середа, 08 квітня 2009 17:56

"Добре, що Брандао завтра не гратиме" - Луческу

"Добре, що Брандао завтра не гратиме" - Луческу

У прес-центрі РСК "Олімпійський" відбулася передматчева прес-конференція головного тренера "Шахтаря" Мірчі Луческу, присвячена завтрашньому протистоянню "гірників" з марсельним "Олімпіком". Наставник "оранжево-чорних" відповів на питання журналістів:

- Пане Луческу, напередодні матчу ви сказали, що "Шахтареві" дістався найсильніший суперник. А чи може Ерік Геретс сказати, що йому теж дістався найсильніший суперник?

- Упевнений, що команда, яка виграє в цій дуелі, отримає право грати у фіналі. "Марсель" - клуб з прекрасною європейською історією. Мені здається, що серед решти всіх команд у них найбагатша історія виступу в подібних турнірах. З цієї точки зору "Марсель" завжди готовий грати на найвищому рівні в європейських турнірах різного рангу. Окрім цього, команда зараз знаходиться на підйомі, грає з великим ентузіазмом, прагне виграти кожен матч.

Останній місяць "Марсель" дуже добре проводив виїзні зустрічі, а удома забив дев"ять голів і не пропустив жодного в свої ворота. Геретс також знає, що "Шахтар" - дуже хороша, конкурентноздатна команда. А я дуже високо оцінюю нинішній стан "Марселя", його гравців. Ця команда добре організована, дуже дисциплінована в плані гри і здатна жертвувати собою на футбольному полі. Але досконалих команд немає. "Марсель" також має мінуси.

- Які відчуття у вас у зв"язку з тим, що ви зустрінетеся з паном Геретсом?

- Це буде для мене великим задоволенням. Я пам"ятаю, вперше я з ним зустрівся, коли був тренером команди Світу. Ми грали проти збірної Бразилії і перемогли з рахунком 2:1. Ерік Геретс грав в тому матчі під моїм керівництвом. Після гри ми до шостої ранку сиділи, розмовляли про футбол з ним та іншими футболістами. Я дуже добре пам"ятаю той момент. Коли я з ним познайомився, зрозумів, що це - велика людина. Потім ми зустрілися в матчі "Галатасарай" - "Ейндховен" в Лізі чемпіонів. Перший матч програли 1:3, та зате виграли у звітній зустрічі в Стамбулі з рахунком 2:0.

Таким чином "Галатасарай" пройшов в 1/4 фіналу Ліги чемпіонів. Я хотів би внести деякі корективи, тому що УЄФА іноді помиляється в даних. Можливо, я це зроблю востаннє. У довідці, яка у мене в руках, написано, що "Шахтар" зустрічався з французькими командами тричі, і двічі нас "вибивали". Це неправда. Насправді ми "вибили" двічі "Ренн" і "Нансі", і ще один раз поступилися "Ліллю". Це дуже важливо. До того ж я зустрічався особисто 12 разів з французькими командами, тренуючи "Рапід", "Галатасарай" і "Шахтар". Ми виграли п"ять разів, чотири матчі звели внічию і зазнали три поразки.

А за статистикою УЄФА ми взяли п"ять перемог, тричі зіграли внічию і зазнали чотири поразки. Це не так. Я помічаю подібні помилки не в нашу користь удруге. Будьте, будь ласка, уважні. Я це говорю тому, що "Шахтар" - велика команда. І я б не хотів, щоб проти нашої команди здійснювалися подібні погрішності, тому що абсолютно упевнений, що подібного роду помилки не допускаються проти великих європейських команд. "Шахтар" хоче стати великою європейською командою. Ви бачите навпроти доказ цьому - арену, що будується.

- Пане Луческу, ви дуже добре знаєте Брандау. Він завтра не гратиме. Для вас це перевага?

- В "Олімпіку" грають великі футболісти. Якщо хтось з гравців буде відсутній, команда від цього, загалом, не дуже постраждає. Звичайно ж, Брандау я прекрасно знаю. Коли він з"явився в "Шахтарі", то грав у другій команді. З моїм приходом Брандау став футболістом першої команди. Поступово він доріс до рівня дуже хорошого футболіста.

Після семи років перебування в Донецьку я оцінив його бажання залишити клуб. Я дуже посприяв тому, щоб Брандау опинився в "Марселі". Зараз він показує добрі результати, не дивлячись на деякі складнощі на початку. Брандау - футболіст, який грає в дуже сильному європейському чемпіонаті. Дай Бог, щоб це пішло йому на користь. У будь-якому випадку, добре, що він завтра не гратиме.

- Вчора в аеропорту я запитав у Еріка Геретса, що він думає про "Шахтаря" і його тренера. На останнє питання він відповів: "Луческу - мій друг і цим все сказано". Чи приємна вам така оцінка?

- Те ж саме я можу сказати зі свого боку. Перш ніж придбати Брандау, він зі мною здзвонювався, і я йому пояснив, ким є цей футболіст. Брандау в деякій мірі вагався, вагався також Геретс. Але оскільки він мій друг, я не міг його обдурити. Я сказав правду з приводу Брандау. Дуже шкода, що ми зустрічаємося з "Олімпіком" на цій стадії. Я б дуже хотів зустрітися з Геретсом в Стамбулі, тому що нас обох можна назвати стамбульцями.

- Як часто ви з ним спілкуєтеся? Наскільки близькі у вас стосунки?

- Ні, не настільки. У кожного своя професія, своє життя. Я тренер ось вже 40 років. Коли я зустрічаюся з такими тренерами, як Трапаттоні, Капелло, Раньєрі та іншими, то ми відчуваємо себе дійсно друзями і поводимося як друзі. Єдине непорозуміння у мене відбулося з Алексом Фергюсоном. Було це на стадії 1/4 фіналу Ліги чемпіонів, коли я тренував міланський "Інтер". Я не можу назвати наші стосунки з Фергюсоном дружніми.

- Пане Луческу, розкажіть про функціональну готовність команди. Чи всі гравці однаково готові? Чи не турбує вас той факт, що прогнозують не дуже погожу погоду?

- Я дуже задоволений погодними умовами. Якщо пригадати гру з "Ліллем" кілька років тому, то ті умови були просто жахливими. Що стосується функціональної готовності, то всі гравці знаходяться у нормальному стані, за винятком Ігора Дуляя. Вчора на тренуванні Луіс Адріано отримав невелике пошкодження в зіткненні з Єзерським. Сьогодні подивимося, як він себе відчуватиме. Сподіватимемося, що все буде в порядку.

Прес-служба ФК "Шахтар"

Зараз ви читаєте новину «"Добре, що Брандао завтра не гратиме" - Луческу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути