Ексклюзиви
неділя, 26 травня 2019 20:11

Ніколас Лауда виграв "Формулу-1" після страшної аварії

Ніколас Лауда виграв "Формулу-1" після страшної аварії
Найкраще фото Ніколаса. Тут він знятий ще до аварії

20 травня в Австрії помер триразовий чемпіон "Формули-1" Нікі Лауда.

У лютому 1949 року в родині Лауда – австрійських банкірів із Відня народився син Нікі. Окрім банків родина володіла паперовим бізнесом, а дід майбутнього гонщика – Ганс був відомим в країні промисловцем.

Ніхто й гадки не мав, що юний Нікі проміняє кар'єру банкіра на гонки у "Формулі-1". Фатальною помилкою батька був дозвіл 12-річному хлопцю заганяти в гараж престижні авто родини. Ще через два роки йому дозволили об'їжджати довкола родинного маєтку.

У 19, коли машини перетворилися на пристрасть, батько кинувся рятувати хлопця, але було вже пізно. Нікі присвятив себе автомобілям. Його не спиняли навіть аварії – він розбив кілька автомобілів, серед них і ті, що були в батьковому гаражі.

У 1970 році Лауда бере перший кредит щоби купити гоночний "Порше". На допомогу рідні не розраховує – важко працює, перетворюючись на одержимого гонками маніяка. Він голодує, економить і знову нарощує борги. Зрештою купує місце в команді March, але особливих успіхів не досягає. Вирішальною стає зустріч із власником "Феррарі". У 1974 році Енцо Феррарі запрошує австрійця до себе в команду. І вже наступного року Нікі стає чемпіоном.

У 1976 він теж лідирує, випереджаючи Джеймса Ханта на 35 очок. Однак на гран-прі Німеччини стається зіткнення з відбійником, пожежа і порятунок іншими учасниками гонки. Обличчя Лауди обпечене, легені пошкоджені назавжди, правого вуха майже немає, але за 40 днів він повертається у "Формулу-1".

Ніхто би не помітив страху Лауди, якби не гонки в Японії. Дощ лив як із відра і Нікі зійшов із траси.
– Моє життя дорожче від будь-яких гонок, – заявив.
Чемпіоном став Хант, а вболівальники не пробачили боягузтва своєму вчорашньому кумирові.

1977-ого він знову виграє "Формулу", однак наступного Лауда йде з команди, а в 1979 – взагалі з гонок. Створює власну авіакомпанію. Щоби заробити грошей на новий бізнес, він повертається у "Формулу". Укладає контракт із "Маклареном". Рік відновлює форму, а у 1984 знову стає чемпіоном. Ще за два роки остаточно прощається з болідами.

Нікі має п'ятьох дітей від трьох жінок. Наймолодшим хлопцям-близнюкам – лише по 10 років. Вони родилися, коли Лауді вже стукнуло 60.

У найважчу хвилину гонщика підвели обпечені легені. Дихати стає все важче. Навіть пересадка не рятує – взимку 2019 Нікі підхопив пневмонію, яка в травні таки звела його в могилу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Айртон Сенна влетів у бетонну стіну

Він залишив по собі добрий спадок – Ніколас був власником двох австрійських авіакомпаній.

Зараз ви читаєте новину «Ніколас Лауда виграв "Формулу-1" після страшної аварії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути