субота, 10 липня 2021 13:48

Українка спробує підкорити "гору-вбивцю". Там гине кожен четвертий

Українка спробує підкорити "гору-вбивцю". Там гине кожен четвертий
Ірина Галай вважає К-2 серйознішою горою аніж Еверест. Фото: з архіву Ірини Галай

Українка Ірина Галай вилетіла до Пакистану, де в складі україно-непальської експедиції зробить спробу піднятися на другу за висотою гірську вершину Землі К2 (Чогорі).

Висота К2 - 8 611 метрів, вона розташована в гірській системі Каракорум на північний захід від Гімалаїв. Через надзвичайну складність сходження К2 також називають Дикою горою, а в світі альпіністів - горою-вбивцею. Рівень смертності при сходженні на К2 становить рекордні 23 відсотки. Тобто, сходження кожного четвертого альпініста на К2 закінчуються трагедією.

Ірину така жахлива статистика не бентежить.

"Я багато років мрію піднятися на К2, - зізналася українка. - У світі альпіністів це вважається більш серйозним досягненням, ніж зійти на Еверест. Це як в боксі - можна виграти Олімпіаду, а можна стати абсолютним чемпіоном світу серед професіоналів. Ми планували організувати сходження в минулому році, але пандемія коронавірусу внесла свої корективи. Зате тепер експедицію приурочили до 30-річчя Незалежності України, адже ще жодна українка не була на вершині К2.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Питав досвідчених, що робити на скелі під час грози. Відповіли: молитися"

У складі експедиції троє українців - Ірина Галай, Дмитро Семеренко (дніпрянин піднявся на Еверест в 2018 році) і відомий фотограф Назарій Кривошеєв, який народився в Коломиї, але останні 15 років живе в Німеччині. Консультант групи - володар професійної нагороди "Золотий льодоруб" Микита Балабанов.

Зараз ви читаєте новину «Українка спробує підкорити "гору-вбивцю". Там гине кожен четвертий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути