вівторок, 12 листопада 2019 20:11

"Удар Серебряникова не можна було відбити"

"Удар Серебряникова не можна було відбити"
Про свій коронний штрафний Віктор Серебряников згадав наприкінці кар'єри

12 листопада 2014 року помер Віктор Серебряников – зірковий півзахисник київського "Динамо", пятиразовий чемпіон СРСР, дворазовий володар Кубка, автор неперевершених штрафних ударів – так званої "дуги Серебряникова".

Віктор народився в 1940 році в Запоріжжі, але майже відразу родина виїхала до Комомольська-на-Амурі – батько отримав там посаду директора заводу. До 1952 року взагалі не бачив футбольного м'яча – грав лише в російську лапту.

У 1952 році родина повертається в Запоріжжя. Дорогою в Москві батько купив сину футбольного м'яча – такого не було ні в кого.

До футболу Віктора заохотив старший брат, який за словами Серебряникова мав більший талант, але був абсолютно байдужим до гри.

Удар важкий, дуже болять колінні суглоби

У 1958 році 18-річний юнак починає свої виступи в "Металурзі" і молодіжній збірній. У матчі з Болгарією забиває рідкісний за красою м'яч і отримує запрошення від кількох іменитих команд. Пише заяву в "Зеніт", згодом ледь не потрапляє в московський ЦСКА, але зрештою опиняється в київському "Динамо"

За "Динамо" Віктор виступає повних 12 років. Цифра 12 стає фатальною для нього. 1969 року, 12 листопада кияни програють вдома "Фіорентині" – 1:2 й вибувають із боротьби в Кубку чемпіонів. Єдиний м'яч своєю знаменитою дугою забиває саме Серебряников. 12 листопада 2014 він помирає – рівно через 45 років.

Свій знаменитий удар Віктор піддивився в Південній Америці. Бачив, як виконують його бразильці.

– Удар важкий, дуже болять колінні суглоби. М'яч злітає догори, а потім падає у ворота. Я виконував його на початку кар'єри, а потім закинув. Згадав уже перед завершенням – 1969 року. Забив тоді 6 чи 7 м'ячів (насправді 9), – казав Серебряников.

В сезоні 1969 року Динамо починало єврокубковий сезон виїзним матчем із "Аустрією" Суддя призначив штрафний у ворота австрійців. Серебряников ударив і забив.

– Арбітру це не сподобалося, – згадував Володимир Мунтян. – Він попросив перебити. Воротар підійшов ближче до того кута, куди щойно влетів м'яч. Серебряников пробив і знову в той самий кут, і знову забив. Судді вже нема куди подітися. Якби він утретє наказав перебити, Віктор утретє забив би. Той удар не можна було парирувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не запросити такого майстра в збірну було б злочином" - в Києві попрощалися з Віктором Серебряниковим

Всього за "Динамо" Віктор зіграв 299 матчів, у яких забив 70 м'ячів.

Зараз ви читаєте новину «"Удар Серебряникова не можна було відбити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути