четвер, 10 січня 2008 11:26

"Всі титули не купиш навіть за величезні гроші"

Головний тренер лондонського"Арсеналу" Арсен Венгер у інтерв"ю розповів про тваринну пристрасть до перемоги, грошах Романа Абрамовича і багато чому іншого цікавого.

- Чи пам"ятаєте ви свій перший футбольний матч?

- Так, це було в моєму рідному селі (Дуттленхайм, на французько-німецькій межі - Прим. ред.). Місцева команда збиралася в маленькому пабі, що належав моїм батькам, кожної неділі. А весь тиждень перед грою там же розгорталися бурхливі обговорення на тему тактики і гравців, яких варто включити в склад. Отже можна сказати, що я вчився вибудовувати команду з пелюшок. У дитинстві я був упевнений, що єдина річ найкраща річ в житті - це футбол. І, треба сказати, з тих пір моя думка не сильно змінилася.

- Хто тоді був вашим кумиром?

- Пеле. Всі тоді говорили тільки про нього. А оскільки бачити його доводилося нечасто, навіть по телевізору, він був для нас по-справжньому загадковою істотою. Майже міфічним. А більшість моїх футбольних ідолів - Оверат, Беккенбауер - були з Німеччини, адже у той час саме німецький футбол був найкращим.

- Очевидно, що така розумна і талановита людина, як ви, могла б досягти успіху в самих різних областях. Коли ви зрозуміли, що збираєтеся пов"язати своє життя саме з футболом?

- Я старанно вчився в школі, але завжди знав, що якщо мені представиться можливість присвятити життя футболу, я так і зроблю. Тренуватися почав в 9 років, але ми жили в такому маленькому селі, що справжній тренер у мене з"явився тільки в 19. Тоді мені здавалося, що все це нездійсненна мрія, що футбол і футболісти існують на якійсь іншій планеті. Моїм батькам було непросто змиритися з тим, що їх син, який віддав стільки сил навчанню, хоче зайнятися футболом. Адже тоді футбол не був заняттям для серйозних людей. Батькам хотілося, щоб я став юристом, лікарем або кимось ще в цьому дусі. Мені було нелегко переконати їх в своїй правоті, але я своє відвоював.

- Чи правда, що ви схильні применшувати свої здібності як гравця і що насправд грали набагато краще, ніж тепер розповідаєте?

- Я ніколи не грав на світовому рівні, але непогано виглядав у Франції (у 1979-му у складі "Страсбура" Венгер став чемпіоном країни - Прим. ред.). Іноді я замислююся над тим, яким гравцем став би, май я тоді всі ті умови, що надані нинішнім футболістам. Я досить пізно прийшов у футбол, але мій тренер в "Мютці" Макс Хільд, який надав на мене свого часу дуже великий вплив, говорить, що гравцем я був пристойним. Спочатку грав в нападі, потім в півзахисті і під завісу кар"єри - центральним захисником.

- Нещодавно Макс Хільд порівняв вас відразу з двома гравцями - з Реєм Парлором і Роєм Кіном. Наскільки таке порівняння справедливе?

- Важко сказати. Але мені воно лестить.

- Ви, напевно, були одним з гравців, які свідомо готують себе до тренерської роботи? Робили якісь замітки, конспектували те, що відбувається?

- Не можу сказати, що я себе до цього готував. Але у мене завжди добре складалися відносини з моїми тренерами, тому що ми однаково любили футбол. Мені нескладно проїхати за кермом у пошуках хорошого гравця 600 миль. Мені траплялося приїжджати на стадіон за 2 години до початку гри і потім всю гру стояти під проливним дощем, щоб побачити його в справі, а потім знову сідати в машину і повертатися назад. Адже ніхто не знає, що в 31-річному віці в Страсбургзькій академії я був одночасно і тренером, і скаутом, і фахівцем з фізпідготовки, і капітаном - всім відразу. Це був фантастично корисний досвід.

- Ви, Свен-Горан Ерікссон, Жозе Моурінью, Алекс Фергюсон. Думаєте, є якась запорука тренерського успіху в, скажемо м"яко, неблискучій ігровій кар"єрі?

- Схоже, що так. Незадоволеність від кар"єри стала для мене хорошою мотивацією. Граючи у футбол, я не отримав визнання і, можливо, злякався забуття. (Сміється.) Загалом, я схиляюся до позитивної відповіді на ваше питання.

- Ви не були збентежені тим, що до моменту приїзду на "Хайбері" про вас тут ніхто не чув? Як було читати газетні заголовки ніби "Arsen Who?" - "Арсен Хто?"

- Мені не здавалося дивним, що мене не знає публіка. Але те, що фахівці не чули про людину, яка тоді вже вивела "Монако" у фінал Кубка кубків, привела до перемоги в лізі і завоювала Кубок Франції, було дивовижно. Втім, мене це мало турбувало. Я був навіть радий такому прийому: ніхто не чекав від безвісного француза грандіозних успіхів, і це було зручно. (Сміється.)

- Чи знали ви до початку роботи в клубі, що в Прем"єр-лізі він славився як "скучний-прескучний "Арсенал"? Чи легко було змінити цей образ і прищепити свій стиль гри?

- Так, я начувся про репутацію "Арсеналу" і, прийнявши команду, став поступово вносити свої корективи до манери її гри. Насправді мені дісталася дуже хороша команда. І, оскільки я в ній був людиною новою, я не міг собі дозволити різких рухів. Діяв не поспішаючи, адже кращий спосіб переконати всіх в своїй правоті - вигравати.

- Говорять, ви багато уваги зробите режиму харчування гравців "Арсеналу" і постійно вносите до їх дієти свої корективи. А що ви їсте самі? Чи є в традиційній англійській кухні щось, перед чим вам важко встояти? Риба з картоплею фрі, можливо? Ростбіф і йоркширський пудінг? Стейк або пиріг з нирками? Яблучний пиріг або заварний крем?

- "Фіш ендчіпс" - мабуть, ні А ось різдвяний пудінг - це річ! І пироги я люблю, особливо вишневий і яблучний. З морозивом. Мені багато чого подобається некорисного. При цьому я, безумовно, вважаю образливим, якщо гравець тренувався що є сил весь тиждень, а потім провалив матч через те, що за 24 години до нього з"їв щось, чого не слід було робити. Коли я прийшов в команду, наш перший виїзд був до Блекберн. Пам"ятаю, всі гравці сиділи на задніх сидіннях автобуса і скандували: "Даєш наш "Марс"! Даєш наш "Марс"!" (Сміється.) Їм до мене ці шоколадки перед кожною грою видавали, а я традицію відмінив. Адже їжа, вона як бензин: якщо заллєш не той, машина не поїде так швидко, як могла б.

- Ким з своїх гравців ви особливо гордитеся з погляду вашої ролі в їх прогресі?

- Я гордий за кожного з тих, хто виріс в зірку: Тюрам, Петі, Анрі, Вієйра. Хоча, мабуть, відповідаючи на питання, я назвав би Джорджа Веа. Коли ми привезли його з Африки в "Монако" в 1988 році, люди просто сміялися над ним. А потім в 1995-му ФІФА визнала його гравцем року.


- За роки роботи ви зуміли зібрати на трансферному ринку немало алмазів. А чи є такі гравці, яких ви упустили з своїх рук і які стали потім великими?

- Само собою, в моїй роботі вистачає помилки. Я упустив таких гравців, як Макелеле і Ето"О. А ще мені свого часу довелося свідомо відпустити деяких хлопців, в майбутній успішній кар"єрі яких я не сумнівався, - таких, наприклад, як Фабріс Муамба, Стів Сидуелл і Себастьян Ларссон. Адже не можна тримати в одній команді всі таланти на світі. У якийсь момент я був елементарно поставлений перед вибором - кого ставити в склад і кого тримати на лавці, і в той момент у мене були різні варіанти. Часом доводиться бути жорстким.

- Назвіть одного гравця з команд-суперників по Прем"єр-лізі, якого ви хотіли б мати по свою сторону барикад.

- Таких немало! Правда, в даний момент я настільки задоволений своєю командою, що мені не потрібний ніхто з чужих.

- Як прихильник видовищного, атакуючого футболу, ви часто критикуєте команди на зразок "Блекберна", що люблять закритися в обороні. Чому ж у такому разі у фіналі Кубка Англії проти "Манчестер Юнайтед" у 2005 році "Арсенал" віддав перевагу аналогічній тактиці?

- Повинен визнати, що велика перевага "МЮ" в тому матчі застала мене зненацька. Я зовсім не чекав, що гра піде таким чином. Це був не наш день. У якийсь момент я почав сумніватися, чи хочуть мої хлопці взагалі виграти цей Кубок. "Манчестер Юнайтед" грав так жадібно, що ми вимушені були із самого початку притиснутися до воріт. Але я не планував грати від оборони - у нас просто не залишалося вибору. До того ж ми грали без Тьєррі Анрі. Коли врешті-решт ми перемогли, я був, звичайно, щасливий, але не до кінця: адже я чекаю від своєї команди зовсім іншого футболу.

- Озираючись назад, чи не жалієте ви, що не продали Анрі і Вієйра роком раніше? Коли можна було виручити за них більше грошей?

- Прийнято вважати, що ми серйозно прорахувалися, але ми просто виходили з обставин. Пропозиція "Ювентуса" у 2005-му була дуже хорошою, щоб відмовлятися. Патріку Вієйра до того моменту вже виповнилось 29 років, і третину життя він провів в "Арсеналі". "Ювентус" запропонував йому п"ятирічний контракт. Не будучи упевненим в тому, що ми зможемо запропонувати йому щось рівноцінне, я вирішив не позбавляти Патріка такого шансу.

Що до Тьеррі Анрі, то ми в той рік якраз переїхали на новий стадіон, майже удвічі більше колишнього, і навіть не були упевнені, що зможемо заповнити трибуни. Було б дивно продати свого кращого гравця напередодні таких змін. Анрі потрібний був нам хоч би як гарант відвідуваності. Рік потому він попросив відпустити його, і я не став його утримувати. Розумієте, якщо людина захотіла змінити обстановку після восьми років в одній команді, немає сенсу його зупиняти.

Повертаючись до питання, скажу, що ми повинні були правильно спланувати перехід своїх основних гравців, адже "Арсенал" до того моменту вже залишили такі люди, як Пірес, Бергкамп, Кемпбелл і Коул. Трансфер досвідчених футболістів, що провели в команді не один сезон, не може не відбитися на інших її членах. Адже вони підсвідомо шукають джерело упевненості в тих футболістах, які їх оточують, озираючись по сторонах напередодні важливої гри. І якщо не утримати баланс, то одного разу, озирнувшись, гравці просто не виявлять людей, в яких можна вірити.

- Судячи по кадровій політиці "Арсеналу", ви вважаєте, що в Англії не буває хороших молодих гравців. Що, по-вашому, повинно відбутися, щоб система підготовки футболістів змінилася до кращого?

- Багато часу вже упущено, але зараз, здається, відбуваються необхідні зміни. Річ у тому, що англійських гравців потрібно спочатку відшукати, відібрати, попрацювати з ними індивідуально і ввести в команду. На досягнення результату потрібний час. Один рік роботи з молодою командою не гарантує, що у вас з"являться гідні гравці. Їм може знадобитися п"ять, шість або сім років, щоб дійти до необхідного рівня. У "Арсеналі" є першокласні гравці з англійської збірної віку до 17 років. Дійсно першокласні. Про підвищення рівня юнацького футболу в Англії говорять і непогані результати збірних віку до 17 і до 19 років. Там є декілька хлопців, які вже готові стати справжніми зірками. Тільки я не стану називати їх імен, тому що не хочу позбавити свою команду можливості довести їх до рівня гравців основного складу.

- Газети багато пишуть про словесні війни, що розгортаються між тренерами Прем"єр-ліги. Хтось з колег дійсно не дає вам спокійно спати, або всі ці обміни люб"язностями - вигадки і перекручування жовтої преси?

- Мене дратує, коли тренери намагаються своїми публічними заявами впливати на суддів до або після матчу. І мене дійсно часом дратує Фергюсон, так само як я часом дратую його. Але все це лише частина гри, частина шоу. Важко уявити, щоб ми могли бути друзями, змагаючись на такому рівні. Але ми і не вороги. Чи доставляє мені все це задоволення? Так, мабуть. Це вносить до життя різноманітність.

- Необмежені ресурси знецінюють роботу тренера? Або уявлення про те, що чемпіонський титул можна купити, це міф?

- Не знецінюють, а безумовно полегшують. Щоб добитися успіху, так або інакше доведеться виконати серйозну роботу - незалежно від того, скільки у тебе грошей. Я не вірю, що є якась сума, яка гарантує чемпіонство. У "Челсі" була хороша команда ще при Раньєрі, і вона причинила нам немало турбот у 2004 році. Гроші Абрамовича врятували клуб від загибелі і привели в "Челсі" удачливого тренера.

- Великі тренери - такі як Чепмен, Шенклі і Фергюсон - це люди, що зуміли створити в своїх клубах не одну команду, а дві, три або навіть більше. З чого ви починаєте перебудову, що міняєте в першу чергу? Гравців, розстановку або манеру гри?

- У "Арсеналі" мені доводилося поступати по-різному. Востаннє ми почали з того, що ввели в команду декілька молодих гравців, щоб вже в процесі прищепити їм культуру гри і стимулювати їх прогрес. Це найефективніший спосіб, тому що, коли люди вчаться чомусь разом, вони здатні розуміти один одного на винятковому рівні. Адже у футболі іноді є лише частка секунди, щоб визначити, в якому положенні знаходиться партнер, і перемога дістається тому, хто зумів цим часом правильно розпорядитися. А значить, у тих, хто багато грає разом, є фора. На мою думку, сильна команда - це результат тренерської стабільності, послідовної манери гри і злагодженості гравців, що довго грають в зв"язці.

- Скажіть чесно, чи чекали ви від "Арсеналу" такого блискучого початку сезону?

- Я чекав хорошого початку. Було ясно, що старт для нас має визначальне значення: минулого року гра "Арсеналу" була не дуже переконливою, і потрібно було відразу задати хороший тон. Відчувалося, що гравцям вдалося позбавитися від примар торішніх невдач і що їм не терпиться узяти реванш. Цього року наші гравці помітно додали, стали зрілішими і стійкішими. Втім, наскільки ми хороші насправді, стане ясно тільки в травні.

- Ви турбувалися про те, як команда гратиме без Тьєррі Анрі? Є думка, що без нього "Арсенал" сильніший, ніж з ним.

- Ні, так я не вважаю: врешті-решт, ми позбулися гравця світового рівня. З іншого боку, коли в такій молодій команді є такий значущий нападник, вся гра неминуче будується через нього. І Анрі завжди отримував м"яч, коли цього хотів. Тепер же кожному доводиться час від часу брати ініціативу на себе. І це, звичайно краще, оскільки таланту у цих гравців вистачає.

- Ви відчуваєте полегшення у зв"язку з тим, що Жозе Моурінью залишив Прем"єр-лігу?

- Його від"їзд став для мене повною несподіванкою. Під керівництвом Моурінью "Челсі" багато чого досяг, і я здивований його звільненням після першого ж спаду. Я до цих пір не знаю напевно, що там відбулося, але я точно не мав полегшення у зв"язку з його відїздом з Англії. Думаю, стежити за Прем"єр-лігою цього сезону було б цікавіше, якби Моурінью залишився на своєму місці.

- Якщо цього сезону, у відсутність Тьєррі Анрі, "Арсеналу" вдасться випередити "Челсі" з його грошима і "Манчестер Юнайтед" з його завзяттям, чи стане це вашим найбільшим досягненням?

- Не знаю. Судити про те, наскільки великі мої досягнення, я надаю перевагу іншим.

- У вас репутація порядної людини: ви жодного разу за свою кар"єру не порушили контракт. Вам не здається, що в сучасному футболі порядність не дуже затребувана?

- Навпаки. Бути частиною великого футболу зараз - це серйозна відповідальність. Матчі англійського Прем"єр-ліги дивляться від 500 до 700 мільйонів. чоловік по всьому світу, а іноді і зовсім мільярд. Це означає, що десь в Індії або в Південній Африці перед телевізором сидить маленький хлопчик і не відриваючись стежить за тим, що робить Уейн Руні або Сеськ Фабрегас. Представляєте, який вплив у футболістів? У якомусь сенсі вони відповідають за того хлопчика.

- Якщо Зепп Блаттер доб"ється свого і буде введена квота на кількість легіонерів в клубах, як це відіб"ється на чемпіонаті Англії?

- Я завжди був і буду категоричним супротивником будь-якої системи квот. Все це абсолютна нісенітниця! Весь сенс спорту в тому, що винагороджується кращий. Я, наприклад, не можу узяти в "Арсенал" людину, яка недостатньо добре грає у футбол, будь він навіть моїм власним сином. І сина Тоні Блера ніхто не узяв би навіть до "Ньюкасл" тільки тому, що він син Тоні Блера. У спорті важливі тільки талант і результат. За великим рахунком, нікому не повинно бути діла до того, як тебе звуть, якого кольору твоя шкіра або який паспорт у тебе в кишені.

- Ви незвичайно спокійна людина, але час від часу все-таки не витримуєте напруги і зриваєтеся прямо на полі, випліскуючи те, що накипіло. Чи буває, що потім ви бачите себе в якому-мабудь репортажі і думаєте: "О боже, невже це дійсно я?!"

- Ви виразили мій жах майже дослівно! (Сміється.) Взагалі-то я дуже емоційна людина. Просто з часом я навчився контролювати свої пориви. Але гра справа така: якщо із самого початку все пішло не так, важко не втратити самовладання. Звичайно, потім буває ніяково за свою поведінку. Але під таким тиском складно залишатися холоднокровним. Я завжди говорю, що, якщо уважно подивитися телевізійне інтерв"ю тренера, можна безпомилково визначити, як насправді моральний стан його команди.

- Що ви любите робити, коли не зайняті футболом?

- По-хорошому, я завжди зайнятий футболом. Я завжди готовий дивитися різні матчі. Крім того, оскільки я людина публічна, то всім здається природним при зустрічі говорити зі мною тільки про футбол і ні про що інше. Мене, правда, це зовсім не обтяжує, і я із задоволенням обговорюю з тими, що оточують різні аспекти гри. А взагалі я люблю читати. В основному це політичні, науково-спортивні або історичні книги. А іноді, коли у нас багато переїздів, можу прочитати і детектив.

- Як довго ви ще протягнете? Чи побачимо ми вас на кромці поля після сімдесяти, як Бобі Робсона?

- Це залежить від мого здоров"я, моїх успіхів і мого бажання. Адже, щоб вигравати, у вас повинна сидіти люта, тваринна пристрасть до перемоги. Поки у мене з цим проблем немає, а далі подивимося.

- У одному з інтерв"ю ви заявили, що національну команду не повинен тренувати іноземець. Ви як і раніше так вважаєте або з тих пір у футболі щось змінилося? Іншими словами, погодилися б ви очолити збірну Англії по футболу?

- Ні. Тренувати національну команду іноземець не повинен. Принаймні, у великих футбольних державах. А англійці, як-не-як, цей самий футбол придумали. Я пам"ятаю обличчя Свена-Горана Ерікссона перед матчем Швеція - Англія. Він хоч і намагався зобразити усмішку, але видно було, що йому ніяково. Якби я опинився в такій ситуації, чий гімн став би співати на стадіоні? Ні, це не по мені. Я працюю в Англії і смію сподіватися, що тим самим вношу свій внесок до розвитку її футболу, але збірною повинен керувати місцевий тренер.

- Ви не дуже дивитеся матчі збірних. Не поясните, чому?

- Я дійсно не дуже цікавлюся інтернаціональними турнірами, а все тому, що міждержавний футбол помер, його просто розвалили. Одна Росія чого коштує: раніше це була одна країна, одна команда, а зараз їх 15. Югославія розвалилася на 6 команд. Додайте такі держави, як Андорра, Фарерські острови або Сан-Маріно, - і ось вже три гри з чотирьох не представляють ніякого інтересу. Передбачається, що для футболіста матчі за збірну повинні бути кроком вперед. У реальності ж все, як правило, навпаки. Серед переможців чемпіонату світу немає жодної країни з населенням менше 50 мільйонів чоловік. Райан Гіггз жодного разу в житті не грав у фінальному турнірі чемпіонатів світу або Європи. Справедливо? Якби Марадона народився в Люксембурзі, не бути йому чемпіоном світу. Але ж він все одно був би кращим футболістом! У клубному футболі можна вибирати кращих з кращих і збирати їх в одну команду. Ось це справедливо.

- Чому ви навчилися у інших великих тренерів?

- Умінню виділяти головне. Я багато читаю і не раз переконувався в тому, що великих відрізняє здатність бути простими там, де інші всі ускладнюють, і сформулювати в одній пропозиції те, над чим інші трудилися б тиждень. Якщо і є в мені хороші якості, то це перш за все уміння прислухатися до тих, кому є що сказати. Я здатний цінувати і переймати чужий досвід: це допомагає зберегти дорогоцінний час. В молодості ми витрачаємо дуже багато часу на переживання по самих різних дурницях. Варто хлопцю запримітити на носі крихітний прищик, і він вже на межі відчаю, готовий відмовитися від всіх земних радощів і забитися в кут, лише б ніхто його не бачив, оскільки упевнений, що жодна дівчина не погодиться з ним танцювати. (Сміється.) Але в 58 тобі вже немає справи до таких дрібниць. Ти йдеш, куди збирався, і насолоджуєшся життям.

За матеріалами "СПОРТ.com.ua"







Зараз ви читаєте новину «"Всі титули не купиш навіть за величезні гроші"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути