четвер, 04 лютого 2021 21:00

Що треба знати про наступника Коваленка в "Шахтарі"

Що треба знати про наступника Коваленка в "Шахтарі"
Георгій Судаков проводить перший сезон в "Шахтарі". Фото: ФК "Шахтар".

Півзахисник збірної України 24-річний Віктор Коваленко підписав 4 річний контакт з італійською "Аталантою".

Коваленко не став ключовим гравцем "Шахтаря", але його роль у команді була значною. Віктор давав команді Луїша Каштру тактичну гнучкість та збільшував глибину складу. Коли потрібно було оборонятися та грати другим номером, то Каштру віддавав перевагу Коваленку, а не Алану Патріку чи Маркосу Антоніо. Коли команда грає двічі на тиждень, то має бути ротація. Коваленко здатен зіграти, як в опорній зоні, так і під форвардом.

Каштру довіряє молодими гравцям. Якщо у португальського тренера виникла проблема на конкретній позиції, він просто туди ставить молодого гравця із дублю чи системи клубу. Якщо Мірча Луческу та Паулу Фонсека закривали проблемні позиції завдяки універсалізму гравців, то для Каштру все простіше. Не міг грати Андрій Пятов через коронавірус – свій шанс отримав Анатолій Трубін. Аналогічна ситуація із Сергієм Кривцовим та Валерієм Бондарем чи Ісмаїлі та Віктором Корнієнком.

Тому нічого в ситуації із Коваленком Каштуру вигадувати не буде. Гравця замінить 18-річний Георгій Судаков. У поточному сезоні він вже встиг дебютувати за першу команду. Зіграв декілька хвилин проти "Реалу", коли був спалах коронавірусу в таборі "гірників", та навіть зміг забити "Маріуполю".

Націлений на ворота суперника та постійно шукає вільні зони. Власне, цим він десь схожий на Коваленка. Переважає свого колишнього партнера в роботі із м'ячем та має кращий удар

Судаков – молодий футболіст, який ще не сформований до кінця. Він не має чітко сформованої позиції. Може грати поряд з чистим опорником, або ближче до атаки. Георгій має дуже хорошу працездатність, виконує великий обсяг бігової роботи. Націлений на ворота суперника та постійно шукає вільні зони. Власне, цим він десь схожий на Коваленка. Переважає свого колишнього партнера в роботі із м'ячем та має кращий удар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Один з колишніх лідерів уже не потрібен "Шахтарю"

Зараз Судаков, звичайно, поступається Коваленку в майстерності та рівню гри, бо не має такого досвіду виступів у дорослому футболі. Але потенціал у гравця вищий. Він може грати не тільки в командний футбол, але і сам створювати моменти для партнерів, бере відповідальність на себе. Здатен приносити користь "Шахтарю" вже в цьому сезоні, ставши гравцем ротації. Тільки Каштру потрібно знаходити правильне поєднання футболістів в середині поля. Партнерами Судакова мають бути досвідчені Алан Патрік і Тарас Степаненко, які прикриють помилки молодого. Одночасно перебувати на полі із 20-річним Маркосом Антоніо Судакову буде непросто, бо бразилець не так багато працює на оборону та сам потребує підтримки від партнерів.

Георгій Судаков є вихованцем Академії "Металіст". В "Шахтарі" з 2017-го року. Провів 3 сезони в юнацькій Лізі УЄФА. В складі юнацької збірної України провів 6 матчів, в яких забив 4 голи.

Зараз ви читаєте новину «Що треба знати про наступника Коваленка в "Шахтарі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути