четвер, 07 червня 2007 10:58

Платіні: Нова Ліга чемпіонів з"явиться у 2009 році

Президент УЄФА Мішель Платіні, 51 рік, дав інтерв"ю, у якому не оминув увагою і Євро-2012, яке пройде в Україні та Польщі, повідомляє Футбол.ua.

- 19 березня ви зустрічалися з комісаром ЄС Хосе Мануелем Баррозо. Наскільки сильне бажання політиків впливати на спорт в цілому і на футбол зокрема?

- Вони насправді не дуже хочуть втручатися в наші справи. Хоча, на мою думку, політики повинні всіляко допомагати спорту.

- Як, наприклад, в питанні обмеження кількості легіонерів в європейських клубах?

- Гадаю, що тут все повинно відбуватися природним чином, без законодавчих винаходів. Європа сповідує принципи свободи вибору робочого місця для будь-якої молодої людини. Інша справа, що початкова освіта цих молодих людей повинна будуватися так, щоб гравці з якоїсь конкретної країни прагнули виступати саме у себе удома в клубах. З свого боку я як президент УЄФА бачу проблему ще і в іншому.

- Де ж саме?

- В питанні власне футбольної освіти. Бо якщо англійський клуб перекуповує німецький талант, наприклад, в 14 років, то це погано. Ніяких трансферів до 18 років бути не повинно.

- Подібні проблеми часто пов"язані з агентами...

- Я вважаю, що агенти повинні бути і повинні працювати з гравцями. Це добре, якщо двадцятирічний футболіст має такого консультанта. Але гонорар агентові повинен платити сам гравець. Хто платить, той має право і вимагати. У цьому плані ще багато моментів необхідно регламентувати.

- Але без групи G-14, чи не так? У цьому питанні адже ви підтримуєте Йозефа Блаттера?

- Поводжуся навіть агресивніше, ніж він сам! Я щиро вірю в те, що керівництво цих клубів розуміє, що у нас буде значно більше проблем, якщо ми будемо по різні сторони барикад.

- Яка ситуація із запланованою вами реформою Ліги чемпіонів?

- Новий формат Ліги буде обнародуваний 27 вересня в Стамбулі на Виконкомі УЄФА. Він вступить в силу в 2009 році.

- Ви пропонуєте в нім рівновагу між чашами футбольних вагів...

- Багаті завжди перемагали, і я думаю, що настав момент щось змінити в цій ситуації. Але сказати легко, ніж зробити. Результат у футболі завжди залежав від грошей. У 50-і роки перемагав "Реал", тому що на його ігри ходили більше всього уболівальників, і це приносило доходи. У 80-х і 90-х попереду були "Ювентус" і "Мілан", які вели вперед меценати Аньеллі і Берлуськоні, або "Баварія", яку спонсорував Adidas. Зараз миром правлять телегроші, і, наприклад, Німеччина тут же опинилася на других ролях. А кращий гравець бундестіма Баллак виїжджає до Англії. Де гроші, там і перемоги. Дозволите сьогодні грати тільки двом іноземцям в клубі, і шанс виграти буде чи не у кожного...

- Ви говорили, що в Лізі чемпіонів виступатимуть максимум три представники від країни. Думка змінилася?

- Ні, пригадаєте, адже раніше взагалі було тільки два! Я хочу тільки трохи підрівняти цей турнір. Ще рано про щось говорити остаточно, але моя філософія така: чемпіон "маленької" країни отримає перевагу перед четвертою командою топ-чемпіоната.

- Ви хочете тим самим перенаправити грошові потоки і підсилити "малі" клуби?

- Це велика проблема. Грошей хочуть всі - великі, середні, малі... І це повинно досягатися саме через європейські турніри.

- Реформа Кубка УЄФА не за горами?

- Вона буде саме такою, який її хочуть бачити клуби. З 2009 року в дванадцяти групах виступлять по чотири команди.

- Третя команда в групі Ліги чемпіонів буде знов відправлена до Кубка УЄФА?

- Питання поки відкрите. Ідеологічно цей варіант не зовсім правильний. Хоча привабливості турніру, звичайно ж, додає.

- Ви стали президентом УЄФА багато в чому завдяки голосам з Східної Європи. Як ви думаєте, Польща і Україна отримали б Євро-2012, якби ті вибори виграв ваш конкурент?

- Поза всяких сумнівів!

- Що говорить на користь цих двох держав, де відстань між Гданськом і Донецьком складає близько 2 000 кілометрів?

- Всі розуміють, що буде трохи складніше, ніж якби турнір проходив в одній країні. Але це дуже цікаво - відкрити обидва цих держави для футболу, демократії, федерацій інших країн. Напевно, насправді всім доведеться більше працювати, ніж у разі проведення змагань в Італії або Німеччині. Але ж тим цікавіше... Польща і Україна відкривають для себе Європу, вони можуть щось зробити для своєї інфраструктури. Крім того, не забувайте, що в цих країнах живуть в цілому 85 мільйонів чоловік, як і в Німеччині.

Зараз ви читаєте новину «Платіні: Нова Ліга чемпіонів з"явиться у 2009 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути