вівторок, 01 жовтня 2019 14:47

У Києві відбувся Європейський чемпіонат Го

  Переможці чемпіонату і керівництво Федерації Го України - Дмитро Яценко, Володимир Костерін
Переможці чемпіонату і керівництво Федерації Го України - Дмитро Яценко, Володимир Костерін

28-29 вересня 2019-го в Києві відбулася знакова подія для всіх, хто цікавиться інтелектуальними видами спорту. Столиця України вперше приймала Європейський чемпіонат з гри Го для студентів (European Student Go Championship 2019, ESGC).

За результатами дводенного турніру були визначені 5 призерів, два з них з України. Найсильнішими гравцями чемпіонату стали – Підпера Лукас (Чехія), Матюшкін Олександр (РФ), Крушельницький Валерій (Україна).

"Я дуже задоволений своїм виступом, завжди приємно вигравати, тим паче це був Чемпіонат Європи, до якого я довго готувався, – сказав Підпера Лукас. – Окремо відзначу саму організацію турніру, про важливість якого можна судити з того, що чемпіонат відбувся в самому центрі Києва – колонній залі міської адміністрації".

  переможці чемпіонату і керівництво Федерації Го України - Дмитро Яценко, Володимир Костерін
переможці чемпіонату і керівництво Федерації Го України - Дмитро Яценко, Володимир Костерін

Нагородою для переможця, студента з Чехії, стала путівка на навчання до професійної школи Го в Південній Кореї, для інших призерів – 4 путівки на Європейський чемпіонат для студентів, який 2020-го проходитиме в Токіо. Представлятимуть Європу на чемпіонаті в наступному році 2 українця – Крушельницький Валерій і Петрашівська Ніка.

З цього приводу Почесний президент Федерації Го України Володимир Костерін зазначив: "Наші спортсмени показали хорошу гру і гідний результат. Як правило, українці вважаються одними з найсильніших гравців Го в Європі. Проведення Європейського чемпіонату в Києві стало можливим завдяки попереднім перемогам наших спортсменів, зокрема 2016-го збірна України стала чемпіоном Європи".

Українська Федерація Го проводить активну роботу, щоб залучити Україну в світовий рух інтелектуальних ігор, та отримувати цінний досвід на міжнародних змаганнях.

"Наша мета, щоб про Го знали більше людей в Україні, і гра підтримувалася на рівні держави. Тому що Го сприяє всебічному розвитку особистості, посилюючи аналітичні та креативні здібності. Також Го вважається управлінським інструментарієм, адже знання правил гри дозволяють вибудовувати ефективні стратегії в будь-якій сфері життєдіяльності – у військовій справі, політиці, бізнесі та інших", – додав Володимир Костерін.

 

Заходи, який проводила Федерація за останні кілька років, були визнані як одні з кращих на світовому рівні: Європейський чемпіонат Го для жінок в Одесі (2017), юнацький чемпіонат, який приходив у Київському палаці дітей та юнацтва (2018). Попередній організаційний досвід буде на користь для наступної масштабної події, до якої вже давно готується Федерація.

"2020-го в Україні проходитиме головна подія для європейської Го спільноти – 64-й Європейський Го Конгрес (ЕГК). Це щорічний двотижневий відкритий комплекс змагань для визначення кращих спортсменів Го у різних категоріях. Місцем проведення Конгресу обрана фестивальна столиця України – місто Кам'янець-Подільський. Участь у змаганнях вже підтвердило 35 країн. Будуть гравці з усіх континентів, і звичайно, з країн, де Го є частиною національної культури, тобто з Китаю, Південної Кореї, Японії" – повідомив президент УФГО Дмитро Яценко.

Довідка:

Го найбільш популярна настільна гра на планеті. В Країнах Азії має підтримку на державному рівні – Го викладається в загальноосвітніх і спеціалізованих школа, функціонують телеканали та ЗМІ, присвячені тематиці Го.

В Європі практикується переважно японський варіант гри. Європейська Федерація Го створена 1957-го і на сьогодні об'єднує 37 країн учасниць. Щорічно ЄГФ проводить 12 офіційних змагань та близько 400 національних, під її егідою створена Європейська професійна Ліга Го.

В Україні гра Го відома ще з початку двадцятого століття, але масового розповсюдження набула починаючи з 1975-го після серії публікацій в журналі "Наука та Життя". У великих містах були створені клуби, почали проводитися регулярні чемпіонати. Результатом стало формування в Україні провідної Європейської організації, яка об'єднує всіх гравців країни.

Досягнення – 2012-го подвійна перемога на чемпіонаті Європи – Юрій Михалюк у категорії до 12 років, Валерій Крушельницький у категорії до 16 років. 2016-го національна збірна України на Європейському чемпіонаті в Санкт-Петербурзі (РФ) отримала гучну перемогу. 2019-го два важливих здобутки – Артем Качановський виграв Європейський професійний чемпіонат, а Всеволод Овсієнко в категорії до 12 років отримав першість у чемпіонаті Європи.

Зараз ви читаєте новину «У Києві відбувся Європейський чемпіонат Го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути