пʼятниця, 13 листопада 2020 21:30

Чому Пятов повинен покинути "Шахтар"

Чому Пятов повинен покинути "Шахтар"
Андрій Пятов отримав капітанську пов'язку в "Шахтарі" на початку 2020 року. Фото: ФК" "Шахтар"

У "Шахтарі" відбувається зміна основного воротаря. 19-річний Анатолій Трубін виграє конкуренцію у 36-річного Андрія Пятова.

Переломний момент стався у серпні 2020 року. "Гірники" розгромно поступилися "Інтеру" у півфіналі Ліги Європи та програли матч "Динамо" за Суперкубок. В обох іграх Пятов не виручив свою команду. Якщо вже віковий голкіпер не рятує, але є молодий воротар, який може грати на приблизно такому самому рівні та прогресувати, то вже варто задуматися над зміною першого номера.

Дуже непросто будь-якій команді відмовлятися від гравця, який багато років провів в основному складі. Але таке футбольне життя. Від цього нікуди не подітися. Свого часу важко було уявити "Шахтар" без Даріо Срни, Ярослава Ракицького, але без них команда не втратила свій рівень.

Зараз у "гірників" відбувається зміна поколінь. Коли лідерські функції переходять від Марлоса, Мораеса, Тайсона, Ісмаїлі до більше молодих футболістів – Манора Соломона, Тете, Маркоса Антоніо, Додо. Старожили ще можуть дати певний рівень, тому це варто використовувати для появи в основному складі більше молодих гравців, щоб перехід був більш плавним та з мінімальними втратами для результату.

Луїш Каштру вміє працювати із молодими гравцям. Багато в чому португальський футбол побудований на принципах розвитку футболістів. У "Віторії", Гімараєш, а потім у "Шахтарі", працюючи з Каштру, зміг розкритися Додо. Отримують свій шанс Віктор Корнієнко та Валерій Бондар у першій команді "гірників". Тепер пришла черга і Трубіна.

Головна проблема Пятова – не в тому, що у нього не вийшли окремі матчі. Помилки завжди відбуваються. 36-річний воротар вже не може працювати над їхнім викоріненням. Це його рівень, від якого потрібно відштовхуватися. Якщо "Шахтар" хоче стрибнути вище, ніж півфінал ЛЄ та вихід із групи ЛЧ, то варто щось змінювати. Можливо, навіть те, що раніше приносило успіх.

Якщо "Шахтар" хоче пригнути вище, ніж півфінал ЛЄ та вихід із групи ЛЧ, то варто щось змінювати. Можливо, навіть те, що раніше приносило успіх

Якщо знову проводити воротарську рокіровку, то це ні до чого хорошого не приведе. Трубін вже відчував смак ЛЧ. Став героєм матчу проти "Інтера". Почав стабільно грати в УПЛ. Після цього ставати другим воротарем, чи грати за молодіжну команду вже неправильно у плані розвитку. Це може мати негативні наслідки. Молоді футболісти вимагають стабільного та рівного підходу до себе, а не шарахання зі сторони у сторону. Якщо вже "Шахтар" обрав лінію із Трубіним у воротах, то має цього дотримуватися.

Можливо, Трубін зараз слабший воротар за Пятова. Але потенціал у нього більший. Власне, капітан "Шахтаря" у силах ще витягнути декілька сезонів. Попри вік, ніяких особливих проблем зі здоров'ям чи важких травм у Андрія немає. Сьогоднішня медицина дозволяє воротарям грати на високому рівні до 40 років. Тільки в такому разі Трубін втратить оптимальний час для переходу в дорослий футбол. Молодий гравець має переходити вчасно з одного рівня на інший. Є ризики, що якщо Пятов залишиться у воротах "гірників" ще на пару років, то Трубін не відбудеться як високоякісний воротар. Можна просто пересидіти в молодіжних командах свій час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кандидат на заміну Хандановичу – італійська преса розхвалила українського воротаря

"Шахтар" працює за схемою провідних команд світу у воротарському питанні. Є основний голкіпер, який має повну довіру. Як би він не зіграв, але він повинен виходити у кожному матчі. Під ним знаходиться дублер, якого задіюють тільки у потрібних матчах, коли потрібна ротація чи заміна через проблеми зі здоров'ям. Такий підхід розвиває додаткову впевненість у воротаря. Він розуміє, що якщо навіть помилився, то нічого страшного в цьому не має. Останні три сезони у "Шахтарі" таку функцію виконує Олексій Шевченко, який просто другий воротар без найменших амбіцій.

Якщо "гірники" остаточно зроблять ставку на Трубіна, яка на основного воротаря, то Пятову не варто залишатися в команді другим номером, та виконувати роль дублера. Наявність не граючого, досвідченого, іменитого воротаря точно стане тиском для молодого голкіпера. Якою приязною не була б атмосфера у команді, та як би Пятов не хотів передавати свій досвід молодому воротареві, але у нього величезний авторитет, який нічого хорошого дати не може. Це подібно до того, як фактор Шовковського не дозволяв довгий час іншим голкіперам "Динамо" успішно грати. Максим Коваль, Олександр Рибка, Станіслав Богуш так і не знайшли себе у Києві.

Якщо "гірники" остаточно зроблять ставку на Трубіна, яка на основного воротаря, то Пятову не варто залишатися в команді другим номером, та виконувати роль дублера

Якщо ти не граєш, то підтримувати ігрову форму дуже не просто. Особливо, це стосується спортсмена, якому вже за тридцять. Для того, щоб успішно грати у такому віці, потрібно постійно мати ігрову практику. Якщо цього не буде, то просто ритм організму збивається і все йде до завершення кар'єри .

Пятов – капітан збірної України та основний воротар національної, починаючи з Євро-2012. Якщо він хоче завершити кар'єру у збірній першим номером, то потрібно стабільно грати. Будь-якому футболісту важко без ігрової практики, особливо це стосується воротарів. Помилка у плані Андрія Луніна у матчі проти Польщі є багато в чому показовою у цьому плані.

Якщо раніше Пятов був беззаперечним воротарем номер один у збірній та УПЛ, то зараз з'явилася конкуренція. Проявляє себе Георгій Бущан, який вже відіграв 3 матчі за збірну, став одним із героїв матчу проти Іспанії та має стабільну ігрову практику в "Динамо".

Життя після "Шахтаря" не закінчується. У цьому плані ідеальною для продовження кар'єри виглядає Туреччина


.
Якщо Пятова є амбіції грати на професійному рівні далі, то варто думати про зміну клубу. Андрій ще здатен провести декілька сезонів на високому рівні. Чому від цього відмовлятися, якщо є бажання та можливість? Життя після "Шахтаря" не закінчується. У цьому плані ідеальною для продовження кар'єри виглядає Туреччина.

Місцеві клуби готові платити хороші гроші футболістам із репутацією та ім'ям. З цим проблем у Пятова не має ніяких. Він багато років захищав ворота "Шахтаря" у ЛЧ та збірній України, був на видноті. Може стати окрасою для будь-якого клубу. Рівень турецької ліги – не дуже високий та команди не дуже організовані. На перше місце виходить робота над собою та працездатність гравця. З цими чеснотами у Пятова завжди було все добре. Євген Селезньов грав у Туреччині успішно вже далеко після 30. Зараз забиває багато 31-річний Артем Кравець. Пятов може претендувати імениті клуби, яким він реально зможе допомогти. Після багатьох років у "Шахтаря" зміна клубу та чемпіонату може піти на користь футболісту та відкрити нові сили. 36 років – це ще не такий великий вік для воротаря.

Шевченко вдячний Пятову за гру у кваліфікації до Євро. Але якщо капітан збірної втратить місце в "основі" клубу, тренер мусить замислитися.

Андрій Пятов виступає за "Шахтар" із 2007 року. У складі збірної України брав участь у двох останніх фінальних частинах Євро.

Зараз ви читаєте новину «Чому Пятов повинен покинути "Шахтар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути