неділя, 02 лютого 2020 17:43

Транслюватимуть головну спортивну подію року в США

Транслюватимуть головну спортивну подію року в США
variety.com

В ніч на понеділок 3 лютого в Маямі, штат Флоріда, відбудеться 54-й Супербоул. Фінальний матч Національної футбольної ліги — головна спортивна подія року в США. Показати 30 секунд реклами в перерві гри коштує $5,6 млн.

Не приховуєте, що є фаном Нью-Інгленд Петріотс. У ХХІ столітті ця команда здобула рекордні 6 перемог у Супербоулі. Цього року у вирішальній грі зійдуться Сан-Франциско Форті Найнерс і Канзас-Сіті Чіфс. Що скажете про такий склад вирішальної гри? - запитую письменника Максиму Кідрука

— Через відсутність "Патріотів" не так цікаво буде мені особисто. Але Супербоул це завжди видовище. Обидві команди вміють атакувати, тож сподіваюся на двозначні числа у рахунку від обох.

Аналітики, зважаючи на запаморочливу результативність нападу в попередніх двох іграх плей-оф, віддають незначну перевагу Канзас-Сіті. Проте я з цим не згоден.

По-перше, через те, що у "Найнерс" один із кращих захистів у цьогорічній Лізі. За підсумками сезону за більшістю параметрів вони поступилися лише "Патріотам".

А по-друге, я вважаю, що Кайл Шенеген, тренер-новачок у Лізі, переважає 61-річного Енді Ріда, наставника Канзас-Сіті.

У півфіналі Джиммі Ґаропполо, квотербек Найнерс, зробив лише 8 пасів – кричуще низький показник для сучасної НФЛ. За понад десять років, що я дивлюся футбол, я не пам'ятаю такого. І попри це "Найнерс" здобули переконливу перемогу над Ґрін-Бей Пекерс.

Веду до того, що "Найнерс" змогли пробитися до Супербоулу не розкриваючи своїх пасових напрацювань. А тому вірю, що Шенеген у неділю здивує футбольну спільноту.

Квотербек Канзасу витягнув майже самостійно 2 гри плей-оф, чи зможе у Супербоулі принести перемогу своїй команді?

— Мені здається, що Енді Рід у тих двох іграх виклав усе, що мав. У них більше немає козирів. "Найнерс" напрочуд дисципліновані, мали два тижні відпочинку, тож я переконаний: вони будуть готові до всього, що зможе показати квотербек "Чіфс" Патрік Магомс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 53-й Супербоул побив відразу декілька рекордів

З чого почався ваш інтерес до американського футболу?

— Восени 2007-го я виїхав на навчання до Стокгольму. Мене підселили в студентську квартиру до мексиканця Мігеля Гонсалеса. Зійшлися через любов до шахів. Так от він мені й показав першу трансляцію НФЛ. Я побачив двох перекачаних чуваків, які просто кинули один одному схожий на диню м'ячик і це викликало овацію 70-тисячного стадіону.

"І що крутого в цьому видовищі?" — лише запитав я.

Щоб зрозуміти, що не все так просто, потрібен був невеликий екскурс в історію.

До 1906-го американський футбол був нудною, примітивною грою, яка чимось віддалено нагадувала регбі. Але того року відбулись доленосні зімни у правилах. Було дозволено пас уперед.

Якщо раніше в команді було 11 однакових дебелих хлопців, тепер хтось один із них мусив приймати рішення, якою буде наступний розіграш – пасовим чи виносним. Цей хтось не мав бути ані сильним, ані витривалим, ані швидким, ані кремезним, зате мусив мати найкращі мізки, аби читати захист команди суперника. Так виокремився квотербек – лідер команди нападу. Потребував часу для прийняття рішення — 2–3 секунди поки його не завалять, знайти свого гравця, який відкриється в глибині поля і прийме пас.

Через це частина гравців атаки почали формувати перед квотербеком лінію від захисників суперника. На ці позиції почали брати надзвичайно масивних атлетів. Зріст лайнменів в НФЛ сягає 2 метрів, а вага 140 кг. Вони не бігають, не отримують пас, не прориваються, їх єдина мета захищати свого квотербека. Ресивери навпаки почали тоншати, на ці позиції відбирають високих, прудконогих, тих, хто довгими руками дасть квотербеку більше радіусу, куди він може пасонути м'яч. Ранери – ті, хто продовжили бігати по землі, стали приземкуватими низенькими, кремезними для того, щоб пірнати під захисніків, таранити.

Є ще така позиція – тайенд. Поєднує риси лайнмена і ресивера. Може захищати квотербека

і приймати пас. В американському футболі однотипна команда перетворилась на чітко структуровану когорту, кожен має свою тілобудову, визначену стартову позицію і свою вузьку окреслену функцію під час розіграшу. Гра стала нагадувати живі шахи. Варіантів шикування нападу в НФЛ десятки тисяч – захист розташовує своїх гравців, аби цьому якось протидіяти.

Не буває двох шикувань, які б повторювалися протягом 60 хвилин матчу, низку наступних ігор напад команди теж не повторює комбінації, бо суперник дивиться записи і прораховує можливі дії на полі.

У Книзі рекордів Гіннеса американський футбол зазначений як найскладніший, найінтелектуальніший командний вид спорту.

Перший Супербоул відбувся у 1967 році . Його переможцем стала команда зі штату Вісконсин Ґрін-Бей Пекерс . На честь її тренера Вінса Ломбарді назвали кубок, який отримує переможець НФЛ. Розігрують Супербоул переможці Національної Футбольної Конференції та Американської Футбольної Конференції. Утворилися з команд двох ліг-конкурентів, які існували в США до 1960-х. На відміну від НХЛ чи НБА, де діє географічний принцип розподілу фіналістів сезону на Схід і Захід, в американському футболі команди з одного міста можуть виступати в різних конференціях і зустрітися в Супербоулі. На сьогодні в НФЛ грає 32 команди.

В Україні пряма трансляція Супербоула буде на телеканалі Viasat Sport. Початок матчу 3 лютого, 1:00.

Зараз ви читаєте новину «Транслюватимуть головну спортивну подію року в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути