Ексклюзиви
неділя, 16 травня 2021 21:00

Німець Рехагель створив із Грецї чемпіона Європи

11 червня в Римі стартує чемпіонат Європи з футболу. Згадуємо переможців попередніх першостей. Тріумфатором одинадцятого за ліком Євро несподівано стала збірна Греції.

Чемпіонат Європи-2004 з футболу, який пройшов у Португалії, виявився лише блідою тінню попередньої першості. А найбільш нудними були новоспечені чемпіони. Греки думали лише про те, як не пропустити у свої ворота.

Треба було такому статися, що у відборі збірна України потрапила в одну відбірну групу із греками й іспанцями. Першу гру українці традиційно закінчили внічию на виїзді із непоступливими вірменами, а в другій – приймали Грецію, якою керував німець Отто Рехагель. Україна легко перемогла - 2:0. Тоді ніхто й подумати не міг, що ми обіграли майбутнього чемпіона Європи.

Втім, надалі справи в українців пішли гірше. Вдома ми врятувалися в матчі з Іспанією лише на останніх хвилинах - 2:2. На виїзді програли грекам та іспанцям й посіли лише третє місце.

Стикові матчі принесли одну сенсацію. Латвія обіграла вдома Туреччину - 1:0 і вирушила до Стамбулу. Там "горіла" - 0:2, але зуміла зрівняти рахунок - 2:2. По завершенні гри у турків не витримали нерви, і вони влаштували грандіозну бійку.

Іспанцям "пощастило" потрапити в одну групу з греками вже й на самому Євро. Окрім них у групі "А" були португальці й росіяни. Перший матч і перша сенсація. Господар чемпіонату Португалія програла Греції - 1:2. В паралельному матчі Іспанія здолала Росію - 1:0. Поразка так засмутила росіянина Мостового, що він наважився на прогноз. Мовляв, його команда із групи не вийде. Тренер Георгій Ярцев відправив панікера додому. Але це мало допомогло росіянам. У наступному турі вони поступилися господарям першості - 0:2. Справедливості заради варто відзначити, що у наших східних сусідів вилучили воротаря й боротися проти вкрай вмотивованих португальців було справою безнадійною. Греція й Іспанія зіграли внічию й достроково відправили росіян на останнє місце в групі. Підопічні Ярцева згадали, що вміють грати у футбол лише в останньому турі, коли перемогли греків - 2:1. Португалія в Лісабоні виявилася сильнішою за Іспанію - 1:0. Із групи вийшли господарі першості й греки, які забили більше голів аніж іспанці.

  Всі вирішальні матчі Греція виграла – 1:0. Фото: Reuters
Всі вирішальні матчі Греція виграла – 1:0. Фото: Reuters

У другій групі перевага французів і англійців над хорватами й швейцарцями була величезною. Чемпіони Європи фінішували з 7 очками в активі, Англія мала 6, Хорватія 2 і Швейцарія – лише очко.
Найгучніший скандал стався в третій групі. Там змагалися Данія, Швеція, Італія і Болгарія. Остання виконувала роль хлопчика для биття. Данцям і шведам пощастило зіграти з болгарами в перших двох турах і забезпечити собі пристойну різницю забитих і пропущених. Обидві збірні розписали мир із італійцями. В останньому турі "Адзуррі" грали з Болгарією, а данці й шведи мали виявити переможця групи. Виявили вони його в оригінальний спосіб, розписавши результативну нічию - 2:2, яка їх цілком улаштовувала. Італійці ледь домучили болгар, але вибули з боротьби в результаті змови північних країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бей, Хохлов" – росіяни прагнули не пустити Україну на Євро

У групі "D" не мали собі рівних чехи. Вони по черзі обіграли Латвію, Нідерланди й Німеччину. Латвійці хоч і програли ще й Голландії, але без очок не лишилися, відстоявши нульову нічию з віце-чемпіоном світу Німеччиною. Німці здобули лише 2 залікові пункти. Окрім нічиєї з Латвією, вони розписали мир із Нідерландами. Чехія і Голландія вийшли в чвертьфінал.

Данія і Швеція розписали результативну нічию - 2:2, яка їх цілком улаштовувала

Перший із чвертьфіналу виявився найцікавішим. Англія повела проти Португалії - 1:0. Забив Майкл Оуен. Господарі відігралися за 7 хвилин до закінчення гри. Відзначився Поштіга. У додатковий час господарі продовжували тиснути й вийшли вперед - 2:1(Руй Кошта), але відразу ж пропустили від Лемпарда. У серії пенальті Англія традиційно поступилася - 5:6.
Знову проявив себе "грецький удав". Підопічні Рехагеля зв'язали по руках і ногах чемпіонів Європи французів, а на 65 хвилині провели єдиний гол. Відзначився Харістеас. Чехія не помітила опору данців - 3:0, а голландці в серії пенальті здолали шведів. "Змова" в групі для данців і шведів мала сумні наслідки.

У першому півфіналі Португалія повністю контролювала хід гри з Голландією. Кріштіану Роналду відкрив рахунок у першому таймі, а Маніше його подвоїв. Третій м'яч теж провели господарі, але цього разу забили в свої ворота.
В другому півфіналі греки скрутили чехів. Недвед і компанія мали багато нагод відзначитися, але не реалізували жодної. Натомість у додатковий час забив грек Деллас — 1:0.

У фіналі під греків потрапила Португалія. Господарі як не билися, але протиснутися до воріт греків не могли. Натомість Ангелос Харістеас свого шансу не втратив. Удар головою, і Греція стає чемпіоном Європи. По завершенні гри глядачі побачили сльози на обличчі Кріштіану Роналду. Вперше змагання виграла збірна, яка сповідувала відверто захисний варіант гри.

Розповідаємо про долю переможців.
Після Євро 34-річний голкіпер Греції Антоніос Нікополідіс перейшов з "Панатінаїкоса" до "Олімпіакоса". Грав там до 40 років. Після завершення кар'єри трохи потренував "Олімпіакос" і 4 роки відпрацював тренером молодіжної збірної своєї країни.

Захисник Юркас Сейтарідіс після Євро рік відіграв у Португалії за "Порту" і два сезони в московському "Динамо". Втім у Росії на поле майже не виходив. Реанімував кар'єру в мадридському "Атлетико", за який відіграв три сезони. Закінчував виступи в "Панатінаікосі". За збірну грав до Кубка світу-2010. Закінчив виступи в 2013 році.

По завершенні гри глядачі побачили сльози на обличчі Кріштіану Роналду

Центральний захисник Михаліс Капсіс після Євро поїхав до Франції, в "Бордо". Зіграв у першому чемпіонаті 29 матчів, але несподівано повернувся до Греції. Це було помилковим рішенням: в "Олімпіакосі" Капсіс постійно травмувався і зіграв за сезон всього лише 6 матчів. Далі покотився з гірки – ПАОК, кіпрський "Апоел". У 2007 закінчив виступи за збірну.

Автор переможного м'яча у ворота Чехії захисник Траянос Деллас вже до Євро грав за межами Греції – в римській "Ромі". У 2005 гравець повертається на батьківщину – виступає за АЕК і "Анортосіс". У 2012 році завершує кар'єру й починає тренувати АЕК. Без особливого успіху. Звідти йде в "Атромітос" і "Панетолікос".

Ще один захисник – Панайотіс Фіссас під час Євро був гравцем "Бенфіки". Потім були від'їзд до Шотландії в "Хартс" і повернення в "Панатінаікос". Закінчив кар'єру в 2008 році й став помічником Отто Рехагеля в збірній. Згодом допомагав новому наставнику Фернанду Сантушу.

Опорник Костас Кацураніс із від'їздом із АЕКа не спішив. Лише в 2006 "Бенфіці" вдалося переманити його. Відіграв у столиці Португалії три сезони, відзначався непоганою результативністю. Але посварився з одноклубником Луізао. Згодом повернувся на батьківщину в "Панатінаїкос" і ПАОК. І навіть зіграв один матч в чемпіонаті Австралії. Закінчив виступи в 2015 році.

З 2007 по 2012 був президентом клубу. Згодом – депутатом Європарламенту

Не оминула легіонерська доля і центрального півзахисника Теодороса Загоракіса. Рік він пограв за "Болонью", а вже звідти повернувся в ПАОК. З 2007 по 2012 був президентом клубу. Згодом – депутатом Європарламенту. В березні Теодораса було вибрано президентом федерації футболу Греції.

Півзахисник Ангелос Басінас у 2006 поїхав далі Апеннін – на Піренеї, до Іспанії. два роки відіграв за "Мальорку". Потім було недовге повернення до Греції, а звідти відрядження на Альбіон – до "Портсмута". Зараз працює технічним директором збірної.

Форвард, автор переможного м'яча у фіналі Ангелос Харістеас змінив безліч клубів. Вже тоді грав за "Вердер". Звідти перебрався в Нідерланди, де виступав за "Аякс". Потім були "Фейенорд", "Нюрнберг", "Байер", "Шальке" і навіть саудівський "Аль-Наср". За збірну грав до 2011 року.

Півзахисник Стеліос Яннакопулос грав в Англії за "Болтон". Згодом перейшов у "Халл Сіті". Закінчував у "Ларисі".

Форвард Сізіс Врізас після Євро провів два не надто вдалих сезони у "Фіорентині", ще рік – в "Сельті" й рік у "Торіно". Звідти повернувся на батьківщину. Після Отто Рехагеля рік очолював збірну Греції.

Тренер 83-річний Отто Рехагель – головний творець грецького дива. До призначення все життя тренував "Вердер". Після Євро провалився у відборі на Кубок світу-2006, поступившись Україні й Туреччині, але взяв реванш у наступному відборі, здолавши Україну в стикових поєдинках. Однак на Євро-2008 і Кубку світу-2010 далі групового турніру не пішов. Закінчив тренувати в 2012. Останнім клубом була "Герта".

Після тріумфу збірна Греції лише раз вийшла із групи на великих турнірах – у 2012 вона вийшла із групи із Чехією, Польщею та Росією, залишивши за бортом дві останні. Однак в чвертьфіналі була бита Німеччиною – 4:2.

Зараз ви читаєте новину «Німець Рехагель створив із Грецї чемпіона Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути