четвер, 05 серпня 2021 21:00

Парвіз Насібов відмовився боротися в фіналі

Парвіз Насібов відмовився боротися в фіналі
Насібов переміг у півфінальному протистоянні з єгиптянином. Фото: Reuters

Учора, 4 серпня, друге срібло Олімпіади для України завоював борець класичного стилю Парвіз Насібов. Розповідаємо про спортсмена.

Насібов – азербайджанець за походженням. Народився хлопець в селі Муганли, що менш ніж за 10 км від кордону з Грузією. Але справи в його батька на рідній землі не ладнались, і невдовзі сім'я вирішила шукати щастя в Україні. Повідомляє "Трибуна".

"В селі прожив до шести років. А 16 років тому батько вирішив переїжджати в Миколаїв, бо не міг організувати бізнес в Азербайджані. Зараз він працює у сфері торгівлі. Тільки дідусь та бабуся залишились там – після Олімпіади обов'язково відвідаю їх", – розповідав борець.

Таке переламне рішення якнайкраще позначилось на спортивній кар'єрі зовсім малого Парвіза, який боротьбою почав займатись ще до переїзду. "В Муганли я рік відвідував секцію вільної боротьби – в районі просто не було класичної. А уже в Україні перейшов на греко-римський стиль".

Пощастило Насібову і з першим тренером – Миколою Салєєвим. За словами спортсмена, той до сьогодні допомагає хлопцю та є вагомою персоною в його житті. В комплексі ці два фактори допомогли розвинути талант хлопця, який через 10 років після переїзду в Україну вистрілив на міжнародних юніорських змаганнях.

Перше серйозне досягнення Парвіза сталося з ним в 16 років – тоді він узяв срібло юніорського чемпіонату Європи. Того ж 2015 року Насібов підкріпив результат бронзою чемпіонату світу серед кадетів. І відтоді тільки підтверджував з року в рік зароблений статус.

В період з 2015 по 2018 рік Парвіз, який на той час уже переїхав до Запоріжжя, не сходив з п'єдесталів. В колекцію він додав ще срібло юніорського ЧЄ-2016 та врешті золото цього ж турніру у 2017-му.

А у 2018 році борець повторив результат трирічної давнини і знову здобув бронзу юніорського ЧС. Загалом на цьому рівні Насібов виграв вісім медалей чемпіонатів Європи та світу.
Зважаючи на прогрес, Парвіз ще з 2017 року почав міксувати виступи на юніорському та дорослому рівнях. Того року його навіть включили в збірну України для виступу на Кубку світу в Ірані. Дебют вдався – хоч команда посіла шосте місце, але сам Насібов переміг у всіх своїх сутичках.

На шляху до перепустки в Токіо він сенсаційно пройшов бронзового призера Ріо-2016 та чемпіона світу, азербайджанця Расула Чунаєва

Та не сказати, що новий рівень одразу підкорився проспекту. За кілька років виступів тут найкращий його результат – восьме місце чемпіонату Європи-2019. Але ситуація почала змінюватись у 2021-му. В січні він виграв дорослий турнір в Загребі, а в травні фінішував другим на кваліфікаційних змаганнях перед Іграми в Токіо.

Якщо не рахувати виступ на Олімпіаді, той турнір в Болгарії – найяскравіший перфоманс Парвіза. На шляху до перепустки в Токіо він сенсаційно пройшов бронзового призера Ріо-2016 та чемпіона світу, азербайджанця Расула Чунаєва. Натхненний таким результатом Насібов міг замахнутись і на перемогу в турнірі, але, вийшовши у фінал, знявся з нього. Ні, не через травму.

"Хоча я мав травми, але тренери порадили не виходити мені на бій не через це. А для того, щоб я не розкрив свої фішки суперникам. Довелось задовольнитися сріблом", – далекоглядно резюмував спортсмен, якого за підсумками кваліфікації включили в основний склад збірної України.
Так Парвіз заявив про себе в дорослій боротьбі, де уже почуває себе на рівні з усіма. Як часто підкреслює сам атлет, все з допомогою Аллаха:

"Хоч я вперше виступлю на Олімпіаді, але з допомогою Всевишнього відправлюсь туди за медаллю. Борці там такі ж, як і я. Умови рівні. До того ж вони не дуже добре знайомі зі мною, я ж відмінно знаю своїх суперників. І вони ще й усі старші за мене".

Впевненість в силах Насібов підтвердив позавчора. У чвертьфіналі Парвіз переміг одного з найтитулованіших борців у категорії до 67 кг, росіянина Артема Суркова, а в півфіналі драматично вирвав перемогу у єгиптянина Мохамеда Ельсаєда – поступався по ходу сутички 0:6, але на останніх секундах переламав результат на свою користь. І лише у фіналі програв іранцеві.

Парвіз ще не одружений. Окрім боротьби любить футбол і риболовлю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Cрібна призерка Олімпіади розповіла про найекстремальніший секс у житті

Класична боротьба стала найбільш медальним видом спорту для України. Окрім срібної медалі Насібова золото виграв Жан Беленюк. Володаркою бронзової нагороди в жінок стала Ірина Коляденко.

Зараз ви читаєте новину «Парвіз Насібов відмовився боротися в фіналі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути