пʼятниця, 20 листопада 2020 06:11

"Понад 50 етнічних українців завойовували Кубок Стенлі": в прокат вийде фільм про зірок НХЛ українського походження

3 грудня виходить у прокат 90-хвилинна документальна стрічка про нащадків українських емігрантів, яким підкорилася головна вершина Національної хокейної ліги – Кубок Стенлі.

Террі Савчук– найвідоміший голкіпер в історії хокею – був 100-відсотковим українцем. Майк Боссі – легендарний форвард "Нью-Йорк Айлендерс" 70-80-х – онук січового стрільця. Таких "юкі" – аж півсотні. І навіть у жилах найкращого хокеїста всіх часів та народів – Вейна Грецкі – тече 50 відсотків української крові.

"Це було вже достатньо давно. Ми тоді закінчили роботу над попереднім фільмом "Американська мрія" – про емігрантів у Сполучених Штатах - каже в інтервю "Футбол 24" журналіст Микола Васильков.- І оскільки ця тема була для нас "живою", Володя Мула, співавтор, режисер і продюсер запропонував: "Давай зробимо про хокеїстів у США та Канаді. Це таке тло, де дуже багато наших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сокіл" програв володарю Кубка Стенлі

Виявилося, що більше 50 етнічних українців завойовували Кубок Стенлі. Це мене вразило. Ситуація дуже дисонувала із меншовартісним українським хокеєм, найбільшою гордістю якого був "Сокіл" – свого часу лише третя команда у совку.

Автор: UKІ
  Володимир Мула та Волтер Грецкі
Володимир Мула та Волтер Грецкі

Підкуповувало й те, що хокейні емігранти виявилися не якимись "сивими" персонажами з енциклопедій. Чудово пам'ятаю Майка Боссі, який чотири рази поспіль завойовував Кубок Стенлі з "Нью-Йорк Айлендерс". А він – Михайло Босий. Його дідусь боровся із совєтською владою, виїхав за кордон із великими проблемами і навіть збирав гроші на повалення СРСР.

Автор: UKІ
  Зйомки Джеррі Савчука
Зйомки Джеррі Савчука

Або, наприклад, Вейн Грецький або Грецкі, який у світі – number one. Я порозпитував молодь – вони не знають, хто це такий. Але в НХЛ ніхто не перевершить статистику Грецького, нуль шансів. Навіть якби він не закинув жодної шайби, то лише за результативними передачами залишився б найкращим бомбардиром в історії. Ще перед зйомками фільму я зацікавився його історією".

Прізвисько "Юкі" (Ukey) отримавали хокеїсти в НХЛ через українське походження.

Зараз ви читаєте новину «"Понад 50 етнічних українців завойовували Кубок Стенлі": в прокат вийде фільм про зірок НХЛ українського походження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути