пʼятниця, 07 грудня 2012 15:42

"Після вечері з Ерікссоном я готовий був померти на полі" - Юран

"Після вечері з Ерікссоном я готовий був померти на полі" - Юран
Свен-Йоран Ерікссон є кандидатом на посаду наставника збірної України ФОТО: ogogol.net

Колишній форвард збірної СРСР Сергій Юран поділився з кореспондентом Gazeta.ua думкою про Свена-Йорана Ерікссона, під керівництвом якого виступав у складі португальської "Бенфіки". Нагадаємо, шведський фахівець є одним з кандидатів на посаду головного тренера збірної України.

"Про Ерікссона можу говорити тільки позитивно, - говорить Юран. - Це людина, яка здатна створити колектив, добрати людей під конкретні завдання і втілити їх в ігровому плані. Він це доводив на клубному рівні, але й у збірній Англії, вважаю, непогано працював."

На чому він робить акцент у тренувальному процесі?

"На "фізиці" особливо не зосереджений, цим займаються гравці в клубах. Здебільшого його методика спрямована на те, щоб людина на полі думала. Ерікссон дуже цікаво вибудовує тренування тактично, націлює футболістів на атаку. Заняття побудовані на детальному відпрацюванні ігрових моментів, ситуацій, які можуть бути в тому чи іншому матчі. З шведом дуже цікаво працювати, від тренувань отримуєш задоволення і при цьому чітко розумієш, що він хоче бачити на полі."

Більше намагається пояснити сам або показує на прикладі відеоматеріалів?

"Зазвичай зупиняє тренування і детально, використовуючи ігрові вправи, пояснює, що в конкретному моменті гравець повинен був зробити, чому у нього не вийшло. Ходить по полю показує, що йому потрібно від футболіста. Але перегляди відео теж присутні."

Ерікссон по натурі диктатор чи у нього уживаються демократія з дисципліною?

"Більше намагається безпосередньо вибудовувати довірливі стосунки. Пам'ятаю, як важко проходила моя адаптація в "Бенфіці", зокрема, перших два місяці. Він запросив мене на вечерю, особисто зі мною розмовляв на життєві, побутові теми і взагалі по-людськи поставився. Після чого я готовий був битися за цього тренера до кінця і, як мовиться, вмерти на полі.

Разом з тим, він завжди дає зрозуміти, що у взаєминах тренера з гравцями є межі, які не можна переступати. Але при цьому прагне до того, щоб атмосфера в колективі була здорова, сприятлива до конструктивної роботи. Якщо Ерікссон бачить, що гравець починає байдужіти до своїх обов'язків (причому не важливо, товариська гра, офіційна або звичайне тренування), займатися на поле дурницями, він це припиняє дуже жорстко. І жорсткість така, що мало не здасться. Але до цього тренер на зборах проводить попереджувальну бесіду щодо того, якими він бачить стосунки футболіста з тренером. Якщо ж гравець цього не розуміє, покарання може бути дуже суворим. Тільки штрафом тут не обійдешся."

Авторитет ветеранів на Ерікссона вплив має?

"Ні. Він дуже сильно не любить угрупування, коли одна-дві людини чимось незадоволені. Просто вирізає за принципом гнилого яблука. Для нього краще, якщо це буде молодий гравець, нехай менш талановитий, але щоб компенсував це своєю самовіддачею і дисципліною."

Чи реально шведу досягти результатів зі збірною України?

"Створити колектив в найкоротші терміни, встановити контакт із футболістами він може. Що стосується гри, то час, безумовно, знадобиться. Не думаю, що це розтягнеться на рік або два. Це залежить від рівня гравців, які будуть у нього на даному етапі. Це ж не Португалія, не Голландія і не Німеччина, де кожен рік вистрілюють багато талантів. У збірної України, не дивлячись на відхід ветеранів, є певний кістяк, на який можна щось "ліпити". В Ерікссона своє бачення і, переглядаючи чемпіонат країни, він може додати в команду тих, хто раніше не запрошувався."

З мотивацією у самого тренера, якому 64 роки і який багато чого досяг, не може виникнути проблем?

"Він професіонал. І як тренер, не звик зупинятися на досягнутому. У нього буде мотивація довести свій рівень і досягти чогось зі збірною України."

Зараз ви читаєте новину «"Після вечері з Ерікссоном я готовий був померти на полі" - Юран». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути