Ексклюзиви
понеділок, 10 лютого 2020 21:00

"Прогрес Циганкова можливий у "Шахтарі" - експерт

22-річний Віктор Циганков – найдорожчий актив київського "Динамо". Але уже вдруге поспіль він займається за індивідуальною програмою під час командних зборів. Причина – травматизм. Чим це може загрожувати клубу і самому гравцеві?

- Циганков зупинився у розвитку, - каже Леон Вургафт, оглядач інтернет-порталу ua-football.com. - Частково з власної вини, частково - клубу та ліги. Гравців з таким стилем - технічних інвертованих вінгерів - у Європі чимало. Власне, на сьогодні такий тип найпопулярніший. Ним вміють користуватися, його недоліки вміють терпіти та приховувати. Проблема в тому, що саме в УПЛ, і особливо в "Динамо", практично немає фахівців, здатних розвивати таких футболістів. В цій лізі вони білі ворони і практично залишені напризволяще. Рівень та стиль ліги добивають їх.

Чи зміг Циганков перейти межу від перспективного футболіста до якісного сформованого гравця?

- Звісно, він цікавий футболіст непоганого рівня. Проблема в очікуваннях. Реальних - зважаючи на його талант, але малореальних - зважаючи на атмосферу та середовище навколо нього. Перш за все, на лігу, в якій майже всі ставлять "автобуси" і грають в кістку.

Циганков випереджає Ярмоленка та інших років на п'ять. Тому заявляти, що він вже повторює долю Андрія, недоречно

Чи остаточно сформувався Циганков як футболіст?

- Залежить від нього та клубу. Віктор вийшов на пристойний рівень, та все ж не використав чималу частину свого потенціалу. І ще здатний розкрити його повністю. Втім, для цього потрібно серйозно працювати і дещо змінити погляди на кар'єру. У поточному стані найвірогідніше, він вже не додасть кардинально нові риси до свого портфоліо.

В окремих матчах Олексій Михайличенко використовував його на позиції атакувального центрального півзахисника. Наскільки близька для нього ця позиція?

- Я ще влітку заявляв , що для подальшого розвитку Циганкову потрібно або залишати "Динамо", або спробувати себе на позиції центрального атакувального півзахисника. На цій позиції краще бачать поле, змушені частіше пасувати, частіше заходять в штрафний, швидше пробивають по воротах. Вчаться розумінню гри. Це лакмусовий папірець для вінгера - чи здатний він перейти на наступний рівень.

Автор: ФК "Динамо"
  Під час зимової підготовки Віктор Циганков не провів жодного матчу за "Динамо".
Під час зимової підготовки Віктор Циганков не провів жодного матчу за "Динамо".

Чесно кажучи, складається враження, що Циганков не вірить в себе на цій позиції і вперто не бажає чіплятися за неї. Та і його немає кому вчити. І не факт, що такі експерименти корисні для команди, якщо вона бажає будувати щось нове. Але я все ж вважаю, що для користі Віктора йому слід пограти позаду нападника. Він має майбутнє на цій позиції і здатний розкрити нові чесноти.

Чи зможе він далі прогресувати, граючи в УПЛ?

- Мені здається, що він зможе прогресувати, граючи в "Шахтарі". "Шахтар" більше пасує його стилю, вміє працювати з такими гравцями, здатний його дечому навчити, навіть попри обмеженість ліги. Все таки у єврокубках донеччани грають на вищому рівні, ніж "Динамо". Проте, звісно, такий перехід нереальний. Тому він повинен терміново залишити УПЛ. В "Динамо" він вже не прогресуватиме.

Можливо, Віктор неправильно проводить відпочинок перед зборами. Та й застарілі фізичні навантаження, які практикують в "Динамо", йому не до вподоби

- Чи не повторює Циганков долі Ярмоленка та інших лідерів Динамо, які вчасно не змінили команду?

- Циганков став заручником свого таланту. Немає сумнівів в тому, що він - найталановитіший гравець "Динамо" останніх 10-15 років. І вже вийшов на рівень лідера команди в настільки молодому віці. Тому розмови про терміновий відхід з команди та УПЛ, насамперед, походять з побоювання втратити в болоті дорогоцінні десятки відсотків такого таланту. Але не слід забувати, що йому лише 22. Циганков випереджає Ярмоленка та інших років на п'ять. Тому заявляти, що він вже повторює долю Андрія, недоречно. Хоча так, він іде тим самим шляхом. І тому краще зіскочити з нього якомога швидше.

Чи зможе Динамо з лідером Циганковим виграти чемпіонат України?

- Будь-якому лідеру потрібна допомога. І гравців, і тренера, і клубного штабу загалом. Це ми чудово бачимо на прикладі "Барселони". Вже не вперше переконуюся в тому, що успіх в футболі залежить від всіх повсякденних деталей. Чи зможе "Динамо" зі складом приблизно на рівні "Шахтаря", компетентним тренером, пристойною виваженою клубною структурою та лідером команди Циганковим виграти чемпіонат України? Так, цілком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ребров може замінити Михайличенка. Для цього є передумови"

Постійні травми на зборах свідчать про те, що Циганков неправильно проводить відпустку чи він фізично не зможе грати протягом сезону?

- Можливо, Віктор неправильно проводить відпочинок перед зборами. Та й загалом, застарілі фізичні навантаження, які практикують в "Динамо", йому не до вподоби. Як і стиль, в якому суперники персонально грають проти нього. Йому слід обережно ставитися до перших днів і навіть тижнів і на зборах, і на початку сезону. Але загалом мені здається, що в іншій, теплішій країні, з компетентними тренерами з фізпідготовки, ця проблема не буде настільки болючою. Та й майже ніде не грають в такий брутальний футбол, як в УПЛ.

Автор: УАФ
  Віктор Циганков є один із лідерів збірної України.
Віктор Циганков є один із лідерів збірної України.

Якщо збірна вдало виступить на Євро-2020, це буде найкращий час для трансферу?

- З його точки зору - звісно. Але не факт, що Віктор гратиме в стартовому складі. Та й у сезоні без весняної частини єврокубків та титулу чемпіона рівень його привабливості для інших клубів впаде. Хіба що він почне багато забивати у лізі. В "Динамо" цілком можуть вирішити почекати наступного, більш успішного, сезону. І таке рішення виглядатиме доволі логічним. Інша річ, що для самого гравця воно буде згубним. Йому слід залишити клуб.

Матиме чималі проблеми в швидкісних чемпіонатах з фізично потужними гравцями. Тому не Німеччина та Англія, а Іспанія або Італія

Яка реальна сума трансферу Циганкова?

- Різниця між визначеннями "коштує" та "вартий" чимала. Можна скласти список з гравців рівня Циганкова та нижче, за яких сплатили 30-40 мільйонів євро. Можна витріщувати очі на суми, які викладають гранди. Але не слід забувати, що для цілком серйозних клубів рівня "Валенсії", "Наполі", дортмундської "Боруссії" 20 мільйонів - чимала сума, і вони без тривалого аналізу її не викладають. А 50-60 мільйонів, які дозволяють собі викидати "Манчестер Юнайтед" або "Реал" - просто космос.

Крім того, слід згадати про приклад Крістіана Еріксена. Президент "Тоттенхема" виводив його трансферну суму на рівень найкращих гравців у світі. Забуваючи, що його прізвище не Еріксіньйо або Ерікселлі. Що він походить не з впливової футбольної країни, не з великого футбольного ринку, що він не медіа-персона, не збирає мільйони дописувачів в Інстаграмі. Те ж саме з Циганковим. Алюс відсутність досвіду у лігах Топ-5. Тому слід більше подбати про відсотки від майбутніх трансферів. А нині не очікувати отримати понад 20-25 мільйонів.

Автор: ФК "Динамо"
  Олексій Михайличенко використовував Віктора Циганкова в окремих матчах на позиції атакувального півзахисника.
Олексій Михайличенко використовував Віктора Циганкова в окремих матчах на позиції атакувального півзахисника.

Які чемпіонати та які клуби є найближчими за стилем гри для Циганкова?

- Віктор матиме чималі проблеми в швидкісних чемпіонатах з фізично потужними гравцями. Та й сам він мені за стилем більше нагадує гравця з Південної Європи або Латинської Америки. Тому не Німеччина та Англія, а Іспанія або Італія. Іспанська ліга нині доволі повільна і віддає перевагу спокійному володінню м'ячем. Італійська значно додає у швидкості, але захисні ланки там слабшають щороку. І обидві полюбляють гравців стилю Віктора, вміють з ними працювати.


Віктор Циганков потрапив до системи "Динамо" 14-річним. 2016-го року дебютував у складі національної команди України, провів у її складі 20 матчів, забив три м'ячі.

Зараз ви читаєте новину «"Прогрес Циганкова можливий у "Шахтарі" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути