неділя, 29 травня 2011 17:44

Терористи влаштували вибух на "Донбас Арені" і взяли в заручники 20 осіб

Увечері 27 травня на "Донбас Арені" гриміли вибухи, вирувало полум'я, а бійці СБУ штурмом взяли автобус з терористами, які влаштували цю "заваруху", і акуратно поклали їх обличчям до асфальту, пише "Сегодня".

Так у місті пройшли перші масштабні командно-штабні і тактико-спеціальні навчання силовиків у ході підготовки до Євро-2012. За легендою навчань, терористи влаштували вибух на трибунах під час матчу, підпалили бар Silver і взяли в заручники 20 осіб, які охороняють VIP-персону. До речі, щоб максимально добитися ефекту реальності, точний час початку навчань тримали в секреті.

"Ви думаєте, що терористи нас по телефону заздалегідь попередять про свої плани?" - пояснили в СБУ.

Фанатів на "постраждалих від вибуху" трибунах зображували 1200 студентів Донецького юридичного інституту і 300 стюардів "Донбас Арени". І відразу ж після "вибуху" почалася їхня евакуація з чотирьох секторів, що знаходяться на різних рівнях стадіону. На цьому етапі відпрацьовували взаємодія спецслужб з евакуації фанів з одночасним порятунком людей з бару Silver, щоб не допустити небезпечної тисняви.

Як зазначив потім Сергій Бургела, начальник служби безпеки стадіону, тренування вийшли дуже корисними для всіх служб "Арени".

"Інформація, яку ми отримали, дає багато приводів для роздумів. А серед плюсів хочу виділити один: півтори тисячі осіб, які займали чотири сектори на різних рівнях, залишили чашу стадіону за 7 хвилин. За нормативними вимогами - 8 хвилин. І це враховуючи те, що студенти спеціально створювали штовханину. У майбутньому нам за планом мають бути щоквартальні навчання такого масштабу із залученням усіх служб, які відповідають за безпеку проведення матчів", - розповів Сергій Бургела.

Найбільш видовищним на навчаннях став штурм бійцями антитерористичного спецпідрозділу СБУ автобуса з бандитами. За сценарієм, штурм почався після того, як бандити отримали викуп і звільнили заручників. У старенькому ЛАЗі моментально розбили тараном вікна, увірвалися в салон і взяли шокованих таким натиском "терористів" тепленькими.

Підсумки навчань підбив полковник Віктор Пуцев, начальник штабу координаційної групи Антитерористичного центру при Управлінні СБУ в Донецькій області.

"У цілому взаємодія служб стадіону, МНС, МВС та СБУ була налагодженою. Єдине, над чим потрібно попрацювати, - дії стюардів. Думаю, тут зіграв роль людський чинник: хлопці ще не мають достатньо досвіду взаємних дій із силовиками. Але це усунено", - резюмував Віктор Пуцев.

А Володимир Зайцев, начальник міськуправління МНС, оцінив навчання на четвірку.

"Були, звичайно, шорсткості, але на те це і навчання, щоб виявляти проблеми та усувати їх", - заявив він.

Зараз ви читаєте новину «Терористи влаштували вибух на "Донбас Арені" і взяли в заручники 20 осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути