середа, 12 лютого 2020 21:00

Що треба знати про шанси українців на чемпіонаті світу з біатлону

Що треба знати про шанси українців на чемпіонаті світу з біатлону
Минулого року Дмитро Підручний несподівано виграв гонку переслідування на чемпіонаті світу

Завтра, 13 лютого, в італійській Антхольц-Антерсельві стартує чемпіонат світу з біатлону. Змагання завершаться 23 лютого, неділя.

Уперше за багато років головна надія України – чоловіча команда, а не жіноча. Причина – торік 28-річний Дмитро Підручний обійшов усіх фаворитів і несподівано став чемпіоном світу в гонці переслідування. За день до перемоги він ледь не виборов бронзу в спринті.

Тренер чоловічої команди словак Юрай Санітра зумів підвести свого підопічного на пік форми якраз на перших стартах минулорічного чемпіонату.

Можливо, історія повториться. Підстави для цього є. Дмитро не форсував форму впродовж сезону й зробив ставку на головний старт. У чоловічої команди – один тренер, який і відповідає за результат. У словенській Поклюці – останньому етапі перед чемпіонатом світу - набрав непогану форму 32-річний Артем Прима, другий номер чоловічої збірної. Стабільність упродовж сезону демонструє й Антон Дудченко. 23-річний дебютант напевно він буде одним із чотирьох, хто побіжить естафету.

Сестри Семеренко та Юлія Джима категорично відмовилися працювати під будь-яким керівництвом, окрім обраних ними фахівців

31-річний Сергій Семенов має останній шанс перезавантажити кар'єру. На початку сезону його навіть відправляли на другорядний турнір - Кубок Міжнародної спілки біатлоністів (IBU). Але згодом повернули через посередні результати Руслана Ткаленка й Артема Тищенка.

Ситуація в жіночій збірній набагато гірша. Тут немає головного тренера, бо 34-річні Валентина та Віта Семеренко та Юлія Джима, 29 років, категорично відмовилися працювати під будь-яким керівництвом, окрім обраних ними фахівців. За ними потяглася й Анастасія Меркушина - вона працює під керівництвом свого батька.

Ще років 4-5 саме Меркушина бачилася багатьом в ролі нового лідера команди. Але до 25 років Настя не спромоглася на бодай якийсь прогрес. Її результати тільки погіршуються. Цього року майже на кожній із естафет вона заїжджала на штрафне коло. Швидкість теж регресує – щороку ходом Настя поступається лідерам все більше й більше.

Торік 28-річний Дмитро Підручний обійшов усіх фаворитів і несподівано став чемпіоном світу

Юлія Джима пізно, лише в липні, почала готуватися до сезону. Однак на першому етапі Кубка світу в Естерсунді зуміла вибороти срібло в індивідуальній гонці. Щоправда, медаль прийшла завдяки чистій стрільбі, а не високій швидкості. Далі справи пішли гірше – періодичне потрапляння в двадцятку найкращих вже вважалося успіхом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Причини нашого провалу в біатлоні лежать на поверхні

33-річна Олена Підгрушна розпочала сезон в Кубку IBU. Швидко повернулася до основної обойми і вже на другому етапі Кубка світу демонструвала непогані показники. Але далі результати погіршилися. Олена занервувала, почала пропускати гонки. Сумнівно, що вона встигне повернути форму.

34-річні Сестри Семеренко пропускали етап Кубку світу у Поклюці. Все заради якісної підготовки до чемпіонату світу. Результатами в цьому році вони не вражали.

Провалює сезон дебютантка української збірної – колишня білоруска Дар'я Блашко, 24 роки. У другій половині сезону її результати впали настільки, що тренери не ризикнули залучити спортсменку на чемпіонат світу. Запасною їде Юлія Журавок, яка час від часу здобуває результати в Кубку IBU, але на основних змаганнях регулярно провалюється.

На чемпіонаті світу з біатлону буде проведено 12 гонок

Зараз ви читаєте новину «Що треба знати про шанси українців на чемпіонаті світу з біатлону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути