середа, 28 жовтня 2009 14:36

"Я професійний боксер" - Ахметов попередив арбітрів

"Я професійний боксер" - Ахметов попередив арбітрів

У вівторок, напередодні матчу ¼ фіналу Кубка України проти київського "Динамо", "Шахтар" провів відкрите тренування. Весь натиск допитливості журналістів прийняв на себе президент Рінат Ахметов.

Рінате Леонідовичу, чого очікуєте від завтрашнього матчу?

— Мабуть, цікавої гри, хотілося, щоб вболівальники отримали задоволення від того, що побачать. Сподіваюся, завтра наші футболісти покажуть свої найкращі якості і продемонструють яскраву, змістовну гру, від якої вболівальники, повторюю, отримають задоволення.

Хвилювання є?

— Перед кожним матчем в мене є хвилювання, незалежно від того, хто суперник — київське "Динамо" або ужгородське "Закарпаття". Можна і там не виграти, і тут програти. Це буде цікава гра, бо зустрічаються дві гарні команди, лідери українського футболу. Мені здається, вболівальникам буде цікаво подивитися цей матч.

Чи немає у вас побоювання щодо суддівства?

— Сподіваюся, арбітр не зіпсує гри. Мабуть, це питання виникло після нещодавнього матчу в Дніпропетровську? Щодо того конкретного поєдинку, то мені не хотілося б, а взагалі і некоректно, його коментувати — було там вилучення чи ні, було пенальті чи ні… Коментувати той епізод могли б професіонали, вони це зроблять краще за мене.

Тут мова повинна йти про систему. Вважаю, нам перед усім треба змінити саме її. Чому? Щоб рухатися вперед, до Європи, треба щоб наше суддівство відповідало кращим європейським стандартам. Для цього, як на мене, необхідні три складових: незалежність, професіоналізм і чесність. А як ми можемо добитися незалежності, якщо арбітрів і призначає, і карає Федерація футболу України? Мені здається, що суддівство треба зробити незалежним. Федерація футболу — це Григорій Михайлович Суркіс. Ми чудово розуміємо зв"язок з київським "Динамо". І коли є спокуса в будь-який момент скористатися цією залежністю… Ми ж не знаємо, коли це буде і коли цього не буде. Ми не хочемо гадати, ми не хочемо, щоб на кожну дію арбітра ми так реагували. Ми хочемо довіряти арбітрам і хочемо, щоб рефері були чесними до гри і вболівальників. Я не хочу казати, що вони в нас нечесні, непрофесійні, корумповані. Просто ми бачимо, що ситуація не покращується. А її треба змінити. А для цього треба змінити систему. І головне, щоб цей орган був незалежним. Тоді, думаю, ми будемо рухатися вперед.

Зараз Прем"єр-ліга висуває таку пропозицію – зробити цей інститут незалежним. "Шахтар" її підтримує?

— Знаєте, взагалі першими, хто повинен це ініціювати — брати Григорій та Ігор Суркіси. Невже приємно після кожної гри виправдовуватися – пенальті було чи не було..? На мій погляд, це дуже неприємно. Будь я на їхньому місці, мені було б неприємно виправдовуватися після кожного матчу. Все ж таки ми у футбол інвестуємо гроші і душу, і хочемо отримувати від цього задоволення. Якщо наша команда перемагає – ми щасливі, якщо ні – ми нещасливі. І якщо в якомусь епізоді, де арбітр поставив пенальті у ворота суперника київського "Динамо", треба виходити і виправдовуватися, чи обґрунтоване рішення арбітру… Мені це здається принизливим. В цій ситуації дуже важливими є речі, про які я казав: незалежність, професіоналізм, чесність.

Якщо ми зможемо цього добитися, то зможемо наблизитися до найкращих європейських стандартів. Я підіймав це питання, казав, як зробити. А мені відповіли: "Ми не проти". Але ніхто нічого не зробив. Ми ж бачимо, що всі судді залежні. Я не хочу, щоб хтось був чесним і нечесним. Система повинна працювати так, щоб не дозволити нікому скористатися спокусою. То ж брати Суркіси багато зробили і продовжують робити для українського футболу. В усякому разі, вони заслуговують аплодисментів. Але вони будуть заслуговувати критику. Тому перші, хто повинен бути зацікавленим у зміні системі,— брати Суркіси. Якщо вони цього не роблять, тоді в мене питання: "Чому?" Виходить, вони хочуть, щоб судді були залежними? А якщо вони будуть залежними, це буде впливати на результат. Така ситуація не задовольнить інші клуби.

Тому я не думаю, що на нас буде хтось ображатися. Для того, щоб зрозуміти людину, треба завжди стати на її місце. І якщо б ті ж брати Суркіси опинилися на іншому місці, повірте на слово, вони б кричали дуже гучно — що це нечесно і так не повинно бути. Їх би чув увесь світ. Тому я казав, що треба вибрати щось одне: або федерацію, або клуб. На сьогоднішній день я так навіть не ставлю питання. Бо попереду в нас Євро-2012, для цього багато зроблено. Так давайте це все залишимо, а суддівський корпус виведемо і зробимо його незалежним. Всі конфліктні ситуації ми повинні вивести і зробити так, щоб ні в кого не було можливості на них впливати. Тобто створимо рівні правила гри для всіх. Мені здається, цьому будуть аплодувати вболівальники і "Динамо", і "Шахтаря". Чому? Вони говорять про те, чи було пенальті. Ми все ж таки будемо давати емоційну, а не професійну оцінку. Тому що все, що було призначено у наші ворота — "цього не було", а що в чужі — "було". Це не об"єктивно, це емоції. Хотілося б, щоб система працювала так, щоб ніхто не міг скористатися спокусою. Спокуса буде завжди, але можливостей для цього не повинно бути. Зробимо це – зробимо крок вперед. Не зробимо – український футбол повернеться на три кроки назад.

Про це говорять вже багато років. Як процес прискорити?

— Повторюю, перші, хто повинен це зробити – брати Суркіси. Невже їм це все приємно? Ось завтра, коли футболіст "Шахтаря" порушить правила і на п"ятій хвилині його вилучеть, і він буде цього заслуговувати, що робити? Вилучати чи не вилучати... гнів у яку сторону повернеться? Всі будуть кричати на адресу Суркісів щось погане. Я б на їхньому місці зробив би все незалежним. Бо вилучення може бути, а чи "Динамо" не заслуговує бити пенальті? Цілком заслуговує. Бо подивіться, ця команда багато атакує, створює багато моментів, і якщо хтось порушує, треба призначати пенальті у ворота суперників "Динамо". Судді залежні від цієї системи, а її очолює Григорій Михайлович, тому я вважаю, що треба це прийняти, зробити футбол краще, чесніше. Ще одне питання: хто карає арбітрів? За якими критеріями їх підбирають? Професіоналізм чи відданість? Розумієте, у моїх критеріях у цьому випадку відданості немає. А є: незалежність, професіоналізм і чесність. Що означає відданість? Якщо арбітр гарно відсудив, тобто він відданий, ми зобов"язані його тримати, навіть якщо він, образно кажучи, не відповідає професійним критеріям. Від зміни системи виграють всі, весь український футбол.

Судді складно тримати удар, коли до його кімнати входить людина складу Ігоря Коломойського. Якщо б склалася ситуація, подібна до дніпропетровської, ви б у Донецьку ввійшли до суддівської кімнати?

— Знаєте, я туди ні разу не заходив. Більш того, я не знаю прізвищ арбітрів. Одне, чув, що Луческу в інтерв"ю називав Шандора, Годуляна і Геренду. Цих я запам"ятав. А за великим рахунком, я і прізвищ їхніх не знаю. Для мене це не суттєво. Коли ми грали з "Карпатами" і три пенальті поставили, в мене спитали, чому я сиджу такий сумний. Ви вважаєте, я був тоді щасливий? В мене немає можливості дати гарну або погану оцінку діям арбітра. Я точно знаю, якщо їх не було, суддю дискваліфікують на все життя. І наступному судді покажуть: "Дивися, будеш так гарно судити, пенальті поставиш "Шахтарю" — дискваліфікуємо на все життя, а якщо призначиш пенальті у ворота "Шахтаря" — все буде гаразд". А що до того, зайшов би чи ні, думаю, не зайшов би. Але суддям можу дати пораду: я колишній професійний боксер, хай вони мають на увазі, якщо я зайду – буде погано. Так що, сподіваюся, до цього справа не дійде. Буду намагатися контролювати свої емоції, а якщо вони мене виведуть, я ж можу зірватися. Якщо зірвуся — їм буде погано, тому хай будуть уважними, професійними та чесними.

–– Як ви вважаєте, з приходом Газзаєва "Динамо" зробило якісний крок вперед, стало грати краще?

–– З Сьоміним "Динамо" стало чемпіоном України і півфіналістом Кубку УЄФА. Це великий успіх. І щоб сказати, що "Динамо" Газзаєва краще, новий тренер повинен цей результат підтвердити.

–– Матч киян з "Інтером" про щось говорить?

–– Ні про що. Я можу привітати футбольний клуб "Динамо" і його прихильників з гарною грою, але робити висновки, ґрунтуючись на цій грі, не варто. В Юрія Сьоміна з "Динамо" було багато матчів, в яких команда грала на дуже високому рівні, показувала гарну гру, і це заслуговувало поваги. Ми подивимось на результат. Сьомін виграв на виїзді у "Порту" з рахунком 0:1 і в Києві не повинен був програвати. І з "Арсеналом", мені здається, непогано грав і вдома, і на виїзді. І, про всякий випадок, "Валенсію" пройшов, дістався півфіналу Кубку УЄФА. Це нелегкий шлях. Тому давайте зачекаємо. Головний суддя —час.

–– Вас можна вітати з тим, що збірна буде грати на "Донбас Арені"?

–– Ще не знаю, чи можна буде нас вітати - скажемо 18-го числа. Де грати – це спосіб, а мета – потрапити на Чемпіонат світу. Будемо сподіватися, що наші вболівальники створять атмосферу, завдяки якій можна буде отримати туди путівку.

–– Рінате Леонідовичу, ваш прогноз на домашню зустріч збірної України з греками?

–– Прогнози в букмекерській конторі, а не в мене. А що до нас, ми все зробимо для того, щоб усім було комфортно — і нашим гостям, і, головне – нашим футболістам і вболівальникам.

–– Так ви не знали, що матч-відповідь України проти Греції пройде на "Донбас Арені"?

–– Ні, я тільки звільнився, і відразу сюди. Дякую за інформацію!

–– В Інтернеті вже є відомості, що ФК "Шахтар" покриє всі затрати по оренді стадіону…

–– Це свідчить про те, що я можу не знати, а система працює! Ось якщо б ви мені зараз сказали, що ми купували якогось гравця за 50 мільйонів євро, і я про це не знаю – я б неодмінно здивувався. Хочу відзначити, я був впевнений, що "Донбас Арена" гідна проведення матчу Україна – Греція. Донецьк, Донбас і вся Україна цього гідні.

–– Але ви також говорили, що не будете випрошувати цю гру …

–– Так, бо Харків, Львів і Дніпропетровськ теж цього варті. Я, взагалі, не розумію критеріїв системи. Щоб нікого не образити, нам треба сказати, що цей матч проведемо на "Донбас Арені", наступний — на "Дніпро-Арені", потім у Львові, у Харкові… і це буде коректно до всіх. А якщо будемо випрошувати, це може образити інших вболівальників, які цього не заслуговують. "Донбас Арена" готова прийняти прихильників футболу з усієї України, які будуть вболівати за нашу збірну. Сподіваюся, що нас стадіон принесе успіх і щастя.

–– Рінате Леонідовичу, а може система залежити від того, що в Прем"єр-лізі немає президента без префіксу в. о.?

–– Президента Прем"єр-ліги вибирають президенти клубів. Ми вибрали Данилова і на сьогоднішній день він президент Прем"єр-ліги, а не в. о., тому що за нього проголосувало 11 президентів клубів. І мені здається, що 11 президентів треба поважати. Будуть ще вибори, подивимось, хто буде президентом. Іноді ми пропонуємо одного, а вибирають іншого. Ми в меншості, але поважаємо більшість. Зараз ми у більшості. І меншості треба поважати більшість. Не буде такого, що всі 16 клубів проголосують за одного кандидата. Ми ж не ЦК КПРС.

–– Але з цими виборами-перевиборами може бути безкінечна історія…

–– Ну, ви ж розумієте, вибори – це компроміс. Все ж таки більшість клубів Прем"єр-ліги пішли на компроміс, вирішили вибрати президента. За кого проголосує більшість, той і буде відповідати.

–– А будуть брати участь у виборах клуби, що в опозиції?

–– Ми дуже поважаємо "Металіст", "Дніпр", "Динамо". Але, припустимо, завтра 11 клубів проголосують за якогось кандидата, а "Шахтар" не буде голосувати. Що робити "Шахтарю"? Ми будемо поважати думку більшості, і це нормальний цивілізований шлях. Наша ціль – вивести чемпіонат на якісно новий рівень.

–– Рінате Леонідовичу, ФФУ хоче перенести 13-й тур на весну. Як ви до цього ставитеся?

–– Так, я щось таке чув. Ви знаєте, я противник переносів. Але треба більш уважно придивитися до цієї ситуації. Все, що допоможе національній збірній - це головне. Та це не повинно псувати національний чемпіонат. Ми повинні його поважати і, якщо не будемо цього робити, це навряд чи допоможе збірній. Тому треба зважити всі "за" і "проти". Ми всі хочемо, щоб наша збірна завоювала путівку на чемпіонат світу. Навколо цього будемо вести дискусію.

–– Рінате Леонідовичу¸ у вас є пояснення тому, що сталося в Ужгороді?

–– Сталася нічия. На жаль, в футболі таке трапляється. Я був у розпачі і повинен сказати, що багато кому з футболістів треба задуматися. Мірча Луческу поставив дев"ять свіжих гравців, дав їм можливість проявити свої кращі якості. На виході ми отримали нічию і загубили безцінних два очка. Тому емоційне пояснення в мене є, але я поки що промовчу. Поговоримо пізніше.

–– Чого чекаєте від завтрашнього матчу?

–– Сподіваюся, що "Шахтар" буде грати в красивий, атакуючий, яскравий, переможний і результативний футбол.

Прес-служба ФК "Шахтар"

Зараз ви читаєте новину «"Я професійний боксер" - Ахметов попередив арбітрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути