Ексклюзиви
четвер, 18 січня 2018 11:09

Створили футбольний клуб "Карпати"

Створили футбольний клуб "Карпати"
Офіційно "Карпати" дебютували 21 квітня 1963 року. Фото: ultras.org.ua

18 січня 1963 року створили футбольний клуб "Карпати" Львів. Дата створення була написана в програмці до першого офіційного матчу з "Локомотивом" Гомель (21 квітня 1963). У сезоні 1962 львівська команда "Сільмаш", вигравши чемпіонат і Кубок Львівської області, здобула право грати у класі "Б". Проте перед початком сезону 1963 Федерація футболу СРСР провела чергову реорганізацію радянського футболу — створено другу групу класу "А" (перехідну лігу між класом "Б" і класом "А"), де було передбачено місце для команди зі Львова. На той час у місті була лише армійська команда СКА (Львів), де гравці довго не затримувалися, бо покидали клуб після закінчення військової служби, а найсильніших брав до себе головний армійський клуб країни — ЦСКА (Москва). Тому керівництво міста вирішило створити незалежний від війська цивільний колектив, де можна було б збирати найсильніших гравців Львова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Карпати" виграли Кубок СРСР

У грудні 1962 року в будівлі обласної ради профспілок на проспекті Шевченка в кабінеті тодішнього голови профспілок Львівської області та екс-голови обласної федерації футболу Гліба Климова зібралися тренери "Сільмаша" Юрій Зубач та Василь Соломонко, а також директор заводу "Львівсільмаш" Іван Калиниченко, щоб обговорити назву нового клубу. Назву "Сільмаш" визнали невідповідною для змагань такого високого рангу. Розглядали варіанти "Спартак" чи "Динамо", бо такі клуби існували наприкінці 1940-х у Львові, і назву "Галичина", яку визнали надто патріотичною, адже комуністичне керівництво не затвердило б її. Топонім "Карпати" запропонували Гліб Климов і Юрій Зубач, обґрунтувавши це тим, що за географічним принципом названий, наприклад, дніпропетровський "Дніпро".

Усі колективи в радянський час були "прив'язані" до певних виробничих об'єднань чи спортивних товариств, тому "Карпати" ввійшли до товариства "Авангард", а патроном і спонсором клубу став Львівський телевізійний завод "Електрон". Із "Сільмаша" в новоствореній команді опинилося тільки двоє: Ігор Кульчицький (майбутній капітан у кінці 1960-х) і Йосип Фалес, зате новостворений клуб перебрав смугасті зелено-білі кольори "Сільмаша". Команду підсилили гравцями львівського СКА і приїжджими футболістами. Перед львівськими вболівальниками колектив вперше постав 14 квітня 1963 року, коли у товариській грі на стадіоні "Динамо" (зараз на його місці височить будівля львівської обласної ДПА) "Карпати" приймали "Зеніт" (Іжевськ) — перемога 1:0. Єдиний м'яч забив капітан команди Олександр Філяєв.

Офіційний дебют "Карпат" відбувся 21 квітня 1963 року проти гомельського "Локомотива" (перемога 1:0, гол на рахунку Анатолія Крощенка). Перший свій сезон клуб завершив на 7 місці серед 18 команд.

Зараз ви читаєте новину «Створили футбольний клуб "Карпати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути