понеділок, 22 вересня 2008 20:12

Топ-10 зіркових оренд української Прем"єр-ліги

Оренда в сучасному футболі справа цілком звична. Нею не гидуватимуть користуватися і багато клубів української Прем"єр-ліги. Єдиного рецепту успішності по вкладенню грошей у футболістів-тимчасових виконавців або, навпаки, повній відмові від їх послуг в українському футболі не існує.

Чемпіон країни донецький "Шахтар" вже давно не бере в оренду ні українських гравців, ні гостей з-за кордону, тоді як київське "Динамо" періодично вдається до послуг футболістів переважно з-за кордону, які згодні на тимчасово одягнути біло-блакитні футболки.

Трапляються і крайнощі, як це мало місце в торішньому чемпіонаті, коли "Кривбас" орендував у дніпропетровського "Дніпра" відразу вісьмох (!) гравців.

Намітилися і дві тенденції. Одна з них полягає в тому, що майже всі клуби еліти вкладають довгострокові контракти з іноземцями в той час, коли два наших гіганта "Шахтар" і "Динамо", а також "Дніпро", ганяють своїх талановитих вихованців по орендах.

Отже, пропонуємо вашій увазі українську десятку зірок орендної торгівлі.  

1. РОМАН ЄРЬОМЕНКО. 21 рік. "Удінезе" (Італія). Півзахисник збірної Фінляндії має живий контракт з італійським клубом серії "А" до 2012 року. Син відомого в минулому гравця московських "Торпедо", "Динамо" і "Спартака" проведе сезон 2008-09 в київському "Динамо". До цього минулого року він побував на аналогічних правах в італійській "Сієні". Справив відмінне враження в Києві як в матчі Ліги Чемпіонів проти лондонського "Арсеналу", так і в чемпіонаті України. "Динамо" за бажання може викупити повністю Єрьоменка в "Удінезе", що прописане в його орендному договорі з віце-чемпіонами країни.

2. Сергій Кравченко. 25 років. "Динамо" (Київ). Вже цієї зими на правах вільного агента міг покинути полтавську "Ворсклу", але вирішив підписати довгострокову угоду з київським "Динамо" і таким чином віддячити полтавчанам, а заразом і потрапити в своєрідну оренду граючи до кінця 1-го кругу за ворсклян. Вихованець донецького "Шахтаря" так і не отримав жодного шансу зіграти за основу свого рідного клубу. Нетривалий час грав за азербайджанський ФК "Карабах".

3. Костянтин Ярошенко. 22 року. "Шахтар" (Донецьк). Вважався, та і до цих пір вважається півзахисником з великими можливостями. Грав за юнацькі збірні України всіх вікових категорій (40 матчів, 11 м"ячів). Цей сезон донецький футболіст проведе на умовах орендної угоди розрахованої з 1 липня 2008 року по 30 червня 2009 року в маріупольському "Іллічівці". За три роки побував в користуванні харківського "Металіста", київського "Арсеналу" і одеського "Чорноморця". На думку самого гравця, йому б хотілося стабільністі, а не постійних хитань, проте питання в тому чи хоче цього донецький "Шахтар"?

4. Володимир Лисенко. 22 роки. "Динамо" (Київ). Талановитий нападаючий. Був включений в заявку на матч 1-го туру нинішнього чемпіонату України за київське Динамо, але особисто наполіг на повторному добровільно-примусовому заслані в київський "Арсенал" терміном на один сезон. Основним мотивом стало бажання не сидіти на лавці в "Динамо", а отримувати регулярну практику в українській Прем"єр-лізі. До того ж місцепроживання йому міняти не довелося!

5. Ігор Коротецкий. 21 рік. "Шахтар" (Донецьк). Капітан української молодіжки у відборі на Євро-2009 проведе нинішній чемпіонат України на орендних правах в луганській "Зорі", так само як і до цього було з ним в криворізькому "Крівбасі". На жаль, його повернення в донецький "Шахтар" стало проблематичним, після того, як він отримав розрив зв"язок і перелом ноги в товариському матчі проти Болгарії.

6. Віталій Мандзюк. 22 роки. "Динамо" (Київ). Захисник, на якого розраховує старший тренер національної команди Олексій Міхайліченко, опинився не потрібний головному тренерові київського "Динамо" Юрієві Сьоміну. Цей рік Мандзюк проведе в оренді в київському "Арсеналі". Сам же Віталій відверто заявив, що в його віці просто безглуздо сидіти на лавці для запасних незалежно від назви команди!

7. Младен Бартуловіч. 21 рік. "Дніпро" (Дніпропетровськ). Куплений дніпропетровським "Дніпром" з надією на посилення гри в півзахисті. Спочатку хорват став чемпіоном своєї країни в 2005 році і справив досить сильне враження, але потім що називається, зменшив обороти і потрапив в немилість до Олега Протасова. Цей сезон, як і 2-у половину торішнього він проведе в оренді в криворізькому "Крівбасі".   

8. Олексій Чичиков.  20 років. "Локомотив" (Москва, Росія). Нападаючий, якому зовсім недавно було видано велику кількість авансів. Вихованець "Ворскли" з неприємним шумом кілька років тому купив, як виявилось, дешевий квиток в московський "Локомотив" і, не справивши особливого враження, був повернений на історичну батьківщину в оренду спочатку до дніпропетровського "Дніпра", а потім і до не чужої для нього полтавської "Ворскли". Здається круг для нього замкнувся, залишилося полтавчанам тільки повністю викупити його контракт!

9. Денис Олійник. 21 рік. "Динамо" (Київ). Пройшов всі етапи підготовки в київському "Динамо", включаючи академію, третю і другу команди клубу. Проте в "Динамо" порахували його підготовку для постійного місця в основі не достатньою і з легкістю віддали його в оренду в охтирський "Нафтовик-Укрнафта", де він провів чемпіонат України 2007-08. Цей сезон його завданням буде тимчасовий захист клубних кольорів київського "Арсеналу".

10. Малхаз Асатіані. 27 років. "Локомотив" (Москва, Росія). Найдосвідченіший захисник збірної Грузії, узятий Юрієм Сьоміним в свою команду до кінця 2008 року з правом подальшого викупу. У віці 18 років дебютував в  кутаїськім "Торпедо", звідки виїхав на заробітки в московський "Локомотив", з яким виграв всі існуючі трофеї в Росії.

sport.com.uа
Зараз ви читаєте новину «Топ-10 зіркових оренд української Прем"єр-ліги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути