вівторок, 27 жовтня 2009 09:31

"Не відчуваю, що "Шахтар" найпринциповіший суперник "Динамо"- Газзаєв

"Не відчуваю, що "Шахтар" найпринциповіший суперник "Динамо"- Газзаєв

Напередодні матчу 1/4 фіналу Кубка України з донецьким "Шахтарем", в понеділок на базі "Динамо" в Конча-Заспі відбувся день відкритих дверей, в рамках якого журналісти отримали можливість поспілкуватися з головним тренером команди Валерієм Газзаєвим.

- У нас дуже складний графік, але є достатньо чіткий план підготовки. Сьогодні відновний день, завтра передігрове заняття, післязавтра гра в Донецьку. Психологічний стан всіх гравців відмінний. У ряду гравців є невеликі травми після гри в Дніпропетровську, але вони нормально себе відчувають.

- Як Ви оцінюєте стан Нінковича?

- Ще раз хочу повторити свою думку, висловлену на прес-конференції в Дніпропетровську. Напевно, потрібно було зламати Нінковичу ногу, щоб вилучити гравця. Хіба це правильний підхід? Природно, це була дуже жорстка, я б сказав, жорстока гра. Він дивом залишився неушкоджений, хоча у нього синці, нога вся посиніла - він отримав дуже болючий удар. Тому я вважаю, що було абсолютно справедливе рішення.

- Мілош зможе зіграти з "Шахтарем"?

- Складно сказати, подивимося, як він відновлюватиметься.

- Ви знаєте, хто судитиме матч у середу?

- Не знаю. Може, Ви знаєте?

- Сіренко.

- Так? Мене це не цікавить абсолютно.

- Яке стан Мілевського і Шовковського?

- Шовковський не відновився, а вчора отримав повторне пошкодження. Що стосується Мілевського, то його стан значно поліпшується. Я сподіваюся, що він він зможе зіграти післязавтра, але також важливо, щоб він у повній готовності підійшов до відповідального матчу з "Інтером".

- Як вважаєте, Мірча Луческу беріг своїх найкращих футболістів?

- Мені складно сказати. Я тренер, який відповідає тільки за дії своєї команди. Аналізувати дії тренера або гравців іншої команди не входить у мої обов"язки. Природно, перед кожною грою ми дуже ретельно проглядаємо нашого суперника, але тільки з погляду нашої тактики.

- Те, що "Шахтар" у кожному матчі на "Донбас-Арені" забиває по чотири м"ячі, Вас не бентежить?

- Ні, абсолютно.

- У трьох іграх на "Донбас-Арені" "Шахтар" починав з пенальті, ще в одній - з автоголу. Не боїтеся продовження традиції?

- Ми готуємося до гри, і ці факти мене абсолютно не цікавлять. Я вірю в своїх гравців, а вони люди достатньо амбітні, професійні, і у нас до них велика довіра. Як гра складеться, важко сказати, але думаю, що вона буде дуже цікавою. Зустрічаються два безумовні лідери українського футболу, тому гра привертає увагу, і кожна команда відповідно готуватиметься. З огляду не тільки кубкового матчу, але, перш за все, престижу.

- Для Вас це перша зустріч з "Шахтарем" як тренера "Динамо". Є якісь особливі відчуття?

- Ніяких відчуттів немає, тому що таких матчів в Росії я провів масу - дербі - і зі "Спартаком", і з "Локомотивом", і з "Зенітом". Природно, такі матчі викликають підвищений інтерес, вони відрізняються дуже високою напругою, дуже високим настроєм.

- Ви вже бували на "Донбас-Арені" як глядач?

- Не був, ось вперше поїду. Прекрасний стадіон, один з найкращих в Європі, тому на такому стадіоні буде приємно грати.

- Та все ж форма, яку "Шахтар" демонструє на "Донбас-Арені" не лякає Вас?

- Інші питання будуть?..

- Істерія після матчу з "Дніпром" не вплине на психологічний стан гравців?

- Не думаю, що вплине і це було б неправильно, тому що все це емоції. Якщо реально подивитися на речі і на саму гру, то за величезного бажання і очікувань, відбулося навпаки, я маю на увазі з погляду результату. Тому така істерика. Але це емоції, не більш того.

- Наскільки важко Вам було після матчу знаходитися в такому ворожому оточенні?

- Мені було неприємно. На прес-конференції потрібно слухати головних тренерів, які діляться своїми думками про гру, а не висловлювати свої емоції. А так, в цілому, нормальна ситуація.

- Ви з подібним коли-небудь стикалися?

- Скрізь всяке буває. Не переживайте! Принципові матчі принципові з усіх боків. Тому це нормальне явище.

- Ряд досвідчених футболістів зараз має шанс проявити себе в дублі. Яке Ваша думка про їх гру?

- Вони дуже добре грають, а в останньому матчі - ще і достатньо результативно. Вони відновлюють свою форму, але у нас багато хороших гравців, які на сьогодні не потрапляють в склад, не потрапляють в протокол матчу, але проте десь повинні отримувати ігрову практику, тому дублюючий склад дуже хороша можливість для них підтримувати свою форму.

- Чи є у них шанс?

- У всіх є шанс. У нас 28 гравців. Два травмовані, ось і вважайте: 26 гравців, 24 з них - польових. Треба вирішувати, хто гратиме, плюс давати результат, плюс стабілізувати склад, адже цим складом ми зіграли тільки 10-11 ігор чемпіонату. На жаль, у нас не було можливості стабілізувати склад ще на початку чемпіонату, тому що було багато нових гравців, багато травмованих, цілий лазарет. Тільки-тільки це вдається, коли всі відновилися.

- Валерію Георгійовичу, скільки вболівальників, стільки думок. Напевно, не завжди треба до них прислухатися.

- Вони говорять на емоціях, а що стосується матчу з "Дніпром" ще раз скажу, що вилучення було стовідсотковим, а що стосується пенальті, то суддя був поряд, і він ухвалив таке рішення. Міг не призначити пенальті, міг призначити - це вже вирішував він. Що стосується думок, то на стадіоні сидить 30 тисяч глядачів, і у кожного своя версія складу, замін і на якій хвилині їх треба робити.

- "Шахтар" найпринциповіший суперник для "Динамо". Ви вже це відчуваєте?

- Не відчуваю.

- Що Ви можете про команду суперника?

- Команда у них дуже хороша, хороший тренер, хороша інфраструктура, і ми готуємося до серйозної гри.

- Ви тренуєте пенальті?

- Ми ніколи цього не робимо і робити не будемо.

- Російські ЗМІ пишуть про можливий перехід Алієва в "Локомотив". Як Ви можете це прокоментувати? Які функціональні можливості Олександра зараз?

- Я не знаю, хто про це пише, ніде цього не читав. Можливо, у Вас окреме видання. Що стосується Алієва, то з кожним днем його стан поліпшується.

- Ви вже знаєте тактичний план на гру з "Шахтарем"?

- У нас є ще два дні, і треба дізнатися стан наших гравців: хтось травмувався, комусь треба дати відпочити.

- У цьому розіграші Кубка вперше 1/4 фіналу складається з одного матчу. Чи вважаєте Ви це справедливим?

- Якщо ухвалили таке рішення, треба грати. Але моя думка, що такі поєдинки повинні складатися з двох ігор. Але ми повинні підкорятися цьому закону. А де грати - на виїзді або удома, тут, я думаю, ніяких питань бути не повинно.

- Які у "Динамо" переваги перед "Шахтарем"?

- Складно сказати. На нашому теоретичному і тактичному занятті ми хлопцям про це скажемо. А Ви дивитиметеся.

- Як би Ви оцінили стан Кравця?

- Це талановитий гравець, але, на жаль, важка травма не дозволила йому нормально підготуватися до сезону. Зараз він з кожним днем покращує свій стан, і я думаю, в найближчих іграх він гратиме. Я задоволений його реабілітацією і його прогресом.

- Для Михалика позиція опорного оптимальна?

- Я вважаю, що так. Але Михалик у нас футболіст дуже різносторонній і універсальний. Може грати і центрального захисника і крайнього півзахисника, яким він починав ще на початку кар"єри. Це дуже важливо, але сьогодні він мене абсолютно влаштовує в своїй нинішній позиції. Особливо показовим був матч в Італії, в якому він продемонстрував всі свої кращі якості.

- "Динамо" бореться за перемогу в трьох турнірах. Який з них для Вас найбільш пріоритетний?

- Пріоритетів немає, тому що перед таким амбітним клубом як "Динамо" Київ, з такими традиціями, стоять завжди тільки високі завдання. Завоювання Кубка, вихід в плей-офф Ліги чемпіонів, золоті медалі - це цілі, які навіть не обговорюються.

- Перше коло чемпіонату наближається до кінця. Чи розчарував Вас чемпіонат України?

- Ні, абсолютно. Дуже хороші команди і серйозний чемпіонат. Особливо хочу виділити "Дніпро", Харків, Донецьк - 5-6 клубів дуже хорошого рівня. Те ж саме і в Росії. Не можуть всі клуби боротися за чемпіонство. Але в будь-якому чемпіонаті треба оцінювати середній рівень. Те, що в минулому сезоні "Динамо" дійшли до 1/2 фіналу Кубка УЄФА, а "Шахтар" його виграв, говорить про багато що, про те, що середній рівень футболу в країні виріс.

- На прохання порівняти чемпіонати України і Росії зараз би Ви відповіли інакше, ніж до початку сезону?

- Треба бути об"єктивним - в Росії є команди посильніше. Але це нормальне явище, тому що і середній рівень там достатньо високий. У Росії за чемпіонство змагаються 5-6 клубів, в Україні осібно стояють дві команди. Напевно, це правильно. Два провідних клуби, досить добре відомих в Європі, які дуже багато очок приносять в коеффіцент УЄФА. А є багато команд, що ставлять завдання потрапити в Лігу Європи, але будь-яке їх потрапляння туди обертається мінусом очок для країни. Тому, щоб виходити на європейську арену і добиватися там результатів, треба бути готовим. Тому що такі виступи говорять про рівень національного чемпіонату. Якщо команди вилітають в першому турі, це не зовсім добре.

- Коли Вас призначили, відомий аналітик Олександр Бубнов заявив, що Ви підете по трупах і Лобановський би перекинувся в труні, дізнавшись про це. Як Ви на це відреагували?

- Дурні питання ставите...

- Чи потрібен в Україні ліміт легіонерів і яким він повинен бути?

- Якщо хочуть, щоб команда грала на високому рівні, то легіонери повинні бути, причому теж достатньо високого рівня. Але пріоритет, звичайно, треба віддавати українським гравцям, місцевим вихованцям. Напевно, це найправильніший шлях. Будь-який тренер повинен, перш за все, привертати вихованців місцевого футболу і тільки потім доукомплектовувати команду легіонерами. Нам доводиться грати з міні-збірними, міжконтинентальними і національними, і дуже складно витримувати таку конкуренцію.

Узяти хоч би ті клуби з якими ми граємо в Лізі чемпіонів - "Інтер" і "Барселону". Для того, щоб на рівних іграх з ними, обов"язково потрібні легіонери, але у жодному випадку не такій кількості, в якому вони є сьогодні. Зараз у нас є дуже багато молодих талановитих гравців, і ми їх обов"язково підтягатимемо і даватимемо їм шанс рости. Вже сьогодні великий плюс, що заявили про себе такі гравці як Хачеріді і Ярмоленко, плюс Гармаш, дуже хороший молодий футболіст росте, є інші, і це дуже важливо.

- ФФУ запропонувала перенести 13-й тур чемпіонату України на весну у зв"язку з підготовкою національної збірної. Як Ви до цього ставитеся?

- Виключно позитивно. Від стикових матчів залежить доля національної збірної - потрапляє вона на чемпіонат світу чи ні. Не потрапить - це буде мінус українському футболу. Тому ми повинні зробити все можливе, щоб гравці якнайкраще підготувалися до цих двох відбірних матчів. Я тільки за перенесення. Якщо мені пам"ять не зраджує, те ж саме зробили у Франції.

- Продовжуючи тему легіонерів. Напередодні трансферного періоду чи є у скаутської служби якісь конкретні завдання?

- Є. Але це не буде масштабна закупівля. Одну-дві позиції ми підсилимо.

- Ви згадали Гармаша. Є ще Петров і Коркішко. Чи означає це, що під Вашу концепцію Гармаш підходить більше?

- І Петров підходить, і Коркішко. Це молоді гравці, ми перевели їх з другої команди в дублюючий склад, а взимку вони готуватимуться з нами і претендуватимуть на місце в основному складі. Вони молоді, талановиті, але їм ще багато що потрібно доводити.

Зараз ви читаєте новину «"Не відчуваю, що "Шахтар" найпринциповіший суперник "Динамо"- Газзаєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути