понеділок, 08 травня 2017 11:09

Радянський Союз вирішив бойкотувати Олімпіаду в Лос-Анджелесі

Радянський Союз вирішив бойкотувати Олімпіаду в Лос-Анджелесі
Талісманом XXIII Літніх Олімпійських ігор стало Орлятко Сем

8 травня 1984 року Національний олімпійський комітет СРСР одноголосно ухвалив рішення бойкотувати Олімпійські Ігри 1984 року в Лос-Анджелесі. Рішення підтримали країни-сателіти СРСР із так званого соціалістичного табору за винятком Румунії, Югославії та Китаю.

Ще 29 квітня голова комітету з питань фізкультури й спорту СРСР Марат Грамов написав у центральний комітет партії записку. Просив бойкотувати Олімпіаду в США. Мовляв, за президента Рейгана там зчинилася справжня антирадянська істерія й немає ніяких гарантій безпеки для спортсменів. Утім злі язики стверджували, що найбільше Грамов боявся за себе. Спортсмени СРСР програли команді НДР зимову Олімпіаду в Сараєво й ще один провал міг призвести до відставки голови спорткомітету.

Ще влітку 1983 нічого не вказувало на бойкот. Член ЦК Гейдар Алієв запевнив голову МОК Хуана Самаранча в тому, що СРСР не бойкотуватиме Олімпіаду в Лос-Анджелесі.

– Ми не уподоблятимемося Джиммі Картеру (колишньому президенту США й ініціатору бойкоту Ігор у Москві).

Однак 31 серпня радянський винищувач збив південнокорейський "Боінг" із майже трьома сотнями пасажирів на борту. На адресу СРСР посипалися прокляття із усіх кінців світу. А найбільше – із Кореї і США.

Підготовка тривала до квітня. Самих спортсменів про задуми партійного керівництва ніхто не повідомляв. Лише 8 травня було оголошено рішення.

У результаті на Ігри не потрапила гімнастка Ольга Мостепанова, яка була найсильнішою спортсменкою того часу, але ніколи не мала олімпійської медалі. Втратили шанс на нагороди плавець Володимир Сальников, важкоатлет Юрій Варданян, гімнаст Дмитро Білозерчев, стрибун із жердиною Сергій Бубка. Партійне керівництво організувало для спортсменів соціалістичних країн альтернативні змагання, але всі розуміли, що вони не замінять Ігор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шёл бы ты в ж..." - росіяни відреагували на заяву Путіна про Олімпіаду

У підсумку Олімпіаду 1984 виграли спортсмени США, які вибороли 86 золотих нагород. Друге загальнокомандне місце зайняли спортсмени Румунії.

Зараз ви читаєте новину «Радянський Союз вирішив бойкотувати Олімпіаду в Лос-Анджелесі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути