четвер, 08 жовтня 2020 00:45

Зняли фільм про видатних хокеїстів українського походження

Зняли фільм про видатних хокеїстів українського походження
Режисер фільму "ЮКІ" розповів, що на кільцях Кубка Стенлі — головного трофею ліги NHL — масово зафіксовані українські прізвища гравців. Вони стояли біля витоків зародження хокейного турніру. Фото: Facebook.

Вийшов трейлер документальної стрічки "ЮКІ" про видатних хокеїстів українського походження. Серед них Вейн Ґретцкі та Террі Савчук.

"Як з'ясувалося, на кільцях Кубка Стенлі — головного трофею ліги NHL — масово зафіксовані українські прізвища гравців. Вони стояли біля витоків зародження хокейного турніру ще на початку його становлення та розвитку за океаном. Їхній внесок в історію хокейних клубів, честь яких вони захищали, надихнув на подальші звершення мільйони людей у Канаді та США. І кожному з них вдалося зберегти у душі шматочок далекої, але рідної серцю України", - каже режисер та продюсер стрічки Володимир Мула.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знімають фільм про найкращих хокеїстів світу українського походження

У Північній Америці вихідців з України називають UKE. Вони залишили значний слід в найвідомішій хокейній лізі світу. Серед них Вейн Ґретцкі, Орест Кіндрачук, Ерік Нестеренко, Джонні Буцик. Їх історії розкажуть син Террі Савчука, хокейний аналітик телеканалу CBC Келі Груді та президент Української Спортової Централі Америки та Канади Мирон Биць.

Фільм вийде в кінотеатрах 3 грудня.

Чимало українських емігрантів та їх дітей прославили історичну батьківщину своїми досягненнями у NHL. Вейн Ґретцкі має білоруське та українське коріння. Чинний рекордсмен ліги за кількістю шайб - Дейв Андрійчук. Найрезультативнішим хокеїстом NHL є уродженець Києва Дмитро Христич.

Зараз ви читаєте новину «Зняли фільм про видатних хокеїстів українського походження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі