі не завжди виграють ті, у кого більше грошей.

Усман Дембеле, Філіпе Коутіньйо, Мбаппе - це трансферне вікно показало, що вірність своєму клубу в футболі більше не має ніякого значення. Контракти теж знецінилися?

Потрібно перестати говорити про професійний футбол з такими емоціями. Вірність - прекрасне слово, чудове романтичне уявлення, і вона важлива в особистому житті. Але в спорті інші параметри: успіх і гроші. Ці два компоненти, ніщо інше, вирішують все, коли мова йде про трансфер.

Значить, це справедливо, коли гравець вимагає трансфер, влаштовуючи страйк?

Страйк - найгірший з усіх методів, подібне не відбувається у по-справжньому кращих клубах. Гравець, який робить щось таке, зраджує суспільству, і воно йому цього не пробачить. Це величезний ризик для гравця, тому що він не зможе позбутися від такої репутації. Але такі страйки для мене тільки симптом, причина проблеми криється в чомусь іншому.

А саме?

Співвідношення сил у футболі за останні роки сильно змінилося, і воно на користь гравців. Якщо гравець насправді хоче перейти в інший клуб, то він, як правило, зможе це здійснити. Тому я схвалив би, якщо футбольні союзи зобов'язали б прописувати в контрактах фіксовані суми відступних. Тоді можна було б подумати про різні моделі: у багатших клубів, крім фіксованих відступних, була б, наприклад, доплата за чесну гру в розмірі 20%, а бідніші клуби могли б платити менше за гравця, якщо він вирішив до них перейти.

Те, що зараз відбувається у футболі, це тонка грань між регіональністю і глобалізацією

Ви думаєте, що з такою концепцією було б більше справедливості?

Так можна було б перерозподіляти гроші в футболі. Крім того, така модель захистила б не тільки клуби від можливих страйків гравців, але і гравців від деградації. Тому що ми часто говоримо про неправильну поведінку гравців. Але за свою кар'єру я часто стикався з тим, що клуб міг заподіяти гравцеві, коли він хотів його продати. Тренування з резервною командою в такому випадку часто була однією з найбільш м'яких форм сортування.

Але ваша модель не захистить футбол від його перетворення в чистий бізнес.

У майбутньому в футбол буде вливатися ще більше грошей, ніж ми зараз можемо уявити. Не має значення, в яку точку земної кулі я приїду, люди там дивляться футбол. І саме ця пристрасть, ця емоційність уболівальників призводить до того, що все більше інвесторів буде приходити на ринок. Завдяки футболу вони добираються до молодих і літніх людей, чоловіків, жінок і дітей, які хочуть висловити свою любов до команди, купуючи символіку клубу і квитки на матч, підписки на канали або купуючи акції. Шанси отримати дохід у футболі вище, ніж де-небудь ще.

За останній час пройшло багато демонстрацій уболівальників проти комерціалізації футболу. Вони скаржаться, що футбол дуже віддалився від них.

Те, що зараз відбувається у футболі, це тонка грань між регіональністю і глобалізацією. Ти повинен зростати як клуб, як ліга, якщо хочеш і далі бути на одному рівні з іноземними клубами і союзами. І це проводить нас до важливого питання: яка цільова аудиторія у клубу? Вона живе в Мюнхені, Азії або Америці? Рішення цього конфлікту зараз - один з найбільших викликів для клубів. Очевидно, що це призведе до розчарування тих, хто вже кілька десятиліть підтримує клуб. Ці люди не повинні отримати відчуття, що ними скористалися.

Як футбол повинен вирішити цю дилему?

Керівники повинні встановити межі дозволеного. Чи потрібні нам камери на келихах пива, як це було на нашому святкуванні чемпіонства після матчу з "Фрайбургом"? Чи повинен зараз наш пивний душ перетворитися в маркетингову подію? Чемпіонство - дуже емоційний момент, і він повинен завжди бути автентичним. Я розумію вболівальників, яких це розлютило. Чи потрібен нам концерт між таймами в перерві фіналу Кубка Німеччини? Можливо. Багато хто дивиться Супербоул в США в тому числі через це величезне шоу, яке проходить під час гри.

Чи буде футбол коли-небудь тільки шоу?

Гра завжди буде найважливішою складовою. Але час навколо цих 90 хвилин стане, напевно, більше схожим на голлівудський фільм. Цей розвиток вже не зупинити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я не зробив нічого поганого" - як Неймар змінив світ

Роберт Левандовскі народився 21 серпня у Варшаві у спортивній сім´ї. Батько Кшиштоф, який помер у 2005-му році, займався дзюдо і грав у футбол за комаду третьої ліги "Гутнік" Варшава. Мама Івона грала у волейбол за першолігову AZS "Варшава". Старша сестра теж займається волейболом. Дружина Роберта Анна відома польська каратистка і дієтолог. 4 травня 2017-го року футболіст вперше став батьком. У сім´ї Левандоських народилася донька Клара.

З 2014 року Роберт є послом доброї волі ЮНІСЕФ. Левандосвського називають одним з найбільш освідчених футболістів у складі "Баварії" і збірної Польщі. Крім диплома про закінчення середньої школи зараз нападник вивчає фізичне виховання у спорті з тренерською спеціалізацією.

Зараз ви читаєте новину «Успіх і гроші вирішують все, коли мова йде про трансфер: скандальне інтерв'ю зірки "Баварії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути