Ексклюзиви
середа, 27 березня 2019 13:44

Суркіс пішов війною проти збірної України з футболу

Суркіс пішов війною проти збірної України з футболу
ЗМІ повідомляють, що за спробами дискваліфікації української збірної на відборі Євро-2020 стоїть Суркіс

Історія з натуралізаціэю Мораеса не віщувала ніякої біди і на старті проходила досить гладко. Право давати громадянство тим, хто робить посильний внесок у розвиток держави, широко поширене в багатьох країнах світу. За таким принципом громадянином РФ став відомий французький актор Жерар Депардьє, пише Інтернет-видання Аргументум.

Приблизно так само, що не проживаючи на території України протягом 5 років (як прописано для більшості), громадянином нашої країни свого часу став Михайло Саакашвілі.

Обгрунтування рішення президента Петра Порошенка тоді звучало приблизно так: "Саакашвілі є особою, що представляє державний інтерес для України".

Аналогічна процедура була застосована до Уляни Супрун і Хатії Деконаідзе. І тоді з цього приводу ні у кого не виникало питань. А ось після того, як збірна України в складі з Жуніором Мораесом домоглася першого місця в групі в рамках відбору до Євро-2020 року, на футболіста і на Україну обрушилися скарги з боку суперників, які зазнали поразки.

Як повідомляє ЗМІ, таке собі португальське видання Mais Futebol порвало наш інформаційний простір інформацією про те, що натуралізація Мораеса була проведена нібито з порушенням норм і правил ФІФА.

Більш того, через те, що 31-річний бразилець, який став українцем, збірної України тепер можуть загрожувати технічні поразки у двох стартових поєдинках відбору Євро-2020.

Олії у вогонь підлила заява Федерації футболу Португалії, яка направила в УЄФА скаргу у справі Мораеса. За ними слідом поскаржився і Люксембург.

Обидві федерації закидають Україні порушення статті 7 Статуту ФІФА "Отримання нового громадянства", яка передбачає певний мінімальний термін перебування іноземця в нашій країні.

Примітно, що трудова книжка Мораеса в Україні весь цей час зберігалася тільки в одному місці - столичному ФК "Динамо". І саме цей клуб є єдиним джерелом інформації, щодо чіткого підрахунку часу і днів, що португальський футболіст провів в іграх за українські команди і у відрядженнях, перебуваючи в оренді.

Як стверджує Аргументум, Ігор Суркіс віддав перевагу передати ці відомості нашим опонентам з відбору з метою позбавити Україну права потрапити на Євро-2020. І це, незважаючи на блискучий старт збірної.

Паралельно, спортивні юристи і португальська сайт Betnews детально розібралися в основах українських Законів і правилах ФІФА. Всі вони, за підсумком, зійшлися на думці, що натуралізація Мораеса була проведена в повній відповідності з національним законодавством і не суперечить Статуту ФІФА.

"1) в Україні безперервним роком проживання вважається перебування на території країни 183 дні на рік;

2) при визначенні кількості років, безперервно прожитих в країні, для громадянства ФІФА включаються норми місцевого законодавства;

3) коли Мораес виступав в Китаї в оренді, він сумарно провів в тому році більше 183 днів на території України, а значить порушення не було", - сказано в повідомленні Betnews.

Юрист Ілля Скоропашкін, у свою чергу, обгрунтував, чому відрядження Мораеса в Китай не переривають необхідного для громадянства терміну його проживання в Україні.

"Згідно з ч. 3 ст. 9 Закону України "Про громадянство України" однією з підстав його отримання є безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх 5 років.

Згідно абз. 10 ст. 1 цього ж закону безперервним проживанням на території України вважається проживання в Україні особи, якщо її виїзд за кордон у приватних справах не перевищував в сумі за рік - 180 днів.

При цьому, не є порушенням вимоги про безперервне проживання виїзд особи за кордон у службове відрядження, на навчання, у відпустку, на лікування за рекомендацією відповідного медичного закладу або зміна особою місця проживання на території України.

Закон України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (ст. 3) розділяє поняття "місце проживання" і "місце перебування".

Останнім вважається адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік (абз. 4 ст. 3).

Таким чином, відсутність особи в місці проживання менш шести місяців, не перериває термін постійного проживання на території України з точки зору національного законодавства.

Отже, є достатні підстави стверджувати, що тимчасове перебування гравця протягом 4-х місяців в зарубіжному клубі на правах оренди, не є перериванням постійного проживання в Україні.

Тобто, згідно з чинним законодавством України, громадянин України Чавес Рібейро Мораес Жуніор безперервно прожив протягом не менше п'яти років на території України і мав всі підстави грати за збірну України в міжнародному матчі", - пояснив він.

"З якою метою Суркіс пішов війною проти національної збірної, українських уболівальників і всієї країни в цілому - зрозуміти складно. Але можна припустити, що все це з помсти і ненависті до ФФУ, з якою брати Суркіси воювали за місце у Виконкомі УЄФА і яку безславно програли.

Тепер же все буде залежати від думок УЄФА і ФІФА. З ними вже ведуть роботу юристи ФФУ, доводячи легітимність видачі громадянства Мораесу", - резюмує Аргументум.

Нагадаємо, бразилець отримав українське громадянство 18 березня, був викликаний в збірну 19, 22 березня вийшов на заміну в матчі проти Португалії (0:0), а 25 березня вперше зіграв в основі національної збірної - проти Люксембургу (2:1).

Зараз ви читаєте новину «Суркіс пішов війною проти збірної України з футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути