пʼятниця, 21 січня 2022 19:06

Перспективи Луніна, потенційні трансфери Бущана та Різника: експерт оцінив українських голкіперів

Перспективи Луніна, потенційні трансфери Бущана та Різника: експерт оцінив українських голкіперів
Андрій Лунін грає в Іспанії із 2018 року. Фото: ФК "Реал"

Школа українських воротарів вважається однією із найкращих у Східній Європі. Андрій Лунін захищає кольори найтитулованішого клубу світу мадридського "Реала". Голкіпер "Динамо" Георгій Бущан зміг досягти за останні сезони прогресу та був основним на Євро-2020/21. Воротар "Ворскли" Дмитро Різник став справжнім відкриттям першої частини серозну та майстром відбиття пенальті.

Колишній тренер Академії "Бешикташу", екскерівник Академії стамбульського гранда в Україні та тренер воротарів Реджеп Йилмаз спеціально для Gazeta.ua оцінив перспективи українських голкіперів.

Лунін зіграв другий матч за "Реал" в сезоні. Як оціните гру укрїанського воротаря проти "Ельче"?

Видно, що йому не вистачає ігрового тонусу, відчуття партнерів. Він не підвів команду, але і не виручив.

Варто Луніну залишатися далі в "Реалі"?

Не бачу сенсу сидіти далі в Мадриді. Мотивацією можуть бути тільки велика зарплата. У віці Луніна потрібно грати.

Андрій виконує добре свою роль у "Реалі". Але дублер для основного воротаря Тібо Куртуа - явно не відповідає амбіціями Луніна та його таланту. Потрібно шукати можливості розвитку. Тренуватися із зірковими партнерами - це дуже добре, але ігрова практика головним компонент розвитку будь-якого гравця. Тут Кубку Іспанії мало. Зараз він тупцюється на місці без прогресу.

"Динамо" готове відпустити Георгія Бущана

ЗМІ приписують інтерес до Луніна з боку "Аякса". Це було б цікаво?

Чому, ні? "Аякс" втратив свого основного воротаря Андре Онану, який після дискваліфікації перейде влітку в "Інтер". Пост основного голкіпера команди вільний. Марку Стекеленбург та Ремко Пасверу вже під 40 років. Клуб буде виходити на трансферний ринок влітку. В системі клубу не має гравця на цю позицію. Лунін один із претендентів. Але "Аякс" буде вивчати різні варіанти. Для українця це буде чудовий варіант. Клуб з ім'ям та виступами в єврокубках. Якщо переходити, то на постійній основі.

Які чемпіонати та клуби йому підходять найбільше?

Було б добре грати в Італії. Там завжди цінували холоднокровних воротарів. Лунін десь за стилем схожий на голкіпера чинного чемпіона країни "Інтера" Саміра Хандановича.

Для Андрія важливо, щоб його потенційно нова команда мала амбіції та боролася за єврокубки. Маючи відповідальність за свою гру він буде швидше прогресувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знову пропустив, проте "Реал" виграв. Лунін зіграв третій матч за мадридців

Варто триматися за контракт із "Реалом" чи сподіватися на повноцінний перехід?

Бути основним воротарем такого великого клубу, як "Реал, можуть далеко не всі. Тут грають найкращі гравці світу. Звичайно, що цей клуб знає весь світ. Але для Луніна важлива практика. Основному воротареві "вершкових" Куртуа 29 років. Він може грати на високому рівні не менше 5-6 сезонів. Тому краще будувати повноцінну кар'єру в іншому клубі.

"Динамо" продало Віталія Миколенка. Якщо буде відповіна пропозиція, кияни готові прощатися з воротарем Георгієм Бущаном?

Так. Бущан заслужив на свій шанс. Він зміг стати основним воротарем "Динамо" та збірної Укрїани. Довіра Мірчі Луческу суттєво йому допомогла. Він вийшов на новий вищий рівень. Готовий грати в провідних чемпінатах. Питання трансферу - хороша пропозиція для Ігоря Суркіса.

Дмитро Різник став одним із найкращих гравців першої частини сезону в УПЛ. Варто воротареві "Ворскли" змінювати команду?

Різник має залишатися ще в Україні як мінімум рік. Він має стабільно грає та отримує практику.

Дмитро міг би бути цікавим для "Динамо" в разі продажу Бущана. Денис Бойко вже не молодий, а Руслан Нещерет виступає тільки на юнацькому рівні. Важко оцінювати його перспективи, бо молодіжний та дорослий футбол різні. В разі продажу Бущана воротар "Ворскли" готовий відразу дати потрібний рівень команді.

Андрію Луніну потрібно змінити команду для отримання ігрової практики

Воротар "Шахтаря" Анатолій Трубін слабше провів 2021 рік, ніж 2020. В чому причина?

Тут синдром молодого гравця. Коли про себе заявити лекше, ніж тримати. Тут на перше місце виходить характер та щоденна робота. Важливо, що Роберто Де Дзербі довіряє Трубіну та вважає його першим номером. Тому тут має бути все добре.

Андрія Пятова влаштовує роль дублера?

Він свою роботу робить справно. Коли потрібно було, то грав за клуб у вирішальних матчах кваліфікації Ліги чемпіонів та допоміг збірній. У паспорт дивитися не потрібно. Якщо Андрій не втратив жагу до футболу, то має продовжувати свої виступи, скільки йому вистачить здоров'я та бажання.

За місце основного воротаря збірної України конкурують Георгій Бущан та Андрій Пятов. Дмитро Різник викликається до збірної, але не зіграв поки тільки у товариській грі проти Чехії. Анатолій Трубін викликався Андрієм Шевченком до збірної України, але зараз виступає за "молодіжку". Андрій Лунін втратив місце у національній команді. Він не поїхав на Євро та з осені не отримував викликів у збірну.

Зараз ви читаєте новину «Перспективи Луніна, потенційні трансфери Бущана та Різника: експерт оцінив українських голкіперів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути