понеділок, 28 травня 2012 18:47

Шахи. Титул чемпіона світу Ананд і Гельфанд розіграють на тай-брейку

Шахи. Титул чемпіона світу Ананд і Гельфанд розіграють на тай-брейку
Ананд з Гельфандом догралися до тай-брейка. Фото: sportonline.ua

Внічию завершилася 12-я партія матчу за звання чемпіона світу з шахів між Борисом Гельфандом і Вішванатаном Анандом.

Знову, як і в десятій партії, розіграли варіант Россолімо сициліанського захисту. Уже на сьомому ходу Ананд пожертвував пішака, намагаючись отримати комфортну атакуючу гру. Гельфанд жертву прийняв, після чого на десятому ходу витратив масу часу в пошуках контргри.

В результаті претендент вирішив пішака повернути, щоб в перспективі розвантажити позицію і розвинути фігури. У цей момент у Гельфанда на 30 ходів до контролю часу залишалася всього година.

План Гельфанда вдався на сто відсотків. Після розміну ферзів та кількох форсованих ходів на дошці виявилася позиція із зайвим пішаком у Ананда, за який Гельфанд отримав перевагу двох слонів і комфортну гру.

Чемпіон світу спробував зробити активні дії, проте незабаром стало ясно, що після розмінів найбільш вірогідним результатом стане нічия. Вона і була зафіксована на 22-му ході.

Рахунок у матчі залишився рівним - 6-6. Десять із дванадцяти партій завершилися внічию, в сьомій сильнішим був претендент, а у восьмій - чемпіон світу.

Таким чином, на шахістів чекає тай-брейк, матчі якого відбудуться в середу, 30 травня.

Будуть проведені 4 додаткові партії з контролем 25 хвилин + 10 секунд на хід. Якщо рахунок залишається рівним, то грається матч з 2 партій з контролем 5 хвилин + 3 секунди на хід.

У випадку нічиєї грається інший матч з 2 партій. Якщо переможець не визначається після 5 таких матчів, грається одна партія раптової смерті, в якій той, хто грає білими, отримує 5 хвилин, а той, хто чорними - 4 хвилини. Після 60-го ходу обидва гравці отримують додаткові 3 секунди на хід.

У разі нічиєї той, хто грає чорними, оголошується переможцем.

Зараз ви читаєте новину «Шахи. Титул чемпіона світу Ананд і Гельфанд розіграють на тай-брейку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути