Ексклюзиви
середа, 24 вересня 2008 17:06

"Шахтар" отримає значну компенсацію за Матузалема

До суду поступили відразу дві апеляції на вердикт Палати по вирішенню суперечок ФІФА, яка зобов"язала іспанську "Сарагосу" виплатити на користь "Шахтаря" 6,8 млн. євро за бразильського півзахисника Франселіно Матузалема. Ця сума не влаштувала ні іспанську, ні донецьку сторони.

Нагадаємо, в контракті Матузалема з "Шахтарем" був пункт про 25 млн. євро компенсації за гравця у разі переходу в інший клуб. Втім, переходом це назвати не можна, бразилець, як відомо, влітку минулого року втік з Донецька і опинився в "Сарагосі", яка намагалася викупити футболіста цивілізовано.

Максимальною була сума 8 млн. євро, причому іспанці і ці гроші збиралися віддавати частинами протягом двох років. Вже потім в Палаті по вирішенню суперечок "Сарагоса" і зовсім наполягала на трьох млн. євро...

У Лозанні на суді знаходився гендиректор ФК "Шахтар" Сергій Палкін, який повідомив "Сьогодні", що засідання тривало цілих 9 (!) годин і у присутності відразу трьох суддів, що говорить про велику серйозність справи.

"Навіть по вербальних знаках суддів я зрозумів, що ми виграємо справу, і отримаємо за Матузалема суму в межах 10-13 млн. євро. Але хіба це виграш в порівнянні з 25 млн. євро компенсації, закладеними в контракті? Проте, враховуючи всі обставини, і ці гроші "Шахтар" задовольнять", - сказав Сергій Палкін.

Різкий поворот подій на користь "Шахтаря" відбувсячерез перехід Мату в римський "Лаціо" на правах оренди, куди його віддала "Сарагоса", яка вилетіли з Прімери. Так от, на суді був-таки оприлюднений новий контракт Франселіно Матузалема з "б"янко-челесті", де чорним по білому написано: за розрив угоди з "Сарагосою" Мату буде винен клубу 22,5 млн. євро, а якщо "Лаціо" захоче викупити гравця, то заплатить 13-15 млн. євро.

"Виходить, подвійні стандарти. "Шахтареві" іспанський клуб хоче віддати 3 млн, а з "Лаціо" отримати мінімум 13! Йшли довгі суперечки чи обнародувати цей документ на засіданні, у результаті суд прийняв цю невідповідність до уваги, і тепер я упевнений, що вирок аніскільки не зачіпить наших прав", - зізнався гендиректор ФК "Шахтар".

Як вдалося з"ясувати "Сьогодні|спорт", інтереси "Шахтаря" в арбітражному суді захищають іспанські юристи, які спеціалізуються на таких справах. Був і один з агентів Матузалема, який наполегливо чинив опір, щоб оприлюднити контракт його клієнта з "Лаціо".

Деталі переходу бразильця до Риму і так трималися в строгій таємниці, та невідомо, яким чином адвокатам "Шахтаря" вдалося роздобути ці відомості.

Вердикт суду повинен сповістити не пізніше, ніж через 60 днів, і якщо буде таким, як бачать його в "Шахтарі", то і "Сарагоса", швидше за все, у програші не залишиться. При продажі Матузалема в "Лаціо" іспанці можуть навіть заробити пару мільйонів євро.

Інша справа, чи захоче і чи знайде гроші римський клуб на викуп бразильця? Це вже залежить від гри Матузалема. А "Шахтар" може повернути практично ті ж гроші, витрачені за Мату в 2004 році, - $18,75 млн, що стало тоді трансферною бомбою України.
Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" отримає значну компенсацію за Матузалема». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути