пʼятниця, 03 квітня 2020 11:09

Заснували Кубок європейських чемпіонів

Заснували Кубок європейських чемпіонів
"Реал" Мадрид вигравав Кубок чемпіонів найчастіше – 13 разів. Фото: Reuters

3 квітня 1955 року в Парижі за ініціативою журналу L'Équipe представники восьми європейських країн домовилися про заснування Кубка європейських чемпіонів для футбольних команд.

Кубок європейських чемпіонів було засновано за пропозицією французького спортивного журналіста і редактора L'Équipe Габріеля Ано. Ідея про континентальний футбольний турнір виникла в Ано після заяв англійської преси про те, що "Вулвергемптон", який переміг восени 1954 року "Спартак" і "Гонвед", є найсильнішим клубом світу. У своїй газеті Ано відповів, що для виявлення найсильнішого клубу потрібно провести змагання, що включає в себе і домашні, і гостьові матчі. Уже наступного дня Ано опублікував можливий проєкт турніру, а в січні 1955 року почався перший Кубок європейських чемпіонів.

Особливістю цієї версії всім відомого турніру була відсутність групового етапу. Але в цьому був один мінус - турнір для слабших команд закінчувався занадто швидко, не даючи їм шансу зачепитися за можливість скласти грандам якусь конкуренцію.

Футбольні федерації 16 країн Європи заявляли по одній команді для участі в турнірі.

Традиційно це були чемпіони національних ліг, проте деякі команди не сприймали цього турніру всерйоз і не вважали за потрібне витрачати на нього сили й час.

Замість них у Кубку брали участь інші команди, які посіли другі, треті, іноді навіть четверті місця в чемпіонаті.

У сезоні 1955/1956 відбувся перший розіграш Кубка європейських чемпіонів. У фіналі того турніру зустрілися французький "Реймс" і мадридський "Реал". Той матч закінчився на користь "вершкових" із рахунком 4:3.

До 1992 року в розіграші брали участь чемпіони країн і останній володар Кубка європейських чемпіонів. Починаючи з сезону 1991/92, формат турніру було змінено, в нього було включено груповий раунд, а наступного року турнір змінив назву, ставши Лігою чемпіонів УЄФА. Далі було кілька змін щодо кількості кваліфікаційних етапів, структури груп.

У сезоні 1997/98 у турнірі брали участь команди, що посіли другі місця в ряді країн (відповідно до таблиці коефіцієнтів УЄФА). Систему кваліфікаційних раундів було перебудовано так, щоб чемпіони країн із низьким коефіцієнтом могли взяти участь в одному або декількох кваліфікаційних етапах до початку групового етапу, а команди з країн з високим коефіцієнтом вступали б у боротьбу пізніше. На цей час країни з найвищим коефіцієнтом представлено в Лізі чемпіонів чотирма клубами.

У період з 1960-го по 2004 рік володар Кубка європейських чемпіонів брав участь у нині скасованому Міжконтинентальному кубку проти володаря південноамериканського Кубка Лібертадорес. Зараз переможець Ліги чемпіонів бере участь у Клубному чемпіонаті світу - турнірі під егідою ФІФА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останній із могікан. Із золотого складу переможців Євро-1960 живим лишився тільки Віктор Понєдєльнік

Найбільше перемог у Кубку чемпіонів – у мадридського "Реала", тринадцять.

Зараз ви читаєте новину «Заснували Кубок європейських чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути