четвер, 25 січня 2018 11:09

Народився найкращий гравець Португалії ХХ століття

Народився найкращий гравець Португалії ХХ століття
У 16 років Ейсебіо ледь не кинув футбол. Фото: sport-express.ru

25 січня 1942 року народився Ейсебіо – найкращий футболіст Португалії періоду 1954-2003 років, найкращий футболіст Європи 1965 року, дворазовий найкращий футболіст Португалії, найкращий бомбардир Кубка світу 1966 року, семиразовий найкращий бомбардир чемпіонату Португалії, триразовий найкращий бомбардир Кубка європейських чемпіонів, дворазовий володар "Золотої бутси".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народився Гаррінча

Ледве почавши кар'єру футболіста, Ейсебіо також швидко міг її і завершити. Уродженець Мозамбіку з дитячих років став займатися спортом. Причому м'яч, яким майбутній лідер збірної Португалії та його друзі грали в футбол, був зроблений з газет і шкарпеток. У 1958 році, коли Ейсебіо було 16 років, він двічі невдало намагався потрапити в "Дешпортіву" – фарм-клуб "Бенфіки". Саме тоді став замислюватися про те, щоб кинути футбол, але змінив своє рішення.

М'яч, яким майбутній лідер збірної Португалії та його друзі грали в футбол, був зроблений з газет і шкарпеток

Перед тим як перейти в клуб всього свого життя - в "Бенфіку", Ейсебіо був близький до укладення контракту з найлютішим ворогом "орлів" - "Спортингом". В останній момент Ейсебіо передумав оформляти трансфер в стан "левів", оскільки ті йому пропонували провести перший час в молодіжній команді, що не влаштувало футболіста.

При переході в "Бенфіку" вирішальну роль зіграла і мама Ейсебіо - Еліза Аніссабені. Коли лісабонці запропонували гравцеві тисячу доларів, мати і брат футболіста стали наполягати на двох тисячах. Ейсебіо боявся, що "Бенфіка" відмовиться від такої пропозиції, але клуб, врешті-решт, дав згоду. Еліза Аніссабені, ледь отримавши ці гроші, поклала їх у банк, і пообіцяла "Бенфіці", що якщо її син не заграє в Португалії, то вона поверне їх в казну "орлів".

Коли в 1962 році "Бенфіка" з Ейсебіо на провідних ролях завоювала Кубок європейських чемпіонів, мадридський "Реал" зробив на ті часи запаморочливу пропозицію Ейсебіо, але футболіст вирішив відмовитися. До речі, кумиром зірки Кубки світу-1966 року завжди був колишній нападник "Реала" Альфредо ді Стефано.

Мадридський "Реал" зробив на ті часи запаморочливу пропозицію Ейсебіо, але футболіст вирішив відмовитися

Завдяки його подвигам на поле до Ейсебіо приклеїлося два прізвиська - "Чорна пантера" і "Чорна перлина". Як зазначав у одному зі своїх інтерв'ю сам Ейсебіо, він став першим футболістом африканського походження, якому вдалося домогтися світового визнання. Що стосується "Чорної пантери", то так його називали в основному через пластичності і гнучкості, які допомагали йому забивати багато голів і вигравати трофеї.

Не зважаючи на визнання і зоряний статус, Ейсебіо завжди залишався скромною людиною. У 1992 році поряд з домашнім стадіоном "Бенфіки" – "Да Луш" був встановлений пам'ятник великому футболісту. Як зізнавався потім Ейсебіо, кожен раз, проходячи повз цієї скульптури, він відчував себе ніяково.

– Я ходжу по землі, як і всі звичайні люди. А зараз я і зовсім просто колишня зірка на пенсії, - говорив Ейсебіо.

Помер легендарний гравець 5 січня 2014 на 71-ому році життя.

Зараз ви читаєте новину «Народився найкращий гравець Португалії ХХ століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути