Ексклюзиви
середа, 27 травня 2020 11:09

"Сліпі" судді допомогли "Дніпру" дійти до фіналу Ліги Європи

"Сліпі" судді допомогли "Дніпру" дійти до фіналу Ліги Європи
Бакка забиває другий м'яч у ворота "Дніпра". Фото: Reuters

27 травня 2015 року "Дніпро" програв у фіналі Ліги на стадіоні "Народовий" у Варшаві іспанській "Севільї" – 2:3. Рахунок відкрив дніпрянин Калинич на 7-й хвилині зустрічі. Згодом "Севілья" забила двічі. Відзначилися Крихов'як на 28-й і Бакка на 31-й хвилинах. Український клуб зрівняв рахунок за хвилину до закінчення першого тайму. Штрафний бездоганно виконав Руслан Ротань.

Другий тайм активніше почала українська команда. Однак забити не вдалося. Натомість за іспанців відзначився Бакка на 73-й хвилині. "Севілья" вчетверте виграла приз.

Згадуємо увесь шлях "Дніпра" до фіналу. За рішенням УЄФА українському клубу було заборонено грати на власному стадіоні через близькість збройного конфлікту. Тому всі домашні ігри "Дніпро" грав у Києві.

Влітку 2014 року команду очолив екс-тренер "Металіста" Мирон Маркевич. Він почав перебудовувати стиль "Дніпра" від гри Хуанде Рамоса під власне бачення. Однак це був хибний шлях. Команда забуксувала.

Спочатку "Дніпро" вилетів із третього відбірного раунду Ліги чемпіонів, поступившись данському "Копенгагену" – 0:0 удома й 0:2 на виїзді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лобановський списав Рудакова після невдалого матчу проти "Боруссії"

Далі підопічні Маркевича почали спотикатися вже в Лізі Європи. Щоправда, в четвертому раунді відбору вони з великими труднощами здолали хорватський "Гайдук" – 2:1 і 0:0, але в груповому турнірі почалися проблеми.

Після трьох турів у "Дніпра" був лише 1 заліковий бал. Команда поступилася вдома "Інтеру" – 0:1, зіграла на виїзді внічию – 0:0 із "Сент-Етьєном" і знову програла в Києві "Карабаху" – 0:1.

Цей матч став переломним для "Дніпра". Надалі команда набрала ходу, стабілізувала склад і почала перемагати. Для початку на виїзді "Дніпро" обіграв недавнього кривдника "Карабах" – 2:1. Згодом, щоправда, поступився у драматичній боротьбі "Інтеру" – 1:2. Українці першими відкрили рахунок. Відзначився Ротань. Потім після фолу на Зозулі гості отримали право на пенальті, яке не реалізував Коноплянка. Господарі зрівняли рахунок у першому таймі, а в другому забили вирішальний м'яч.

В додатковий час Коноплянці вдався диво-гол у своєму улюбленому стилі: ударом по діагоналі з правого флангу атаки в лівий від голкіпера кут воріт – 1:1

І все ж шанс на продовження боротьби залишався. Треба було вдома обіграти "Сент-Етьєн" і сподіватися на втрату очок "Карабахом" в домашній грі з "Інтером". Ситуація ускладнювалася тим що італійський клуб повіз до Азербайджану дублерів. Однак усе закінчилося хепі-ендом. "Дніпро" переміг французів 1:0, а арбітр не зарахував чистого голу "Карабаху", забитого на останній хвилині, – 0:0.

Далі справи пішли краще. У лютому в 1/16 фіналу "Дніпро" легко розібрався з "Олімпіакосом" – 2:0 вдома й 2:2 на виїзді.

У березні в 1/8 настала черга амстердамського "Аяксу". Зозуля забив переможний м'яч удома – 1:0 і створив певний запас міцності перед грою-відповіддю.

В Амстердамі за відсутності дискваліфікованих Ротаня й Зозулі українці пропустили першими на 60-ій хвилині, але в додатковий час Коноплянці вдався диво-гол у його улюбленому стилі: ударом по діагоналі з правого флангу атаки в лівий від голкіпера кут воріт – 1:1. "Аяксиди" знайшли в собі сили забити переможний м'яч і навіть спромоглися влаштувати штурм воріт "Дніпра" на останніх хвилинах, але цього було замало – підопічні Маркевича вийшли до чвертьфіналу.

Потім був бельгійський "Брюгге". Сценарій домашньої гри повторився – цього разу відмінний удар вдався Євгену Шахову – 1:0. На виїзді "Дніпро" вирішив не ризикувати й зберіг нульову нічию.

"Наполі" усе зіпсував Євген Селезньов, який забив у відповідь на 81-ій хвилині й арбітр, який не побачив явного офсайду – 1:1

У півфіналі "Дніпру" дістався найважчий суперник – італійський "Наполі". У першому матчі в Неаполі господарі мали тотальну перевагу й першими відкрили рахунок. Згодом мали кілька можливостей забити ще. "Наполі" усе зіпсував Євген Селезньов, який забив у відповідь на 81-ій хвилині й арбітр, який не побачив явного офсайду – 1:1.

У Києві знову судді не побачили порушення з боку Селезньова, який потягнув за футболку захисника за мить до того, як на 58-ій хвилині ударом головою відправив м'яч у ворота – 1:0. Попри всі потуги неаполітанців Ігуаіну ніяк не вдавалося розмочити ворота Бойка. А без виїзного голу "Наполі" програвав у будь-якому разі. До того ж на останніх секундах господарі ледве не забили ще раз – 1:0 і "Дніпро" вперше в історії вийшов до фіналу єврокубків.

Це був останній великий успіх "Дніпра". Вже в 2017 році команда збанкрутіла й згодом припинила своє існування.

Зараз ви читаєте новину «"Сліпі" судді допомогли "Дніпру" дійти до фіналу Ліги Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути