середа, 06 червня 2018 19:50

Називати сокер європейським футболом неграмотно

Вітчизняних вболівальників чомусь дратує слово "сокер". Вважають його американізмом.

Дуже рідко використовують історично правильну назву футболу і вітчизняні журналісти. В матеріалах, де порівнюють рівень відвідуваності, телерейтинги, зарплати в американському футболі, тобто найбагатшій лізі світу НФЛ і сокері, неграмотно пишуть "європейський футбол".

Як з'явився футбол?

У нас помилково вважають, що поєднання двох англійських слів "фут" (нога) і "бол" (мяч) автоматично ілюструє основний принцип гри з такою назвою.

В світі на сьогодні існує 7 так званих кодів футбольних правил.

І всі вони пішли від середньовічних забав з м'ячем селян та іншого просто люду. Англійці так і казали: грав у м'яч on foot — тобто на своїх двох

Бо в той же час аристократи визнавали спортивні змагання виключно верхи. Звідти походить така елітна гра, як поло.

Автор: dotwnews.com
  Гра англійських аристократів поло
Гра англійських аристократів поло

З ХІІ ст. англійці грали у футбол селом на село. Звід основних правил виглядав так: заборонено вбивство, м'яч не можна перевозити на механізованих транспортних засобах, не можна м'яч ховати в сумці або під курткою, не можна грати на території кладовищ та церков, не можна грати після десятої вечора. Щоб гол був зарахований, необхідно було помацати м'яч у воротах три рази.

Звідки узялося слово "сокер"?

Отримати різноманітні сучасні форми футбол зміг лише у ХІХ ст. Англійські вищі школи стали пропонувати свій варіант правил. В Кембриджі великий акцент робили на те, що м'яч треба копати ногами, але гра рукою допускалася в певних ситуаціях. А футбол за правилами Шеффілду привніс у гру штрафні і кутові удари, аути і поперечини.

З розвитком залізниці студенти різних університетів Британії змогли нарешті позмагатися на футбольному полі. Через різницю правил, довелося матчі ділити на два тайми. В першому грали за гостьовими, в другому за домашніми.

У 1863 році в Лондоні створили Футбольну асоціацію, метою якої було встановити єдиний звід правил для численних футбольних клубів по всій країні.

Цей варіант стали називати association football, тобто футбол за правилами Асоціації. В англійських газетах довгий термін association football стали скорочувати. І до 1880-х навіть в Оксфордському словнику з'явилося слово soccer.

Спеціалізованне британське видання про футбол називається World Soccer.

  Британський часопис World Soccer виходить з 1960 року
Британський часопис World Soccer виходить з 1960 року

Які ще є види футболу?

Свій варіант гри ставав популярним в школі міста Регбі і його околицях. Ще до того, як був офіційно затверджений футбол за правилами асоціації.

Футбольний союз свої правила офіційно затвердив у 1871-му. Аби не ускладнювати собі життя вимовою назви регбі-футбол за правилами союзу має універсальну розмовну форму Rugger.

В Йоркшері й інших регіонах Північної Англії, в австралійському штаті Новий Південний Вельс в побуті словом футболіст називають гравців у регбі-13. Так цю гру називають у нас. Офіційно регбі-футбол за правилами ліги свої правила затвердив у 1895-му.

До речі, перші футболісти, які погодились грати у сокер отримували по золотій монеті в руку, аби не було спокуси схопити м'яч під час матчу.

Регбі-футбол поширився в Шотландію і Уругвай. А трохи пізніше свій варіант футболу, що відрізняється від сокера, англійці показали в Канаді й США.

За океаном гра пішла своїм шляхом. В ній змінили ряд правил і запровадили систему розміток на полі, яка за своїм виглядом нагадувала грати для грилю. Тому американський футбол (офіційні правила затвердили 1869-го) , канадський футбол (офіційно існує з 1861-го) - можна об'єднати терміном "грідайрон".

Але першим з сучасних кодів футболу встиг офіційно оформити правила "футі". Так в Австралії називають національну гру. В неї грають на овальному полі для крікета по 18 атлетів у кожній команді. М'яч у футі пересувають по полю як ударами ногою, так і кулаком. Нести спортивний снаряд можна лише 10 кроків, після чого м'яч слід ударити об землю, як в баскетболі, або відпасувати партнеру.

Матчі Австралійської Футбольної Ліги збирають в середньому 35,2 тис. глядачів на трибунах. По аудиторії ці змагання поступається лише НФЛ, Бундеслізі та англійській Прем'єр-лізі.

Існує також гельський футбол - національний вид спорту в Ірландії. Місцеві зверхньо ставляться до інших кодів футболу. Вважають свою гру єдино правильною, а англійців називають плагіаторами.

Доля правди в цьому є. Адже ірландський футбол зберіг майже всі елементи ігор з м'ячем на великому полі, батьківщиною яких вважають Англію. В нього грають 15 футболістів, є Н-подібні ворота, як у реґбі. М'яч круглий, а не овальний, його можна брати в руки і робити кілька кроків, ногою шкіряну кулю можна забити в ворота з сіткою, які розташовані під перекладиною і отримати за це 3 очки, якщо м'яч пролетить вище, але між верхніми стійками - 1 очко.

Як правильно застосовувати поняття "європейський футбол"?

14 червня в Росії почнеться Кубок світу з футболу. Офіційно ця гра називається футбол асоціації, або сокер. Регбі-союз, регбі-ліга, гельський футбол також мають європейське походження. Поняття європейський футбол адміністративне.

Приклади правильного його використання :

"Представники європейського футболу бельгійці зустрінуться з представниками американського футболу - збірною Мексики"

Коли мова йде про конкретний вид спорту (американський футбол) можна сказати : "Чемпіони України "Ужгородські Лісоруби", як і провідні команди європейського футболу, використовують заокеанських легіонерів".

Зазначати окремість кодів футболу слід , коли в розмові згадуються декілька видів спорту: "В американському футболі грають овальним м'ячем, а в сокері - круглим".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Футболістки у спідньому підкорюють світ - 30 відвертих фото

В Грузії національну гру, що нагадує середньовічний варіант футболу називають лело-бурті.

У слов'янський футбол, або шалигу, в давнину грали переважно взимку. На кризі дві команди намагалися заштовхати на територію суперника набитий ганчір'ям або сіном м'яч. Звідти і етимологія цього слова — щось м'яке. На жаль, в Україні гра не збереглася, як і забава з палицею-биткою - гилка, що нагадувала сучасний американський бейсбол.

Зараз ви читаєте новину «Називати сокер європейським футболом неграмотно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути