Ексклюзиви
четвер, 23 березня 2017 21:00

Шевченко забив з офсайду, Косовський – ні: історія матчів між Хорватією та Україною

Шевченко забив з офсайду, Косовський – ні: історія матчів між Хорватією та Україною
У 1997 році збірна України не пройшла майбутнього бронзового призера Кубку світу. Фото: ukrinform.ua

Завтра о 21:45 збірні Хорватії та України почнуть матч кваліфікаційного турніру до Кубку світу-2018. Наш сайт вестиме текстову трансляцію поєдинку, починаючи з 20:00.

Як раніше складалися поєдинки між нами та "картатими"?

Перший матч між збірними України й Хорватії відбувся в червні 1993 року в Загребі. Це була товариська гра. У нас якраз завершився другий чемпіонат, де за "золото" боролися "Динамо" й "Дніпро". Саме гравців цих двох клубів було на полі найбільше. Українці поступилися без варіантів - 1:3.

Україна чекала на позитивний результат, бо в грі з колишньою Югославією наші футболісти ніколи особливих проблем не мали. Однак тоді ще ніхто не знав, що збірна Хорватії стане законодавцем футбольної моди на найближчі два з половиною десятиріччя.

Рахунок відкрив Давор Шукер вже на 13 хвилині. Відразу після перерви Желько Аджич подвоїв його. Інтригу в гру повернув покійний нині Андрій Гусін на 57 хвилині – 1:2. Однак крапку в грі поставили саме хорвати. Мирослав Бичаніч забив третій гол за 9 хвилин до кінця – 1:3.

У першому матчі українці поступилися без варіантів

У 1995 році Хорватія взагалі розбила нас ущент 4:0. Підопічні тренера Анатолія Конькова не знали, що робити на полі "Максиміра" й куди бігти. Не дивно, адже їм протистояли визнані майстри: Звонімір Бобан, Давор Шукер, Роберт Просінечки й Ален Бокшич. Саме Шукер (двічі) Бобан та Просінечки стали авторами голів. В України в цій грі дебютував Андрій Шевченко. Однак ні він, ні Віктор Леоненко жодної гольової нагоди не створили.

В червні на майже порожньому стадіоні в Києві - глядач, звиклий до перемог, не пробачив втрату шансів поїхати на Євро-1996 - наші зуміли взяти реванш. Чудовий дальній удар вдався Юрію Калитвинцеву - 1:0. Далі команди пішли різними дорогами: хорвати пробилися на Євро в Англію, а українці посіли четверте місце в групі.

Однак за два роки ситуація змінилася. До Києва повернувся Валерій Лобановський й "Динамо" почало громити суперклуби в Лізі чемпіонів. Коли жереб звів у стикових матчах за право поїхати на Кубок світу-1998 до Франції нас із збірною Хорватії, українці раділи. Всі очікували реваншу й проходу. Однак хорвати довели, що недаремно за рік стануть бронзовими призерами мундіалю. У Загребі вони володіли перевагою й забили два голи. Відзначилися Білич у першому таймі й Влаовіч у другому. Українці мали кілька моментів, однак ні Ребров, ні Ателькін вразити ворота господарів не зуміли.

У матчі в Києві на поле вийшов Андрій Шевченко, який пропускав першу гру через перебір жовтих карток. Збірна України кинулася пресингувати з перших хвилин. Так, як "Динамо" це робило в Лізі чемпіонів. Вже на 5 хвилині Шевченко відкрив рахунок, добивши м'яч після удару здалека. Багатьом здалося, що Андрій перебував в офсайді. Але суддя, норвежець Руне Педерсен, думав інакше - 1:0. Ще за кілька хвилин Шевченко здійснив слаломний прохід, об'їхавши немов на велосипеді чотирьох захисників Хорватії. Його удар парирував воротар Ладіч, але Косовський, що набіг із глибини поля, забив чистий гол. Однак Педерсен вирішив компенсувати свою помилку у випадку з першим м'ячем і гол не зарахував через неіснуючий офсайд – прапорець підняв боковий Ерік Рестад.

Ніхто не знає, якби закінчився матч і чи довелося б Хорватії посісти третє місце на Кубку світу-1998, якби на 28 хвилині Ален Бокшич не наважився на удар із середньої відстані. М'яч зачепив когось із захисників українців. Голкіпер Шовковський не зумів зреагувати на рикошет - 1:1. Решту часу команди просто догравали.

Педерсен вирішив компенсувати свою помилку у випадку з першим м'ячем і гол не зарахував через неіснуючий офсайд

Наступна зустріч суперників відбулася аж через 11 років. Суперники боролися за вихід на Кубок світу-2010. Вперше в історії українці виявилися в турнірній таблиці вище за хорватів. "Картаті" мали нарікати самі на себе. За рік до цього балканці не пустили на Євро збірну Англії, сенсаційно перегравши її на "Уемблі" в матчі, який для хорватів нічого не вирішував. Тоді на Євро поїхала Росія. І ось у відборі до мундіалю знову зійшлися Англія й Хорватія. Компанію їм склала Україна. У Харкові матч проходив із перевагою гостей, але завершився нульовою нічиєю.

У Загребі господарі відкрили рахунок уже на 2 хвилині. Даріо Срна виконав штрафний із флангу, Андрій П'ятов м'яч відбив, а Младен Петріч добив його в сітку. Україна відігралася через 10 хвилин. Ротань виконав подачу з флангу. Поки захисники чекали на приліт м'яча, у воротарський майданчик стрімко прибіг Андрій Шевченко й невідпорно пробив головою. Воротар хорватів Руньє спіймав м'яч лише тоді, коли він вилетів із сітки - 1:1. На початку другого тайму Олексій Гай підключився до атаки й головою випередив захисників господарів поля – 2:1 на нашу користь. Ось тоді хорвати завелися. Модріч під кутом вийшов на наші ворота й пробив. Захисник Дмитро Чигринський кинувся під удар. М'яч зрикошетив, здійнявся вгору й упав у сітку воріт - 2:2. Розлючені господарі ще двічі потрапляли в штангу, але вирвати перемогу не зуміли.

Згодом Хорватія двічі програла Англії, а Україна зуміла перемогти родоначальників футболу в Дніпропетровську. Балканці посіли третє місце в групі. Наші вийшли в стикові матчі, де поступилися збірній Греції.

Хорватія двічі програла Англії, а Україна зуміла перемогти родоначальників футболу в Дніпропетровську

Відтак збірна України зіграла проти Хорватії 7 матчів. Результат – 1 перемога, 3 нічиї і 3 поразки. Різниця забитих і пропущених м'ячів – 5:12.

Зараз ви читаєте новину «Шевченко забив з офсайду, Косовський – ні: історія матчів між Хорватією та Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути