Ексклюзиви
пʼятниця, 18 лютого 2011 17:17

Українець виготовив футбольне крісло для Ангели Меркель (ФОТО)
6

Фото: ukraine2012.gov.ua

Євро-2012 надихає український народ на подвиги. Саме єврочемпіонат вніс креатив у творчість різьбяра по дереву Миколи Христича з Рівного. Готуючись до турніру, він вперше в історії виготовив футбольне крісло Євро-2012.

За словами майстра, ідеї для оформлення кожного крісла йому підказує Господь, а тому у кожну роботу вкладає всю силу та душу. Поки що в доробку митця чотири стільця та ще дві спинки до них. Це два футбольних крісла для України, а також по одному для Росії та Німеччини.

"Уявіть тільки, як було би приємно запеклій футбольній вболівальниці – канцлеру Німеччини Ангелі Меркель отримати від України такий подарунок", - наголошує різьбяр.

Микола Христич розповідає, що окрім унікальності самих футбольних крісел, не мають аналогів у світі й ідеї їхнього оформлення, причому на кожному із крісел автор використовує інші художні елементи.

"На сидінні одного крісла в мене зображені два леви з м'ячем. Вони уособлюють команди, які змагаються на футбольному полі. Символ лева – це мудрість та сила", - пояснює майстер.

Він також додає, що бики, яких митець також вирізьблює на кріслах, - теж дві сильні команди, які щоправда більше інтерпретовані на український мотив.

Особлива техніка у майстра й щодо оздоблення фарбами вирізьблених елементів.

"Використовую лаки та екологічно чисті фарби. Їх кладу в три шари. На фарбування готового крісла в мене йде близько 4-5 днів", - каже пан Христич.

Він стверджує, що фарба на готових кріслах прослужить своєму власнику все його життя.

На переконання Миколи Христича, у футбольному кріслі все повинно нагадувати про гру мільйонів, тому автор задумав робити свої витвори без підлокітників.

"Коли людина дивитиметься футбол, сидячи у моєму кріслі без бокових перил, то відчуватиме себе на трибуні стадіону, - пояснює митець. – Окрім того, я спеціально розташовував спинку крісла під кутом так, щоб людина могла витягнутися і розслабитися".

Як розповідає митець, на виготовлення одного футбольного крісла він витрачає від одного до двох тижнів, і зважаючи на скрупульозну працю над кожним витвором, свої крісла називає безцінними.

"Якби справжній футбольний фан знав скільки часу і праці потрібно витратити на підготовку одного такого крісла, то дав би будь-яку ціну за нього", - зазначає народний майстер.

Він акцентує, що в найближчих його планах закінчити роботу над ще одним футбольним кріслом Євро-2012, яке буде виконане з емблемою української футбольної федерації. Однак, як наголошує пан Христич, його головною ціллю залишається виготовлення великого тронного крісла для найкращого футболіста Євро.

Майстер стверджує, що вже розробив проект майбутнього шедевру.

"Висота виробу сягатиме 1,8 метра, а ширина буде близько метра. Щодо деревини-матеріалу, то використовуватиму дуб або грецький горіх", – розповідає рівнянин, однак залишає у секреті, з яких художніх елементів компонуватиме крісло. Майстер переконаний, що оригінальну ідею дерев'яного виробу захочуть використати нечесні конкуренти.

Приклад Миколи Христича ще раз доводить, що Євро-2012 - загальнонаціональний проект, а тема підготовки до чемпіонату небайдужа не лише владі, яка опікується організацією турніру, й простим людям, які також хочуть внести свою лепту у написання футбольної історії. Творімо історію разом!

Інформаційний центр "Україна-2012"

Зараз ви читаєте новину «Українець виготовив футбольне крісло для Ангели Меркель (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути