неділя, 01 листопада 2015 14:09

"У Росії не відберуть Кубок світу"

"У Росії не відберуть Кубок світу"
Фото: sports.ru

Скандальне інтерв'ю Йозефа Блаттера Financial Times, де той розповів про купівлю Росією права на проведення у себе фінальної частини КС-2018, ніяк не вплине на позиції країни і ніхто не позбавить її права проведення у себе турніру.

Про це блогер видання sports.ru Владислав Воронін написав у себе на сторінці.

"Чи загрожує інтерв'ю Блаттера ЧС-2018 в Росії? Ні. Йдеться про дипломатичні домовленості всередині ФІФА, представники російського оргкомітету та політики зовсім не згадуються. І навіть якщо хтось безпосередньо укладав цю "джентльменську угоду" з членами виконкому, в першу чергу будуть покарані саме футбольні чиновники. Механізм скасування чемпіонату світу в статуті ФІФА просто не прописаний, а для перенесення турніру в іншу країну часу залишилося занадто мало: потрібно переробляти стадіони, заново проводити попередні жеребкування, приймати закони в іншій країні і підписувати нові спонсорські контракти - за два роки не встигнути. Крім того, Блаттер спеціально підкреслює, що домовленість про ЧС у Росії і США приваблювала ФІФА потенційною маркетинговою міццю".

Також стало відомо, що КС-2022 віддали Катару замість США через втручання президента Франції Ніколя Саркозі. За його рекомендацією, Мішель Платіні повів із собою голоси ще трьох членів виконкому. Цього виявилося достатньо для перемоги Катару з рахунком 14:8. Початковий розклад був 12:10 на користь США.

"Швидше за все, це атака на президентські амбіції Платіні. Блаттер прямо звинувачує француза в тому, що той приймав політично мотивовані рішення, був у одній команді з порушниками, які пішли на обмін голосами, і особисто перевернув хід голосування. Під час передвиборної кампанії такі публічні удари особливо небезпечні".

Воронін зазначає, що за словами Блаттера, спочатку боролися проти президента ФІФА, який занадто довго сидить у президентському кріслі. А потім "все доросло до серйозних політичних масштабів: члени британського парламенту говорять, що хочуть бачити нову ФІФА, парламент ЄС приймає окрему резолюцію проти Блаттера. Тому я намагаюся дізнатися, що стало причиною. Простіше сказати, що хтось не вміє гідно програвати: Англія програла, США програли. Але це занадто просте пояснення", - вважає Блаттер. При цьому сказав, що пише викривальну книгу, в якій розповість про політичний тиск.

" Я вирішив піти незабаром після перемоги на президентських виборах через тиск. Розповім усі деталі цієї історії, як чинився тиск, в четвертій чи п'ятій главі своєї книги, яка вийде в березні. Я вирішив піти, щоб захистити ФІФА, а не себе. Я достатньо сильний, щоб у разі чого захистити себе. А тут я думав про те, що буде краще для ФІФА. Найболючішим моментом для мене стала не тільки атака з боку США, але й те, як до мене поставилася швейцарська влада, як вони підвели мене. Це було вкрай неприємно, тому що я громадянин Швейцарії, я навіть був солдатом, хорошим солдатом. У моєму підпорядкуванні в армії перебували 3500 людей. Я служив своїй країні! Так що мені складно все це переварити", - підкреслює багаторічний президент ФІФА.

Владислав Воронін з посиланням на Блаттера відзначає, що УЄФА збиралася послабити ФІФА, реанімувавши план під назвою Vision 1, який був розроблений ще в 1995 році. Суть його в тому, що ФІФА перестає контролювати всі 209 національних федерацій - наприклад, РФС більше не може бути членом всесвітньої організації, а підкоряється лише континентальній - УЄФА. У такому випадку ФІФА позбавляється всієї управлінської потужності, по суті, стає тільки технічним організатором чемпіонату світу і місцем нарад континентальних конфедерацій (Європи, Африки, Азії та Америк (пропонувалося об'єднати КОНКАКАФ і КОНМЕБОЛ).

"Думаю, містер Платіні та його команда хотіли, щоб це сталося, тому що в УЄФА вважають, що вони повинні бути найкращими і найбагатшими, що у них найкращі гравці. Платіні був виключно класним гравцем, він хороший хлопець. Але коли він прийшов до УЄФА, його доробок - вірус "анти-ФІФА", який там існував. Члени ФІФА не дурні, вони зрозуміли, що якщо прийняти це зараз, то лише одна конфедерація буде постійно мати справу з ФІФА. Це УЄФА. Інші п'ять конфедерацій виступили проти цього плану і сказали: "Блаттер, ти повинен залишитися президентом", - так прокоментував цю версію сам Йозеф Блаттер.

За його словами, після усунення з посади він не відчуває себе пригніченим.

"Є час подумати про те, що я зробив, чим буду займатися в майбутньому. Я дуже зацікавлений в поточній геополітичній ситуації, стежу за головною інформацією, відповідаю на особисту пошту, мені приходить дуже багато листів. Дуже ретельно стежу за тим, що відбувається в офісі ФІФА. Остання справжня відпустка в мене була після ЧС-1990. Моя дівчина організувала великий тур по світу. Після цього я відпочивав лише по 3-4 дні. Я не багата людина. Мені платить ФІФА, але я не можу сказати, скільки саме, тому що конгрес вирішив, що зарплати топ-менеджерів будуть публікуватися тільки в сумі, а не окремо. Але я ніколи не просив у ФІФА більше грошей. Якщо ви подивіться список найбагатших людей Швейцарії, то мене не буде навіть у топ-3000, тому що в них близько 25 мільйонів доларів".

Зараз ви читаєте новину «"У Росії не відберуть Кубок світу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути