субота, 12 жовтня 2013 01:28

"При порожніх трибунах для перемоги над поляками могло б не вистачити емоцій" - Нагорняк

"При порожніх трибунах для перемоги над поляками могло б не вистачити емоцій" - Нагорняк
Нагорняк: "Збірна добилася результату. І це головне". Фото: sport-xl.net

Екс - футболіст збірної України Сергій Нагорняк прокоментував поєдинок синьо-жовтих проти команди Польщі, в якому підопічні Михайла Фоменка здобули мінімальну перемогу. Нагадаємо, матч відбувся в Харкові, на стадіоні "Металіст".

- Першочерговим завданням був результат і збірна України його досягла. Я спочатку припускав, що гра буде дуже напруженою і жорсткою, без тієї видимої жвавості, яку ми спостерігали навесні на виїзді. Поляки підійшли до цього матчу, дуже добре вивчивши нашу команду, детально проаналізувавши помилки варшавської гри. Основна ж відмінність полягала в психології. На збірну України тиснула відповідальність за результат, переповнені трибуни стадіону. Звідси і нервозність, дві швидкі жовті картки. Поляки ж опинилися в ситуації "пан або пропав", звідси і відчували себе більш розкуто, діяли гостріше. По суті, команди помінялися ролями: перед весняним матчем ми опинилися в критичній ситуації, коли нічого було втрачати і тільки перемога залишала реальні шанси на вихід з групи. Що вилилося у відповідну якість гри.

- Мабуть, за Фоменка оборона збірної України ще не грала настільки сумбурно і невпевнено, якщо брати перший тайм?

- Це пов'язано з тим, що поляки дуже швидко і впевнено переходили від оборони в атаку, при цьому у нас виникали розриви між обороною і півзахистом, чим не раз могли скористатися ті ж Левандовські з Блащиковські. Вони постійно туди вклинювалися. Якщо ж брати загрози після навісів, коли щастя було на нашому боці, то потрібно віддати належне тим, хто подавав: вони це робили ювелірно, а наші захисники просто не встигали закрити простір для удару.

- Досвід Тимощука з його вмінням контролювати емоції, якби він зіграв, дозволив би уникнути непотрібних "гірчичників" на початку матчу?

- Не виключено. Разом з тим, нервозність була тільки на початку. Степаненко сам потім заспокоївся і надалі добре робив свою роботу, не давав грати суперникам. І в тому, що ми виграли останню ключову гру, в неабиякій мірі є також його заслуга.

- Немає відчуття, що Фоменко поки не до кінця знайшов підхід до Степаненка? В Одесі він заробив вилучення, тут теж був на грані.

- Степаненко сам розуміє, що йому потрібно трохи прибрати свої емоції. Тим більше, що грає він на такій позиції, де багато чорнової роботи. Той самий Едмар після картки грав дуже акуратно. Це говорить про досвід. Степаненко ще молодий. Разом з тим, Фоменко не той тренер, який церемониться. Якщо не виконувати його вимоги, особливо по частині дисципліни, ризикуєш опинитися в глибокому запасі.

- Відсутність Гармаша сильно була помітна?

- Не те слово. Він робить шалений обсяг роботи, як у клубі, так і в збірній. Якби з поляками грало тріо Едмар - Ротань - Гармаш, це значно додало б команді конструктивізму. Дай бог, якщо доведеться грати в плей - офф, він повернеться і набере при цьому хорошу форму.

- Наскільки відчувався у поляків брак Піщека на правому фланзі оборони?

- Ніяк не відчувався. Єджейчик його надійно закрив, фактично не давши в першому таймі розігнатися Коноплянці, буквально висів на ньому. Через що основна загроза від Жені йшла при передачах і навісах. Один з яких, на щастя для нас, став результативним.

- Вихід Девіча буквально преобразив атаку синьо -жовтих. Відчувалася його нестача в першому таймі?

- Головний тренер прийняв таке рішення. І, судячи з усього, не прогадав. Адже Зозуля півтора тайми терзав, вимотував оборону поляків. А свіжий Девіч своїм виходом почав брати на себе ініціативу, стягувати до себе гравців, звільняючи зони для партнерів, у яких розв'язалися руки. Чим і скористався зрештою Ярмоленко за допомогою Коноплянки.

- Ярмоленко в "Динамо" і Ярмоленко в збірній - два різних футболісти.

- Причина тут одна - різниця атмосфери у збірній і в клубі. "Динамо" зараз переживає не найкращі часи, що, звичайно, позначається, на гравцях. Особливо - на лідерах. У збірну приїжджають українці, об'єднані спільною метою, спільною ідеєю. Тут немає іноземців, нікого не треба примушувати і вмовляти.

- Як би розвивалися події матчу, якби довелося грати при порожніх трибунах?

- Було б непросто. Футболістам для перемоги могло б не вистачити емоцій. А підтримка у Харкові фантастична. Грати з уболівальниками і без них - дві великі різниці.

- Перемога над Сан-Марино дозволить нашій команді у випадку необхідності потрапити до числа "сіяних" у плей - офф.

- Це істотно полегшує завдання. Але в будь-якому разі, до можливої ??серії плей - офф команда Михайла Фоменка готова, рівень гри і вміння налаштовуватися дозволяє розраховувати на успіх у стикових матчах.

Зараз ви читаєте новину «"При порожніх трибунах для перемоги над поляками могло б не вистачити емоцій" - Нагорняк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути