середа, 13 липня 2011 10:24

"У моєму паспорті не залишилось чистих сторінок" - Колліна

"У моєму паспорті не залишилось чистих сторінок" - Колліна

Куратор системи арбітражу в українському футболі П'єрлуїджі Колліна, 51 рік, відзначив річницю роботи в Україні. 5 липня 2010-го року італієць очолив вітчизняний суддівський корпус. Контракт з Федерацією футболу країни підписаний на два роки. У понеділок, 11 липня, він зустрівся з журналістами.

- Добрий день! Спасибо, что пришли, - звернувся Колліна до присутніх. Журналісти відповіли італійцеві оплесками. Далі куратор продовжив рідною італійською. - Я вивчив три нових слова у порівнянні з минулим роком.

Кожного разу, коли я перетинав український кордон мені ставили печатку. У моєму паспорті практично не залишилось чистих сторінок. В Україну я приїжджав багато разів. Минулого року дехто сумнівався у моїй присутності тут.

Мені було приємно, що під час останнього виконкому ФФУ мою роботу оцінили позитивно. Але нам потрібно думати про новий сезон, який вже розпочався. На жаль, інколи арбітри помиляються. У нас були такі помилки минулого сезону і у першому турі нового чемпіонату. Ми постараємося зменшити їх кількість.

Віковий ценз

Він становить 45 років. Через це в 2011 році Ігор Покидько завершив свою кар'єру. У грудні ще два арбітри повісять свистки на цвях — Андрій Шандор та Олег Деревинський. Я впевнений, що ці п'ять місяців вони судитимуть добре. Середній вік наших арбітрів складає близько 36 років. Матчі 1-го туру прем'єр-ліги обслуговували два молодих рефері. На поєдинку "Ворскла" - "Олександрія" працював Анатолій Жабченко, а "Шахтар" - "Оболонь" обслуговував Ярослав Козик. Вони відпрацювали дуже добре. Я бачив обидва поєдинки і я дуже задоволений.

Як у мене складаються стосунки з молодими арбітрами? Вони не просять автографів, але у мене є кілька фотографій з ними. Взагалі, за рік спільної роботи українські арбітри вже звикли до мене.

Матч за Суперкубок України

Я задоволений роботою Юрія Вакса на поєдинку. Він достатньо молодий арбітр, а матчі "Динамо" і "Шахтаря" завжди дуже важливі. Шандор і Швецов не можуть завжди судити. Ми повинні залучати нових суддів.

Пенальті у ворота "Шахтаря" призначений правильно. Гол "динамівця"Діакате був забитий за правилами. І це не моя думка. Це правило футболу. У всьому світі це не вважається голом, забитим з положення "поза грою".

Жест Мілевського

Буду відвертим, я був на матчі за Суперкубок України, але жесту Мілевського не помітив. Потім я шукав відео з цим моментом, але мені нічого не вдалося знайти. Якщо арбітр бачив цей жест і не попередив гравця, то він вчинив неправильно. Як на мене, суддя не вгледів цей епізод.

Якщо говорити про жести, то Мілевський помилився. Це поганий жест по відношенню до публіки. Якби арбітр це побачив, то він би показав футболісту "Динамо" попередження. Сподіваюсь, Мілевський вибачиться за свій жест.

Роберто Розетті

Мені приємно, що він працюватиме в Росії. Він молодший за мене, але ми з Розетті судили разом. Потім я був його керівником в Італії та в УЄФА. Я знаю як він працює. Впевнений, що він добре виконуватиме свою роботу.

У мене була можливість попрацювати з російськими арбітрами. Під час наших зимових зборів у турецькій Анталії я прочитав їм лекцію. Ця співпрацю може мати продовження.

Зарплата арбітрів

Я звернувся із запитом про підвищення зарплатні арбітрам у ФФУ та прем'єр-лігу. На зустрічі з президентом об'єднання Віталієм Даніловим ми розглянемо це питання детальніше. Думаю, 16 клубів елітного дивізіону зрозуміють причини такого прохання і дадуть позитивну відповідь. Судді більше тренуються у порівнянні з тим як це було раніше. Якщо ми вимагаємо він них більше, то і оплачувати їхню роботу повинні краще.

Вартість одного матчу прем'єр-ліги та молодіжних складів складатиме 96 тисяч гривень. Зараз один поєдинок в елітному дивізіоні коштує 51 тисячу гривень. Ця сума ділиться на зарплати головного арбітра, асистентів, четвертого рефері, делегата та інспектора. Сюди ж входить вартість витрат на проїзд. На це виділяється фіксована сума. Арбітри самі вирішують добиратися їм до місця проведення матчу автостопом чи літаком. Проживання, харчування та пересування по місту організовує команда-господар матчу. Так само відбувається в УЄФА. Ще 11,4 тисяч йде на проведення матчу молодіжних складів.

Наші в Європі

Раніше матчі українського чемпіонату судили іноземні арбітри. Коли я почав працювати в Україні, то планував це змінити. Я хотів, щоб усі матчі прем'єр-ліги судили виключно українці. Їм не вистачало довіри не тільки в Європі, а саме тут, в Україні. Якщо рівень українських арбітрів підвищуватиметься, то буде можливість побачити їх на міжнародних матчах — перших двох відбірних раундах Ліги Європи та Ліги чемпіонів.

Українська кухня

Я куштував українські страви. Мені дуже сподобалися вареники, особливо з вишнями. Вони у вас дуже смачні.

Зараз ви читаєте новину «"У моєму паспорті не залишилось чистих сторінок" - Колліна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути