субота, 26 червня 2021 11:11

Україна вийшла до чвертьфіналу Кубка світу

Україна вийшла до чвертьфіналу Кубка світу
Вороніну не вдалося забити Швейцарії Фото: Eastnews

15 років тому, 26 червня 2006 року, збірна України грала матч 1/8 фіналу Кубка світу проти збірної Швейцарії. Матч закінчився нічиєю – 0:0. У серії пенальті влучнішими були українці. Наші забили тричі, а Швейцарія – жодного.

Перший небезпечний момент у грі створили саме швейцарці. Тимощук обрізався на своїй половині поля, Віккі пробив у ближню дев'ятку, але Шовковський витягнув м'яч. Україна відповіла ударом у поперечку після виконання Калиниченком штрафного. Шевченко випередив опікунів, але м'яч ударився в каркас воріт.
Швейцарія мала ще кращу нагоду. Після штрафного у виконанні Фрая м'яч струсонув хрестовину воріт.

Далі команди грали обережно. До локальних загроз справа доходила рідко. Україна могла претендувати на пенальті на 84 хвилині після порушення на Вороніну, а Швейцарія – на 116, коли впав Штреллер.

Справа дійшла до серії пенальті. Тренер Олег Блохін не витримав напруги і пішов до роздягальні. Він не бачив, як Шевченко не зумів переграти голкіпера Паскаля. Однак Шовковський пішов далі. Він парирував два удари, а ще в одному випадку гравець Швейцарії не влучив у ворота. Натомість Ребров, Мілевський (забив паненкою) і Гусев були влучними.
Україна перемогла в серії пенальті – 3:0 і вперше в історії вийшла в чвертьфінал Кубка світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італія дотиснула Австрію лише наприкінці зустрічі

В історії світового футболу було кілька матчів, де долю зустрічі вирішував подвиг воротарів. Згадуємо найвідоміші з них.

У фіналі Кубка чемпіонів 1985-86 року відзначався воротар румунської "Стяуа" Хельмут Дукадам. Воротар "Стяуа" став одним з героїв, який дотягнув команду до фіналу найпрестижнішого клубного європейського турніру. А вже в фіналі відстояв свої ворота в грі з самою "Барселоною". Але найголовніший подвиг Дукадам здійснив вже після закінчення ігрового часу матчу - жоден з чотирьох ударів каталонців не призвів до взяття воріт Хельмута. Його візаві Уррутія зумів тоді відбити лише два одинадцятиметрових.

У Суперкубку Англії-2007 "Челсі" - "Манчестер Юнайтед" рахунок був нічийним - 1:1 і справа дійшла до серії пенальті. Трибуни тільки-тільки оновленого "Уемблі" спостерігали, як довгорукий голландець Ван Дер Сар тягне в післяматчевій серії пенальті всі три удари гравців "Челсі" - Пісарро, Лемпарда і Райт-Філліпса, а Фердинанд, Каррік і Руні спокійно реалізують свої одинадцятиметрові. В кінці сезону ван дер Сар повторив той же трюк в фіналі Ліги чемпіонів в Москві, відбивши удар Анелька.

Зараз ви читаєте новину «Україна вийшла до чвертьфіналу Кубка світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути