пʼятниця, 02 квітня 2021 21:00

"Шахтареві" треба визначитися з тренером

"Шахтареві" треба визначитися з тренером
Луїш Каштру працює у "Шахтарі" із літа 2019 року. Фото: ФК "Шахтар"

Донецький "Шахтар" провалив старт другої частини сезону. "Гірники" дозволили "Динамо" збільшити відрив у чемпіонаті до 7 очок, вилетіли із Кубка України від представника першої ліги "Агробізнесу" та не змогли пройти "Рому" в 1/8 Ліги Європи, програвши обидва матчі.

Проблеми "Шахтаря" мають як суто ігрові причини, так і проблеми поза футбольним полем.

У футбольному сенсі команда "забуксувала" без Тараса Степаненка. Основний опорник зазнав рецидиву травми коліна. Без нього бракує ігрової дисципліни, надійності, компактності та лідерських якостей. Майкон, який українця підміняв, не здатен виконувати такі функції.

Минулого сезону "гірники" дійшли до півфіналу Ліги Європи та здобули 4-й поспіль чемпіонський титул. Зрозуміло, що це був пік. Потрібно було щось змінювати, не чекаючи кризи. Частина гравців "Шахтаря" себе просто вичерпала в команді.

Майкон не здатен замінити Степаненка

Але головні проблеми всередині клубу, а не команди. Луїш Каштру втратив контроль над командою. Контракт португальського наставника діє до завершення поточного сезону. Поки немає жодної визначеності щодо його продовження. Навпаки, у пресі час від часу називають нових кандидатів на посаду тренера "Шахтаря". Гравці відчувають, що у тренера немає повної довіри від керівництва. Тому виникають конфлікти з Андрієм Пятовим, Марлосом, Тайсоном.

Каштру - не харизматична особистість, не топтренер, але недооцінювати його теж не варто. Зараз на плечі португальця випали проблеми, які накопичувалися роками, ще із часів роботи Мірчі Луческу.

Зміна поколінь назріла вже давно. Тайсон, Марлос, Жуніор Мораес, Пятов - не вічні. Не може команда залежати від вікових гравців. Каштру у плані довіри до молодих зробив дуже багато для клубу. Затвердився в ролі основного воротаря 19-річний Анатолій Трубін. Додо став основним правим захисником команди. До обох із цих гравців є інтерес із провідних чемпіонатів. Це заслуга Каштру. Манор Соломон та Тете все більше витісняють зі складу Тайсона та Марлоса.

Окремі позиції вимагають посилення. Здав через вік Жуніор Мораес. Ніякої альтернативи йому немає. "Дірка" в центрі оборони, яку Каштру змушений хоч якось затикати універсалом Миколою Матвієнко та навіть переведенням на цю позицію Степаненка. Найкращі часи Сергія Кривцова вже пройшли, а Вітао просто не готовий, щоб вже зараз бути основним гравцем.
Не може бути половинчастих рішень. Якщо реально хочеш оновитися, то маєш довіряти молодим гравцям. В "Шахтарі" виходить так, що старожили не пішли, але тренер вже робить ставку на молодь. Звичайно, що колишім лідерам не подобається такий стан речей, якими б вони професійними не були. Звідки проблеми в середині роздягальні.

Апогеєм цього – ситуація із Тайсоном. Бразилець вже неодноразово заявляв, що він хоче повернутися на батьківщину чи змінити команду. Дійшло до того, що став абсолютно байдужим на полі. Його поведінка дозволила іншим гравцям не віддаватися на полі на повну. Коли вожак та лідер команди не хоче грати, то це відображається на грі команди. Не варто було доводити до ситуації, коли бразильця потрібно переводити у молодіжну команду. Це питання потрібно вирішувати після завершення минулого сезону або взимку.

Питання Тайсона варто було вирішувати раніше

Сьогодні "Шахтар" вимагає визначеності. Каштру має отримати новий контракт, або без перспектив подальшої роботи криза "гірників" буде тільки поглиблюватися.
Якщо Каштру залишається, то він вже зараз має формувати команду під себе. Клуб має відмовитися від гравців, яких не бачить тренер у майбутньому та більше довіряти молоді з перспективою на наступний сезон. Каштру має стати головним авторитетом в команді.

Якщо керівники "Шахтаря" не бачать португальського спеціаліста в команді у майбутньому, то краще звільнити Каштру вже зараз. Бо криза буде тільки поглиблюватися. Мова про боротьбу за чемпіонство вже не йтиме. Потрібно буде боротися із "Зорею" за 2-ге місце. Знайти нового тренера у кінці сезону нереально. Але є Даріо Срна, який знає команду та зможе дати імпульс нових емоцій, щоб дограти сезон та навіть спробувати наздогнати "Динамо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов утратив інтерес до "Шахтаря"


Луїш Каштру очолює "Шахтар" із літа 2019 року. На цій посаді він замінив Паулу Фонсеку, який очолив "Рому".

У 1-му своєму сезоні Каштру зміг вивести "Шахтар" у півфінал Ліги Європи та виграти "золото" національного чемпіонату".

В сезоні 2020\21 "гірники" відстають на 7 очок від "Динамо" за 7 турів до завершення чемпіонату. "Вилетіли" із Кубка України та Ліги Європи. Наступний свій матч "Шахтар" проведе 4 квітня проти "Ворскли". Початок гри о 17:00.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтареві" треба визначитися з тренером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути