неділя, 14 березня 2010 17:09

Шаблістка Ольга Харлан здобула перемогу в третьому етапі "Гран-прі" серед жінок

Шаблістка Ольга Харлан здобула перемогу в третьому етапі "Гран-прі" серед жінок

В італійському місті Ламеція-Терме завершився особистий турнір третього етапу серії "Гран-Прі" з фехтування на шаблях серед жінок. Головний приз дістався українці Ользі Харлан, для якої це другий успіх у сезоні. Лідер збірної України була першою і на попередньому етапі, який приймав французький Орлеан.

У Ламеція-Терме на старт Tournoi international-2010 вийшло 99 фехтувальниць, серед яких було і шість українок. Наймолодша з них, 19-річна киянка Олена Вороніна, не зуміла подолати сито кваліфікаційних боїв і не пробилася в стадію плей-офф.

На жаль, вже в першому колі поєдинків на вибування (1/32 фіналу) вибула з боротьби другий номер збірної України Олена Хомрова. Правда треба відзначити, що 22-річна вихованка миколаївської школи фехтування, яка нині представляє Одесу, програла росіянці Софії Великій. На цій же стадії змагань зупинилася і подруга Олени з національної збірної 20-річна Ольга Жовнір з Нетішина.

Не набагато краще виступила і її землячка, ще одна золота медалістка командного олімпійського турніру в Пекіні-2008 22-річна Галина Пундик, яка також, як і її ровесниця Ніна Козлова з Києва, склали зброю в 1/16 фіналу. Таким чином, до числа 16 кращих з українок пробилася лише 19-річна Ольга Харлан з Миколаєва.

На другому етапі серії "Гран-прі" в Москві в рамках міжнародного турніру "Московська шабля", Ольга Харлан дещо несподівано не зуміла подолати стадію 1/8 фіналу. Не обійшлося без сюрпризів на цьому етапі боїв плей-офф і в Ламеція-Терме. Цього разу роль невдах зіграли перший номер світового рейтингу, дворазова олімпійська чемпіонка Афін-2004 і Пекіна-2008 Маріель Загуніс із США і кривдниця нашої Олени Хомрової росіянка Софія Велика.

Треба відзначити масований наступ представниць Китаю. Ще рік - два тому в збірній цієї країни була лише одна спортсменка екстра-класу - Тан Сює, у той час як її колеги помітно поступалися їй в майстерності. Однак нині ситуація різко змінилася. Турнір "Московская шабля-2010" виграла Бао Йінйін, а в Італії відразу чотири китаянки потрапили у вісімку найсильніших. У чвертьфіналі компанію їм склали дует господарок турніру - італійки Іларія Б"янко і Джойя Мардзокка, а також росіянка Юлія Гаврилова і наша Ольга Харлан.

Саме бій між представницями України й Росії відкривав серію чвертьфінальних дуелей. Фахівці прогнозували в ній перемогу Харлан та Ольга повністю виправдала видані їй аванси - 15:8. З таким рахунком закінчився і китайське дербі, в якому Чжу Мінь виявилася сильнішою Чень Сяодон.

Ще у двох боях на доріжці зійшлися фехтувальниці Китаю та Італії, і в обох верх взяли господині. Але якщо перемогу Іларії Б"янко над Гао Сю (15:6) можна було передбачити, то виграш Джой Мардзоккі у тріумфаторкі "Московської шаблі-2010" Бао Йінйін у драматичній дуелі з мінімальною перевагою (15:14) став у значній мірі несподіванкою.

Останнім ударом вирішувалася й доля обох півфіналів. Спочатку на доріжку вийшли Ольга Харлан та Іларія Б"янко. На превеликий розчарування вболівальників, які заповнили трибуни, переможний удар нанесла учениця заслуженого тренера України Артема Скорохода - 15:14. Фортуна відвернулася і від співвітчизниці Іларії Б"янко Джой Мардзоккі, яка також одним ударом поступилася Чжу Мінь.

Фінал пройшов в менш драматичній боротьбі. Ольга Харлан виграла у Чжу Мінь з перевагою в чотири удари - 15:11. Будемо сподіватися, що не менш успішно український шаблістки виступлять і в командному турнірі.

Міжнародний турнір з фехтування Tournoi international-2010.

Ламеція-Терме (Італія). Третій етап Кубка світу серії "Гран-прі".

Шабля. Жінки. Особиста першість (99 учасниць).

Чвертьфінал

Ольга Харлан (Україна) - Юлія Гаврилова (Росія) - 15:8

Іларія Б"янко (Італія) - Гао Сю (Китай) - 15:6

Чжу Мінь (Китай) - Чень Сяодон (Китай) - 15:8

Джойя Мардзокка (Італія) - Бао Йінйін (Китай) - 15:14

Півфінал

Ольга Харлан (Україна) - Іларія Б"янко (Італія) - 15:14

Чжу Мінь (Китай) - Джойя Мардзокка (Італія) - 15:14

Фінал

Ольга Харлан (Україна) - Чжу Мінь (Китай) - 15:11

1. Ольга Харлан (Україна)

2. Чжу Мінь (Китай)

3. Іларія Б"янко (Італія)

3. Джойя Мардзокка (Італія)

5. Бао Йінйін (Китай)

6. Чень Сяодон (Китай)

7. Юлія Гаврилова (Росія)

8. Гао Сю (Китай)

9. Маріель Загуніс (США)

10. Софія Велика (Росія)

22. Галина Пундик (Україна)

31. Ніна Козлова (Україна)

40. Ольга Жовнір (Україна)

62. Олена Хомрова (Україна)

84. Олена Вороніна (Україна)

За матеріалами turnir.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Шаблістка Ольга Харлан здобула перемогу в третьому етапі "Гран-прі" серед жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути