субота, 21 червня 2008 08:54

Туреччина стала автором чергової сенсації (ФОТО)
8

Збірна Туреччини знов опинилася на межі вибування з ЄВРО-2008 в чвертьфінальному поєдинку з Хорватією, проте спочатку вирвала нічию в кінцівці додаткового часу, а потім взяла гору в серії післяматчевих 11-метрових.

Основний час зустрічі не приніс голів, а друга додаткова 15-хвилинка також котилася до нульової нічиєї. Проте, Іван Класніч вивів свою команду вперед на 29-ій хвилині додаткового часу і, здавалося, приніс Хорватії путівку в півфінал. Проте Семіх Шентюрк встиг відновити рівновагу в останній атаці, і все вирішувалося в серії пенальті. У післяматчевій лотереї успіх був на боці турків, які реалізували всі свої спроби, тоді як у хорватів неточність підвела Луку Модріча, Івана Ракітіча й Младена Петріча.

Головний тренер хорватів Славен Біліч дав відпочити своїм провідним футболістам в останньому поєдинку групового етапу з Польщею, а в звітному матчі випустив той же склад, який добився перемоги над німцями в другій грі. На вістрі атак розташувався Івіца Оліч, під ним діяв Ніко Кранчар, тоді як в центрі поля грою керував Модріч. У свою чергу, наставник турків Фатіх Терім не зміг скористатися послугами травмованих Емре Гюнгера, Сервета Четіна, Емре Белезоглу і Тюмера Метіна, тоді як воротар Волкан Демірел і півзахисник Мехмет Ауреліо відбували дискваліфікацію. Зате повернулися в стрій Емре Ашик і Гекхан Зан, які розташувалися в центрі оборони.

На стадіоні "Ернст Хаппель" хорватські уболівальники чисельно майже в два рази переважали шанувальників турків.

Першими небезпечний момент створили підопічні Теріма. На п"ятій хвилині на дальній удар зважився Хаміт Алтинтоп - м"яч пройшов в небезпечній близькості від штанги воріт Стіпе Плетікоси. Тут таки непогану атаку провела збірна Хорватії, в результаті якої в штрафному суперника виникла невелика паніка, проте воротар Рушту Речбер вчасно вийшов з воріт і розрядив ситуацію. Після цього гра заспокоїлася. Боротьба йшла переважно в середині поля, і жодній з команд не вдавалося налагодити контроль над м"ячем.


Тим несподіванішим став епізод, що трапився на 19-ій хвилині. Турецькі захисники не встежили за реактивним Модрічем, який, отримавши передачу на хід, увірвався в штрафний по місцю правого інсайда. Новачок "Тоттенхема" точним пасом знайшов набігаючого Оліча, який з п"яти метрів умудрився влучити в перекладину. М"яч, що відскочив від планки, головою намагався добити Кранчар, але не влучив в порожні ворота. Темп знову спав, а глядачів, що трохи занудьгували, розбудив потужний постріл Мехмета Топала з-за меж штрафного. Якби м"яч летів в ствір, то у Плетікоси були б мало шансів зробити сейв.

У другому таймі збірна Хорватії збільшила швидкості і заволоділа перевагою. Отримавши передачу з глибини поля, Оліч намагався головою перекинути м"яч через Рушту Речбера, проте останнього підстрахували захисники, які винесли м"яч зі "стрічки". На 57-ій хвилині Кранчар пробив носком в дальній кут після відмінної передачі Модріча - воротар турків був напоготові. Незабаром Іван Ракітіч зіграв в "стінку" з Олічем і вийшов на перспективну позицію в чужому штрафному. Ось тільки удар у молодого півзахисника явно не вийшов - м"яч зрізався з ноги і полетів на трибуну. На 72-ій хвилині черговий шанс не використав Оліч. Колишній нападаючий московського ЦСКА пробив головою поряд зі штангою після навісної подачі Даніеля Праньїча. За шість хвилин до кінця основного часу Рушту Речбер в прекрасному стрибку парирував постріл Даріо Срни зі штрафного, а на останній хвилині Оліч пробив прямо у воротаря після пасу Модріча.

У першій додатковій 15-хвилинці двічі був близький до успіху Тунджай Шанлі, а Семіх Шентюрк, що вийшов на заміну, пробив над перекладиною після передачі Ніхата Кахведжі. На 119-ій хвилині Модріч зберіг м"яч в грі і навісив точно на голову Івану Класнічу, який нарешті відкрив рахунок. Хорвати вже почали святкувати перемогу, проте на другій доданій хвилині Семіх Шентюрк поновив рівновагу точним ударом у верхній кут з меж штрафного.

Модріч не зумів реалізувати свій удар з "точки", тоді як у турків Арда Туран і Шентюрк осічок не допустили. Ще один неточний постріл у складі збірної Хорватії зробив Ракітіч, а потім Рушту Речбер парирував удар Петріча, принісши своїй команді путівку в півфінал.

Хорватія - Туреччина 0:0, в додатковий час 1:1, по пенальті 1:3

Голи: Класніч, 118 - Шентюрк, 120

Хорватія: Плетікоса, Чорлука, Р. Ковач, Шимуніч, Праньїч, Модріч, Н. Ковач, Срна, Ракітіч, Кранчар (Петріч, 65), Оліч (Класніч, 97)

Туреччина: Рушту, Х. Алтинтоп, Зан, Ашик, Балта, Топал (Шентюрк, 75), Сабрі, Тунджай, Туран, Казім-Річардс (Борал, 61), Ніхат (Караденіз, 116)

Попередження: Тунджай, 27, Туран, 48, Борал, 89, Ашик, 107

euro2008.uefa.com

Зараз ви читаєте новину «Туреччина стала автором чергової сенсації (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути