четвер, 17 серпня 2017 11:09

"Карпати" виграли Кубок СРСР

"Карпати" виграли Кубок СРСР
Кубок СРСР в руках капітана Ігора Кульчицького. За ним Карло Мікльош. Стадіон "Лужники"

17 серпня 1969 року львівські "Карпати" виграли Кубок СРСР з футболу. У фіналі львів'яни здолали ростовський СКА 2:1. Це був перший випадок, коли команда другої ліги здобула всесоюзний трофей.

За рік до цього львів'яни грали в перехідному турнірі за право виступати у вищій лізі. У вирішальному матчі зійшлися "Карпати" й "Уралмаш". Суддя - естонець Хярмс - зарахував гол росіян, забитий із офсайду. Львів залишився у нижчому дивізіоні.

На шляху до фіналу львів'яни здолали дві одеські команди – СКА і "Чорноморець", єреванський "Арарат" та "Суднобудівник" із Миколаєва. Коли ж у Ростові дізналися, з ким гратимуть у фіналі Кубка СРСР, лише зневажливо пирхнули:

– Львов? Эта деревня?

– Ростовці були впевнені, що обіграють нас без проблем, – розповідав капітан "Карпат" Ігор Кульчицький.

Ростислав Поточняк казав, що гравці СКА були впевнені в перемозі.

– Вони мали фірмові бутси "Адідас" і натякали нам, мовляв, після гри зможемо продати.

Коли ж у Ростові дізналися, з ким гратимуть у фіналі Кубка СРСР, лише зневажливо пирхнули:

– Львов? Эта деревня?

До столиці імперії приїхали кілька десятків тисяч львівських фанів. Зі Львова замовили спеціальний потяг "Львів - Москва", який напряму доставив до столиці СРСР сотні львівських уболівальників, переважно робітників підприємств заводів "Електрон", "Львівсільмаш", ЛАЗ, швейної фірми "Маяк". Львів'яни приїхали із транспарантами "Кубок Львову", "Тільки за "Карпати", а також розтягнули велике полотно із зображенням лева, який тримає Кубок.

– Заходжу до кімнати і бачу – серед арбітрів є естонський суддя Еуген Хярмс. Я привітався з двома арбітрами, а естонця ніби й не бачив, – згадував Ігор Кульчицький. – Хярмсу одразу вдарила кров в лице. Я розписався і вже йшов на вихід, коли він окликнув мене і спитав, чому я з ним не привітався. Я відповів, що із запроданцями вітатись не буду. Тоді Хярмс зізнався мені, що його змусили підсудити у тій грі. Більше того, він розповів, що й у цій грі володарем Кубка бачать тільки СКА, тому "Карпатам" доведеться не солодко.

Рахунок відкрили ростовці. Відзначився Анатолій Зінченко. Тоді львівські уболівальники затягнули на трибунах "Черемшину". Львів кинувся відіграватися і забив двічі - відзначилися Лихачов і Булгаков.

– Минали хвилини до фінального свистка, а я бачив, що команду покидають сили, – згадував Кульчицький. – Ростовці натиснули і за кілька хвилин до закінчення матчу забили. Бачу, головний арбітр вказує на центр поля, гравці СКА не тямлять себе від щастя через забитий гол, а боковий арбітр не опускає прапорця. Це був естонець Хярмс, який зафіксував офсайд з боку СКА. Головний суддя кілька разів перепитував його у правильності рішення, але Хярмс твердив одне - був офсайд. Таким чином естонець спокутував свою провину за нечесно зарахований гол у воротах "Карпат" 1968 року.

– Є таке поняття як "наш день". Так от – це був наш день, – каже Ростислав Поточняк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 40 років тому львівські "Карпати" виграли Кубок СРСР

Згодом "Карпати" пробилися до вищої ліги й грали там сім сезонів поспіль.

Зараз ви читаєте новину «"Карпати" виграли Кубок СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути